szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Szolnoki Ipari Park és Logisztikai Szolgáltató Központ Kft-t irányító Andrási Imre cáfolta azokat a sajtóinformációkat, melyek szerint veszélybe került a megyeszékhelyre tervezett citromsavgyár-beruházás.

Az eredeti szándék nem változott, a kínai beruházó BBCA Group Szolnokon képzeli el a citromsavgyár jövőjét, a fejlesztés pedig továbbra is bírja a magyar kormány támogatását - közölte az ügyvezető igazgató kedden.   

Az ügyben a Nemzeti Külgazdasági Hivatal kommunikációs főosztályvezetője nem kívánt nyilatkozni. Rácz Gábor azt mondta, folyamatban lévő beruházásról a befektetők kérésére nem adhatnak felvilágosítást. 

A Napi Gazdaság keddi számában arról írt, hogy a jelek szerint meghiúsul a Szolnokra tervezett citromsavgyár-beruházás és a kínai befektetők Belgiumban, vagy Magyarország egy másik településén – Péten, esetleg Miskolcon - hozzák létre európai gyártóbázisukat.

A lap értesülései szerint 2012 végére már biztos nem kezdi meg működését a szolnoki citromsavgyár, de az is előfordulhat, hogy egyáltalán nem épül ilyen üzem Magyarországon, miután a magyar fél nem teljesítette vállalásait és hiányzik a szükséges – mintegy 4 milliárd forintos - önerő is. 

A Napi Gazdaság cikkében emlékeztet: a mintegy 20 milliárd forintos beruházásról Ven Csia-pao kínai miniszterelnök és Orbán Viktor még tavaly májusban állapodott meg, ősszel pedig egy magyar-kínai vegyes vállalatot is létrehoztak a gyár megvalósítására. Ám a jelek szerint más azóta sem történt az ügyben. Így az önerő mellett a kiemelt beruházási státuszt sem kapta meg a leendő üzem. Ehhez pedig csak egy kormánydöntésre lenne szükség.

A felek közötti szándéknyilatkozat aláírásakor elhangzott, hogy a gyár megépítésének egyik alapfeltétele, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) kiemelt állami beruházásként kezelje a projektet. Szalay Ferenc, Szolnok fideszes polgármestere akkor úgy nyilatkozott: ennek érdekében tárgyalást kezdeményeztek Fazekas Sándorral, a tárca vezetőjével.

Amennyiben a VM megadja ezt a támogatást, egy nemzetközi projekt-szervező céggel közösen elkészítik a beruházás megvalósításának menetrendjét. A kormány honlapján még márciusban jelent meg az a rendelettervezet, amely kiemelt beruházássá nyilvánítaná a BBCA Szolnok Biokémia Zrt. citromsav üzemét.

A városvezető azt is közölte: a tervek egy évi 60 ezer tonna citromsavat készítő gyárról szólnak, amely 20 hektáron épülne fel a Szolnoki Ipari Parkban, a beruházás összköltsége pedig 90 millió dollárt tenne ki. Megépítése után kereken 350 embernek biztosítana pénzkereseti lehetőséget, és további 500 ember az alapanyag-ellátás és a szállítás révén kapna munkát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Most kell a kormánynak kínai vakcináról meggyőzni az embereket

Most kell a kormánynak kínai vakcináról meggyőzni az embereket

Ittasan tolatva gázoltak halálra egy gyalogost Mosonmagyaróváron

Ittasan tolatva gázoltak halálra egy gyalogost Mosonmagyaróváron

Perre vinnék a WhatsApp változtatásait a 400 millió felhasználós Indiában

Perre vinnék a WhatsApp változtatásait a 400 millió felhasználós Indiában