szerző:
hvg.hu

Benyújtotta a parlamentnek Matolcsy György a jegybanktörvény és az alaptörvény jegybankra vonatkozó részének a módosítását, bevallottan azzal a céllal, hogy a szabályozás az uniós rendelkezéseknek megfeleljen. Ez kevesebb, mint amit az Európai Központi Bank követel, és betűre megegyezik azzal, amit a kormány a legutóbbi levelében ajánlott. Ha optimisták vagyunk, akkor megtörtént az informális megegyezés. Ha nem, most fogjuk csak igazán összerúgni a port a nemzetközi szervezetekkel.

Matolcsy György a parlamentnek kedden este nyújtotta be azt a törvénymódosítást, amely a teljesen megegyezik az Európai Központi Bank (EKB) által múlt héten megkritizált tervezettel.

Az európai intézmény szerint az új jegybanktörvény a tervezett módosításokkal is súlyosan sérti a Magyar Nemzeti Bank függetlenségét. Az ugyanis csupán néhány, elsősorban mellékes változtatásokat hajt végre a jegybanktörvényen, de továbbra is érintetlenül hagy más lényeges, a jegybank kormányzati befolyásolását lehetővé tevő részeket.

Ettől kezdve kérdés, mi történt hétfőn azon az ötoldalú egyeztetésen Frankfurtban, amelyen elvileg éppen a kormány és az EU-IMF-EKB álláspontját próbálták közelíteni a jegybanktörvény ügyében. Ennél még súlyosabb dilemma, hogy a kormánynak kell-e valójában az IMF-hitel, amelynek éppen a jegybanktörvény megfelelő módosítása lenne a feltétele.

Mi a probléma az EKB szerint?

Múlt héten kiadott jelentésében az EKB megismételte azt a korábbi véleményét, mely szerint az MNB Monetáris Tanácsának lehetővé tett bővítése és az alelnökök számának kettőről háromra növelése súlyos aggályokat kelt. Ugyanis ez felhasználható lehet a független jegybanki döntéshozatal befolyásolásához.

Az üzenet világos: ahhoz, hogy megfeleljen az uniós előírásoknak, a kormánynak törölnie kellene azt a rendelkezést, amely lehetővé teszi a monetáris tanács tagjai számának hétről kilencre emelését, valamint azt, amely megengedi, hogy Orbán Viktor egy – borítékolhatóan kormányzati álláspontot képviselő – harmadik alelnököt küldjön a Magyar Nemzeti Bankba.

Orbán új alelnököt ültethet Simor nyakára
Az új jegybanktörvény szerint a monetáris tanács két új tagjából csak az egyik lesz külső, a másik tag az új alelnök lehet. Arra, hogy kik legyenek az alelnökök, a tavaly év végéig hatályos MNB-törvény szerint a jegybankelnök tehetett javaslatot, az új tervezet viszont a miniszterelnöknek adja ezt a jogot.

 

Eszerint Orbán Viktor egy új alelnököt javasolhat Simor András mellé, és a köztársasági elnök nevezheti ki. A jegybankelnök 2012-től meg sem szabadulhat az új alelnöktől, mert a felmentését is csak a miniszterelnök javasolhatja a köztársasági elnöknek.

Emellett a kormány nem változtatott azon a szabályozáson, amely a jegybanki vezetők fizetését csökkentette 2010 szeptemberétől és bekerült az idén életbe lépett új jegybanktörvénybe is. Rendezetlen maradt az a rész is, hogy a hatályos törvény szerint az MNB elnökét távollétében a monetáris tanács elnökhelyettese helyettesítheti. Ahhoz, hogy elkerülhető legyen a jegybank külső befolyásolása ezen a ponton, az EKB szerint tisztázni kellene az új elnök kinevezésének eljárását.

Az EKB szerint az is problematikus és nem változott a mostani módosítással, hogy az MNB elnökének és elnökhelyetteseinek esküt kell tenniük Magyarország köztársasági elnöke, míg a monetáris tanács többi tagjának az Országgyűlés előtt. Az EKB hangsúlyozza: az eskü nem befolyásolhatja az MNB elnökének, az alelnököknek és a monetáris tanács tagjainak személyi függetlenségét, és ennélfogva nem hátráltathatja őket a Központi Bankok Európai Rendszerével kapcsolatos feladatok ellátásában.

Azt törlik, amit nem kell

A Matolcsy által kedd este benyújtott javaslat kiveszi a monetáris tanács tagjainak felmentésére vonatkozó szakaszt a jegybanktörvényből. Ez ellentmond annak, amit az EKB a múlt héten kiadott véleményében határozottan javasolt.

A most törölt résszel ugyanis az EKB szerint nincs probléma, megfelel a Központi Bankok Európai Rendszerét szabályozó alapokmánynak. Az EKB jogbiztonsági okokból is arra kérte a kormányt, hogy tartsa meg a törvényben ezt a szakaszt, ugyanis a törlés következtében sem az Alaptörvény, sem pedig az MNB-törvény nem határozná meg, hogy az Országgyűlés vagy Magyarország köztársasági elnökének hatáskörébe tartozik-e a monetáris tanács tagjainak felmentése.

Ezenkívül elhagyná a kormány a jegybanktörvényből azt a részt is, amely az euró bevezetése esetén a monetáris tanács automatikus megszüntetését kezdeményezi, pedig ezt az EKB nem is kifogásolta. A monetáris tanács tagjainak felmentésére, valamint a tanács automatikus megszűnésére vonatkozó módosításokat azok elfogadása után csak parlamenti kétharmaddal lehet majd megváltoztatni, miután ezt a két szakaszt a javaslat a sarkalatos törvények közé sorolja.

Kedvére is teszünk az EU-nak

Abba a kormány már korábban belement, hogy revidiálja azt az álláspontját is, hogy a jövőben a jegybankot és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét összevonhassák. Ennek érdekében egy másik módosító javaslat kezdeményezi az Alaptörvény átmeneti rendelkezéseinek 30. cikkének hatályon kívül helyezését.

Ez teremtette volna meg az MNB és a PSZÁF általános jogutódjának esetleges létrehozásának alapjait, illetve lehetőséget adott volna a jegybankelnök elmozdítására mandátuma lejárta előtt. Ezért az EKB üdvözölte a szabály törlését.

A benyújtott módosító szerint hatályát veszti az a rendelkezés is, miszerint a jegybank köteles megküldeni a kormánynak a monetáris tanács napirendjét, és hogy szavazati jog nélkül a miniszter vagy képviselője részt vehessen a monetáris tanács ülésein. Ezt az EKB maga is kezdeményezte, és erre már korábban is késznek mutatkozott a kormány.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Alsószentmártonban még legalább két óráig lehet szavazni

Alsószentmártonban még legalább két óráig lehet szavazni

Luke Evans máris törzsvendég egy budapesti étteremben

Luke Evans máris törzsvendég egy budapesti étteremben

Zoë Kravitz lesz a Macskanő Robert Pattinson Batmanje mellett

Zoë Kravitz lesz a Macskanő Robert Pattinson Batmanje mellett

A hároméves bérmegállapodás után visszaállítják a korábbi béreket egy állami cégnél

A hároméves bérmegállapodás után visszaállítják a korábbi béreket egy állami cégnél

Magyarország népe nem Orbán Viktor népe

Magyarország népe nem Orbán Viktor népe

Márki-Zay Péter: "Most elkezdődött 2022"

Márki-Zay Péter: "Most elkezdődött 2022"