szerző:
D. Kovács Ildikó
Tetszett a cikk?

Lassan három éve várnak pénzükre a kaposvári fürdőberuházásban résztvevő vállalkozók. A pénz megvan, arról viszont folyik a vita, hogy kinek is kellene kifizetni. A probléma oka, hogy a beruházás végén bedőlt az önkormányzattal az utolsó pillanatig feltűnően jó kapcsolatokat ápoló cég, amely már nem tudja kifizetni az alvállalkozókat. A fideszes Szita Károly vezette önkormányzatnak pedig nincs rá joga.

2009 tavaszán 3,5 milliárd forintos beruházás kezdődött Kaposváron, amelynek keretében az önkormányzat fel szerette volna újítani a fedett és szabad téri uszodai és gyógymedencékkel is rendelkező Virágfürdőt, hogy igazi élmény-, wellness- és gyógykomplexum váljék belőle. Presztízsberuházásról beszélhetünk tehát, már csak azért is, mert a kaposvári fideszes polgármester, Szita Károly szerette volna megmutatni, hogy a kibontakozó gazdasági válság ellenére is le tud vezényelni egy nagyszabású építkezést a somogyi megyeszékhelyen.

A polgármester kedves cége

Közbeszerzési eljárás keretében az Aquaplus Kft. (lásd Régi motorosok című keretes írásunkat) nyerte el a kivitelezést, a terveket a kaposvári Arker Stúdió készítette el, a VeszprémBer Zrt. pedig a munkálatok lebonyolítója volt. Szita mindenképpen szerette volna, hogy a munkálatokat kaposvári cégek végezzék el, ezért megbízták a kaposvári Etalon Kft.-t, hogy fogja össze az alvállalkozókat. A hvg.hu információi szerint kifejezetten a polgármester ragaszkodott az Etalon megbízásához.

Az Etalon Építő és Szerelőipari Kft.-t 1991 januárjában alapították. A jegyzett tőkéje alapításkor 1,1 millió forint volt, 2000. február elejétől 6,21 millió forint. Fennállása során összesen öt alkalommal indult végrehajtási eljárás ellene: az első 2007 decemberében, az utolsó 2010 elején - mindegyik lezárult. Az Opten céginformációs adatbázis szerint 2010. október 8-án felszámolási eljárást kezdeményeztek ellene, a vagyont (építőipari anyagok, gépek, gépjárművek, daruk) nyilvános pályázat útján meghirdették. Az mindenesetre már a beruházás indulásakor furcsa lehetett, hogy az önkormányzat miért olyan céget bíz meg, mellyel szemben korábban végrehajtás indult.

A válasz a helyiek szerint nyilvánvaló: a cégnek nem ez volt az első, önkormányzati kötődésű megbízása. A hvg.hu helyi forrásoktól úgy értesült, hogy az Etalon köztudottan kötődik a Fideszhez. 2001-ben a kaposszentjakabi, egykori bencés apátság rekonstrukcióját végezték el 204 millió forintért, azonban egy évre rá kiderült, hogy a romok fölé épített tetőszerkezetet ki kell egészíteni, a felújított falak teteje pedig több helyen felfagyott a télen. Szintén a Lengyel István vezette cég volt az, amely önkormányzati bérlakásokat építhetett a városnak, 2009-ben, 283 millió forintért.

Mint az Aquaplustól megtudtuk, ők a fürdő kivitelezésére az Etalonnal 10 százalékos teljesítési mérték feletti alvállalkozói szerződést kötöttek. (Ez azt jelenti, hogy a beruházás összértékének több, mint tíz százalékát - 350 millió forint -  az Etalon végzi el.) Ezzel egy időben az önkormányzat, az Aquaplus és az Etalon között egy engedményezési megállapodás is létrejött, amelynek értelmében az önkormányzat minden alvállalkozói leigazolt teljesítés ellenértékét közvetlenül az Etalonnak utalta át, az Aquaplus kihagyásával.

Befürödtek
©

Beüt a krach

A fürdő építését három ütemre bontották. Az első ütem (ekkor történt az állapotfelmérés, a régi szerkezet megerősítése) után nem volt semmilyen probléma, elkészült az étterem, a konyha, a terápiás medence, a kozmetikai és fitnesz helyiségek, külső parkolók. Az alvállalkozók elvégezték a munkát, átadták a megfelelő dokumentumokat, nyilatkozatokat és kifizették a számlákat is. A második ütembe pedig azokat a vállalkozásokat vonták be, akikkel elégedettek voltak az előző fázisban is. A gondok ekkor kezdődtek: a cégek elvégezték a rájuk bízott munkát, átadhatták a gyógyászati részleget, a termál bővítményt, erről teljesítményigazolást is kaptak, a kifizetés azonban késett.

2010 nyarán aztán az vállalkozások kaptak egy levelet az Etalontól, amelyben az állt: az Aquaplus szerződést bontott alvállalkozójával, ezért az Etalon nem tud fizetni. A szerződésbontást az Aquaplusnál azzal indokolták, hogy többszöri felszólítás ellenére sem haladt a munka az építési területen, és „az Etalon Kft. alvállalkozói nem teljesítése, illetve hibás teljesítése már a fővállalkozói szerződés teljesítését is komoly veszélybe sodorta”. Az "al-alvállalkozók" ezzel szemben állítják, a munkát hiánytalanul elvégezték - "és, hát, a fürdő is elkészült".

Az érintett 24 cég, melynek összesen 170 millió forint követelése ragadt be, sérelmezi, hogy nekik előzetesen a szerződésbontásról senki nem szólt. Ha erről korábban értesülnek, megpróbálták volna menteni a menthetőt, például az építési területen maradt anyagokat elszállítják.

Nyúlik, mint a rétestészta

Az érintett cégek azóta is hiába várnak a pénzükre. Az Aquaplus Kft. azzal védekezik, hogy nekik semmilyen fizetési kötelezettségük nincs az Etalon alvállalkozóival szemben, mert nem velük kötötték a szerződést, hanem az Etalonnal, melyet az önkormányzat követlenül fizetett ki. Ugyanakkor, állításuk szerint, az Etalon bedőlése után több alvállalkozónak közvetlenül munkát adtak, és a mai napig segítik az önkormányzatot abban, hogy ki tudja fizetni a vállalkozókat. „Ebben sajnos a felszámolási eljárás komoly korlátok közé szorítja a feleket” - mondta Zoric Ildikó, az Aquaplus jogi képviselője.

Az alvállalkozók a kaposvári önkormányzathoz fordultak és 2010 őszén tüntetést is szerveztek. Akkor a felszámolást végző Dr. Felső Kft. felszámolóbiztosa, Barát Józsefné úgy nyilatkozott, csak a csődtörvény módosításával lenne arra lehetőség, hogy az önkormányzat közvetlenül kifizesse az alvállalkozókat. Ennek ellenére az érintett cégek hamarosan értesítést kaptak arról, hogy az önkormányzat visszatartotta az Etalon egyik 140 milliós részszámláját, külön számlára téve, hogy azt majd kifizeti a cégeknek, kihagyva a felszámolás alatt álló Etalont. Ugyanakkor a felszámolóbiztos beperelte a polgármesteri hivatalt, miszerint neki jár a pénz. A jog alapján lehet, hogy még igaza is van - annál furcsább, hogy közben tett egy ajánlatot az alvállalkozóknak: ha átutalnak 70 millió forintot, akkor megkapják a 140 milliót. Vagyis a jussuk felét elbukják.

A károsultak 2011-ben levelet írtak a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnek (NFÜ) is: a 3,5 milliárdból ugyanis 760 millió uniós támogatás. A levélben arról panaszkodtak, hogy „a fizetési szándék semmilyen oldalról nem nyilvánul meg (…) ha a pénzügyi elszámolásra is sor kerülne, a hiányzó dokumentumok miatt arra csak jogellenesen kerülne sor”. Tőlük ugyanis senki nem kérte el az átadáshoz szerintük nélkülözhetetlen dokumentumokat, például statikus terveket, kiviteli tervdokumentációkat, anyagbeszállítói és tűzvédelmi nyilatkozatokat. A pénzügyi elszámolás folyamatban van. Márpedig ha az eljárás szabálytalan volt, a pénzt az unió akár még vissza is követelheti. Az NFÜ 2012. február 12-én válaszolt a panaszra, azt írták: vizsgálják az ügyet.

A kaposvári városháza
©

Kaposvár a kaposváriaké

Az ügyben megkerestük a kaposvári önkormányzatot is, a pórul járt alvállalkozók szerint ugyanis a műszaki átadásnál, illetve a használatbavételi engedély kiadásánál az önkormányzat is hibát követett el, mert nem követelték meg, hogy a fővállalkozó mutassa be a teljes építési dokumentációt, melynek egy része az alvállalkozóknál van. Az önkormányzat a hvg.hu megkeresésére tagadta, hogy az átadás során hibáztak volna. „Az átadás szabályosan, lebonyolító, műszaki ellenőrünk részvételével történt” - írta válaszában Répás Orsolya önkormányzati szóvivő. Hozzátette: a generál kivitelezési munkákra közbeszerzési eljárásban az Aquaplus-szal kötöttek szerződést, amely - a Közbeszerzési törvény 71.§ (1) b) pontja alapján - a közbeszerzés értékének tíz százalékát meghaladó mértékben az Etalonnal szerződött. Azt, hogy miért pont az Etalonra esett a választás, nem indokolták, de azt kijelentették: az aktuális beruházások során továbbra is a helyi vállalkozókat fogják előnyben részesíteni.

Az önkormányzat - a szóvivő leírása szerint - az Aquaplus leveléből értesült arról, hogy az Aquaplus az Etalonnal felbontja a megállapodást, a szerződéses kötelezettség be nem tartása miatt. „Amint tudomásunkra jutott, hogy az Etalon Kft. nem fizeti ki a munkát elvégzett alvállalkozókat, visszatartottuk a pénzét” - tette hozzá Répás Orsolya. Ezt követően az Etalon, majd az Etalont felszámoló cég is beperelte Kaposvárt, mondván, neki jár a 140 millió forint. Az ügy most a Somogy Megyei Bíróság előtt van, kirendelt szakértő vizsgálja az ügyet.

Az önkormányzat többször is tárgyalt az alvállalkozókkal, a felszámolóval, több megoldási javaslat is született, ám vagy a felszámoló, vagy más érintett miatt meghiúsult a megállapodás. „Kaposvár kitart a kaposvári vállalkozók mellett. Az említett 140 millió forintot azért tarjuk vissza, mert nem látunk garanciát arra, hogy az kapná meg a pénzt, aki megdolgozott érte” - zárul a levél.

Az önkormányzat nagyra törő tervei nem csak az alvállalkozók követelése miatt nem valósulhattak meg véráldozatok nélkül. Nyilván nem teljesen függetlenül a fürdőberuházástól, a város adósságállománya az Állami Számvevőszék felmérése szerint 2007 és 2010 között 8,1 milliárd forintról 18,8 milliárd forintra emelkedett.

Régi motorosok
Az Aquaplus nem ismeretlen szereplő a fürdőbizniszben: a Szeged melletti Sándorfalván bejegyzett Aquaplus Kútfúró, Kútjavító és Vízépítő Kft. az utóbbi években a dél-dunántúl több városában (Siklóson, Szekszárdon, Mohácson, Tamásiban) is részt vett fürdő- és szállodaberuházásban.

 

A Magyar Narancs több cikkben is foglalkozott a céggel. Az Aquaplus egyik tulajdonosa, György Zoltán korábban Bánki Erik fideszes képviselővel, az Országgyűlés sport- és turisztikai bizottságának elnökével volt tulajdonostárs az Aquaholding Befektetési és Tanácsadó Kft.-ben. Bár tagadták, hogy ennek a cégnek köze lenne az Aquaplushoz, a két vállalkozást ugyanarra a sándorfalvai címre jegyezték be. Bánki azóta kivált a cégből, de az atlatszo.hu portréja szerint megkerülhetetlen tényezővé nőtte ki magát Baranya megyében.

 

Az Aquaplushoz köthető tulajdonosi kör azóta Esztergomba is eljutott: idén vette át a helyi fürdő üzemeltetési jogát az Esztergom Fürdő SPA-tól az az Investor 2005 Kft., amelynek résztulajdonosa, Mateisz Renáta az Aquaplusban is résztulajdonos. A Magyar Narancs arra is felhívta a figyelmet, hogy az Esztergom Fürdő Zrt. korábban közös konzorciumban végzett építőipari munkákat a Közgép Zrt.-vel.

Az élményfürdő konyhájának üzemeltetését is - meglepő módon - a sándorfalvai S-Food Gastronomy Kft. tulajdonában álló Hungast kapta meg. Az S-FOOD ügyvezetője és tulajdonosa György Tamás, György Zoltán unokatestvére. A Hungast az esztergomi kórház közétkeztetési szolgáltatását is elnyerte tíz évre, a pécsi közétkeztetésre pedig a Hungast-Mecsek is beadta pályázatát, eredmény nyáron várható - írja a Magyar Narancs. A tavaly csődöt jelentett Pest megyei önkormányzat intézményeibe is ők szállították az ételt, a közel félmilliárdos tartozás fejében jelzálogot jegyezhetett be a Budagyöngye Kórháznak.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Megnyitotta belső és külső határait Olaszország

Megnyitotta belső és külső határait Olaszország

 Trump: Nem menekítettek bunkerbe, csak megnéztük, milyen állapotban van

Trump: Nem menekítettek bunkerbe, csak megnéztük, milyen állapotban van

Bejönnek Soros György jóslatai?

Bejönnek Soros György jóslatai?