szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A német gazdaság lassulására számít a berlini pénzügyminisztérium, amelynek csütörtökön kiadott havi jelentése szerint májusban két éve először csökkent az adóbevétel.

A jelentés szerint májusban 40,26 milliárd euró adót fizettek Németországban, ami 4,3 százalékos csökkenés az egy évvel korábbihoz képest. Legutóbb 2010 első negyedévében regisztráltak csökkenést.

A visszaesés ugyan technikai jellegű, határidők változásának tulajdonítható, de a hosszabb távú folyamatok is azt jelzik, hogy a gazdasági fellendülés üteme mérséklődik; a január-májusi időszakot együttvéve az adóbevétel 3,6 százalékkal nőtt éves szinten, egy évvel korábban, 2011 első öt hónapjában viszont még 9,2 százalékos bevételnövekedést mértek.

©

Az EU legnagyobb gazdaságának lassulását jelzi egy sor egyéb mutató is: az export például áprilisban 1,7 százalékkal csökkent márciushoz képest, a feldolgozóipar rendelésállománya pedig 1,9 százalékkal esett vissza. A második negyedévben gyengült egyebek mellett a munkanélküliség csökkenésének üteme, és romlott az üzleti hangulat, a kiskereskedők például májusban jóval kedvezőtlenebbnek ítélték helyzetüket, mint egy hónappal korábban - áll a jelentésben, amely szerint a hazai össztermék (GDP) 1,7 százalékos első negyedévi bővülését jóval visszafogottabb növekedés követheti a második negyedévben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!