szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kormány elkötelezett az EU-IMF-hitelről szóló tárgyalások megkezdése mellett és mindent megtesz, hogy összhangba hozza a jegybanktörvényt az uniós joggal - állítja a Nemzetgazdasági Minisztérium szerdán kiadott közleménye. A tárca szerint ha a parlament elfogadja a Matolcsy György által javasolt módosítást, a jegybanktörvény meg fog felelni az uniós jognak. Ám ez nem igaz.

A kormány „elkötelezett az EU-val és az IMF-fel folytatandó elővigyázatossági hitelkeretről szóló tárgyalások mielőbbi megkezdése mellett, amihez szükséges a Magyar Nemzeti Bankkal kapcsolatos kötelezettségszegési eljárás sikeres lezárása” – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerdán, feltehetően válaszul a kedden este benyújtott jegybanktörvény-módosítással kapcsolatban felmerült kétségekre.

Mint a hvg.hu beszámolt, Matolcsy György a parlamentnek olyan törvénymódosítást nyújtott be a jegybanktörvényhez, amely tartalmilag teljesen megegyezik az Európai Központi Bank (EKB) által múlt héten már kritizált tervezettel.

Ez erősen megkérdőjelezi a kormány elkötelezettségét, hogy meg akar felelni a nemzetközi szervezetek elvárásainak, komolyan veszi az észrevételeiket, és hajlandó helyreállítani az új törvény miatt súlyosan sérült jegybanki függetlenséget. Az is nagy kérdés, hogy a kormánynak kell-e valójában az IMF-hitel, amelynek éppen a jegybanktörvény megfelelő módosítása lenne a feltétele, vagy a hitelkérelem csak a piacok megnyugtatására szánt blöff, és a kabinet a végsőkig lebegtetné a tárgyalások megkezdését.

Nem mond igazat a kormány

A kormány azt mondja, kell neki a nemzetközi hitel és mindent megtesz érte. Az NGM elkötelezettségét a következő érvekkel próbálja alátámasztani szerdán kiadott közleményében:

„Az Európai Bizottság által indított eljárás során a Magyar Kormány elkészítette a Magyar Nemzeti Bankról szóló 2011. évi CCVIII. törvényt és az Alaptörvény Átmeneti Rendelkezéseit módosító jogszabályok tervezetét. A tervezett módosításokról a Magyar Kormány tájékoztatta a Bizottságot, valamint megkérte a Magyar Nemzeti Bank és az Európai Központi Bank véleményét is. Az EKB és az MNB a véleményét megküldte a Kormánynak, az Európai Bizottság főigazgatójának 2012. március 9-i levele alapján pedig azt az Európai Bizottság tudomásul vette. A Kormány 2012. április 17-én ezzel a tartalommal nyújtotta be az MNB-törvényt módosító javaslatokat az Országgyűlésnek.”

©

Ezután közvetlenül következik a minisztérium végkövetkeztetése: „Amennyiben a javasolt törvénymódosításokat az Országgyűlés elfogadja, a jegybanktörvény összhangba kerül az uniós joggal.”

Ez a végkövetkeztetés nem igaz: amennyiben a javasolt törvénymódosításokat a parlament elfogadja, a jegybanktörvény nem lesz összhangban az uniós joggal. Erre az Európai Központi Bank részletekbe menően felhívta a kormány figyelmét múlt héten, a kabinet mégsem vette figyelembe azt. Emellett a kormány ismeri az Európai Bizottság kifogásait is a törvénnyel kapcsolatban, és ennek sem felel meg minden ponton a benyújtott törvénymódosítás. A Magyar Nemzeti Bank ugyancsak részletezte, miért nem ért egyet a tervezett módosító javaslattal. A minisztériumi közlemény azonban sem az EKB, sem az EB, sem az MNB kifogásait nem említi.

Az NGM közleménye szerint „a kötelezettségszegési eljárásban az egyetlen, még nyitott kérdés az MNB – az új jegybanktörvény hatálybalépése előtt kinevezett – elnökének és alelnökeinek jövedelemszabályozása”. Kérdés, erre a kiegészítésre miért van szükség a tárca szerint, ha már a Matolcsy György által javasolt törvénymódosításokkal megfelelhetne a jegybanktörvény az uniós jognak.

De nem csak ez az egyetlen nyitott kérdés. Az Európai Bizottság januári állásfoglalása alapján a kormánynak még több ponton ki kell igazítania a törvényt, hogy megfeleljen az uniós jognak. Például meg kell változtatnia a monetáris tanács létszámának, valamint a jegybanki alelnökök létszámának kettőről háromra emelését, valamint a jegybankelnök és a monetáris tanácstagok esküjére vonatkozó részeket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meghalt Bencze Izabella, a CÖF egyik alapítója

Meghalt Bencze Izabella, a CÖF egyik alapítója

97 ezren vesztették el az állásukat januárban

97 ezren vesztették el az állásukat januárban

Népszava: 717 ezer felnőtt nem szerepel az oltási tervben

Népszava: 717 ezer felnőtt nem szerepel az oltási tervben