szerző:
MTI-OS
Tetszett a cikk?

Nem áll rendelkezésre kellő idő a megalapozott döntés meghozatalához, ezért az ombudsman azzal a kéréssel fordult a nemzetgazdasági tárcához, hogy a hamarosan lejáró határidőt soron kívül hosszabbítsák meg - így reagált Szabó Máté azok panaszára, akiknek március 31-ig határozniuk kellene, hogy a magán-nyugdíjpénztárból visszalépnek-e a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe.

Több magán-nyugdíjpénztári tag az alapvető jogok biztosának küldött beadványában kifogásolta, hogy a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény 1. mellékletében meghatározott képlet alapján a magán-nyugdíjpénztári tagok 2012. január 1-től a társadalombiztosítási nyugellátásuk összegének 75 százalékára jogosultak, annak ellenére, hogy tagdíj helyett nyugdíjjárulékot fizetnek.

A beadványozók szerint emellett egymásnak ellentmondanak a hivatkozott jogszabály rendelkezései és a sajtóban megjelent közlemények. A hivatalos tájékoztatás ugyanis arról szólt, hogy a tagsági jogviszonyukat továbbra is fenntartó pénztártagoknak 2012. január 1. után teljes összegű társadalombiztosítási nyugellátásban részesülnek. A pénztártagok szerint ebben a jogi bizonytalanságban nem tudnak kellően megalapozott döntést hozni, hogy 2012. március 31-éig visszalépjenek-e a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe.

Visszalépők
A legfrissebb adatok szerint eddig a magánnyugdíjpénztár-tagok közel 10 százaléka jelezte, hogy visszalépne az állami nyugdíjrendszerbe. A Stabilitás Pénztárszövetség szerint a határidő lejárta közeledtével élénkül az érdeklődés az átlépés iránt - írja a pénteki Népszabadság.

Az alapvető jogok biztosa a nemzeti erőforrás minisztertől haladéktalanul tájékoztatást kért arról, hogyan alakul a magán-nyugdíjpénztári tagok társadalombiztosítási nyugellátásának összege 2012. január 1-jét követően. A biztos a közelgő határidőre és a kérdés fontosságára tekintettel tájékoztatja a magán-nyugdíjpénztári tagokat úgy, ahogyan az a miniszter válaszában olvasható:

"A magán-nyugdíjpénztári tagok a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény szerint a 2010. október 1-je előtti időre a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerből az általános számított nyugdíj 75%-ára, míg az azt követő 14 hónapos tagdíj-átirányítás időszakára az általános számított nyugdíj 100%-ára jogosultak. 2012. január 1-től megszűnt a kötelező tagdíjfizetés, minden biztosított az állami nyugdíjpillérbe fizet nyugdíjjárulékot. Ezért erre az időszakra az általános szabályokat kell alkalmazni, a magán-nyugdíjpénztárban maradó tagoknak is teljes állami nyugdíj jár az általános szabályok szerint. Természetesen a 2010. október 1-je előtti időre teljes állami nyugdíj azoknak jár, akik visszalépnek az állami nyugdíjrendszerbe. A felmerült félreértések elkerülése érdekében a közeljövőben várható a számítás részletszabályainak pontosítása a tavalyi év végi törvénymódosításhoz kapcsolódóan."

Szabó Máté ombudsman az idézett válaszban foglaltak alapján rámutatott arra, hogy a kialakult helyzet következtében nem áll rendelkezésre kellő idő a megalapozott döntés meghozatalához, ezért azzal a kéréssel fordult a nemzetgazdasági tárcához, hogy a lejáró határidőt soron kívül hosszabbítsák meg.

(Menni vagy maradni? Nyugdíj-kisokosunkat itt találja.)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
„Csodálatos érzés”: Kinyitottak a mozik New Yorkban

„Csodálatos érzés”: Kinyitottak a mozik New Yorkban

Dobrev Klára koronavírusos

Dobrev Klára koronavírusos

Vidnyánszky is tagja volt a bizottságnak, amely Vidnyánszky színészét javasolta igazgatónak

Vidnyánszky is tagja volt a bizottságnak, amely Vidnyánszky színészét javasolta igazgatónak