szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Közbeszerzési Döntőbizottság (KD) szerint szabálytalan volt az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) 216 millió vény előállítására kiírt tendere, jogsértően érvénytelenítették az Állami Nyomda (ÁNY) ajánlatát. Az egyedüli érvényes ajánlatot benyújtó Szenzor Számítóközpont Kft.-vel azonban a jogorvoslat ellenére - ellátási problémákra hivatkozva - már szerződést kötöttek - írja a Napi Gazdaság.

A lap csütörtöki számában a Közbeszerzési Hatóság honlapján megjelent határozat alapján ismerteti: a KD megállapította, hogy az egészségbiztosító eljárása során megsértette a közbeszerzési törvényt, ezért egymillió forint pénzbírság, valamint az ÁNY részére 720 ezer forint igazgatási-szolgáltatási díj megfizetésére kötelezte.

Az OEP abban hibázott, hogy az eljárás során nem biztosított az ÁNY számára hiánypótlási lehetőséget, így nem győződött meg az ajánlat érvényességéről vagy érvénytelenségéről, ezzel megsértette a törvényt, szabálytalanul nyilvánította a nyomda ajánlatát érvénytelennek. 

A döntés azonban már nem befolyásolta a beszerzés teljesítését, mivel az OEP március 26-án szerződést kötött a másik ajánlattevővel, amelynek ajánlatát érvényesnek fogadták el. A Szenzor így 216 millió receptet gyárthat és szállíthat az OEP-nek bruttó 285,3 millió forintért. Az ÁNY 268,8 millió forintos ajánlatot tett; a kiírás szerint az ajánlatok közül (ha lett volna több érvényes ajánlat) a legalacsonyabb ár alapján választottak volna nyertest. 

A KD március 20-án indította el a jogorvoslati eljárást, az OEP pedig március 21-én kérte a döntőbizottságtól, hogy "halasztást nem tűrő, kiemelkedően fontos közérdekre tekintettel engedélyezze a szerződéskötést a Szenzorral", amit a KD el is fogadott. 

Az OEP szerint a szerződéskötés csúszása miatt napokon belül komoly ellátási gondokat okozhatott volna az orvosi vények hiánya. Márciusban több lap is arról számolt be, hogy egyes orvosok kifogytak az előnyomott vényekből, az ellátási probléma orvoslására az OEP által biztosított biankó vényből pedig jóval kevesebb van, mint amennyire egy praxisnak naponta szüksége van - ismerteti a lap.

Csütörtökön az OEP bejelentette, bírósági felülvizsgálatot kér a vények előállításával kapcsolatos közbeszerzési eljárással kapcsolatban. Sélleiné Márki Mária, az OEP főigazgatója közleményében azt írja: a 216 millió vény előállítására kiírt közbeszerzés során a döntőbizottság határozatában megállapította, hogy az Állami Nyomda Nyrt. ajánlatában benyújtott vények papír alapanyaga nem felelt meg az OEP által előírtaknak. A döntőbizottság ezzel megerősítette az egészségpénztár korábbi állítását, miszerint az Állami Nyomda Nyrt. nem az OEP által előírt, hanem egy rosszabb minőségű vényre tett ajánlatot. 

A döntőbizottság ezen felül helyben hagyta az OEP döntését, mely szerint a Szenzor Kft. ajánlatát érvényesnek és alkalmasnak találta, "azaz nem vitatta, hogy az OEP döntése megalapozott volt a nyertes ajánlattevő kiválasztásának tekintetében" - tette hozzá. Mindezek ellenére a döntőbizottság végül azt mondta ki, hogy az OEP-nek hiánypótlásra kellett volna kérnie az Állami Nyomda Nyrt.-t és csak a hiánypótlás eredménytelensége esetén lehetett volna érvénytelenné nyilvánítani az ajánlatát.

"Az OEP a határozat azon pontjai tekintetében amelyekben elmarasztaló döntés született bírósági felülvizsgálatot kezdeményez" - írta a főigazgató a közleményben. A Magyar Nemzet március végén írt arról, hogy közbeszerzési vita miatt akadozik a vényellátás. A közbeszerzés során a két pályázó által benyújtott ajánlat közül a szakértői vélemény alapján az egyiket érvénytelennek minősítették. Ez az ajánlattevő először előzetes vitarendezési kérelemmel, majd a Közbeszerzési Döntőbizottságnál jogorvoslati kérelemmel élt az eljárás ellen. 

Az OEP ekkor "kiemelten fontos érdekre történő hivatkozással" azonnal kérte a szerződés megkötésének engedélyezését. A Közbeszerzési Hatóság Közbeszerzési Döntőbizottsága március 26-i végzésében engedélyezte a szerződés megkötését. Ennek megfelelően haladéktalanul aláírták a szerződést, majd másnap ismét szállítani kezdték az orvosspecifikus vényeket, a megrendelést leadó orvosok részére.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Eddig csak Szájer került célkeresztbe a partizók közül

Eddig csak Szájer került célkeresztbe a partizók közül

Még egy esélyt kapott a főváros városházi krízisszállója

Még egy esélyt kapott a főváros városházi krízisszállója

A fertőzöttek és halálos áldozatok napi száma is tovább nőtt Olaszországban

A fertőzöttek és halálos áldozatok napi száma is tovább nőtt Olaszországban