szerző:
Nagy Gergő
Tetszett a cikk?

Eredetileg kazettamásolással indult az 1980-as évek második felében, majd később zene, film és számítógépes játékok CD-re írásával gördült tovább a kalózbiznisz a rendszerváltás utáni Magyarországon. A szórakoztatóiparnak milliárdos károkat okozó másolást a technológiai fejlődéssel felváltotta az internetes letöltés és az illegális fájlcsere. A kalóz CD-k egyesek számára busásan jövedelmeztek és későbbi legális vállalkozásokat alapoztak meg. A rendszerváltás utáni bizniszeket bemutató Kihagyott ziccerek című sorozatunk ezúttal a másolt, kalóz CD-k történetét járja körbe.

"Egy riadt tekintetű, kapucnis fiúcska ácsorgott a Móricz Zsigmond körtéren a hambis mellett, szimatszatyorral, és úgy kerestük egymást, mint egy vakrandin. Végül összetalálkozott a tekintetünk. Én felismertem benne a CD-dílert, aki majd a Panzer Generalt adja nekem, ő pedig a páncéloskadétot bennem. Kapkodva kicseréltük a pénzt és a szajrét, aztán ügettünk haza, mint akik hasadóanyagot csempésznek" - idézte fel emlékeit Árpád egy esetről, amikor a 90-es években olcsón jutott hozzá számítógépes játékhoz.

Míg az idézett, 1994-ben úttörőnek számító játékot a boltban több mint 8 ezer forintért lehetett beszerezni, addig Árpád mindössze 500 forintot pengetett ki az élményért. A számítógépes játékok mellett elsősorban szoftver-, zene- és filmmásolás szerepelt a "kalózok" repertoárján. A rendszerváltás után felpörgő kalóz CD-biznisszel - az előadókon, forgalmazókon és fejlesztőkön kívül - mindenki jól járt, a több tízmilliárdos károkat okozó üzlet a 2000-es évek elejéig szinte háborítatlanul működött hazánkban.

Kazettamásolással indult be a CD-biznisz

Kihagyott ziccereink
A keletnémet márka, a biogilisztázás, az Amway-sztori és az osztrák biztosítózás.

A kalóz CD-biznisz gyökerei még a 80-as évek végére nyúlnak vissza, amikor kazettamásolással indult meg a zenei adathordozók másolása. Ez egyrészt a személyes kapcsolatokon keresztül zajlott, megbeszélés útján, hogy kinek mi kell, másrészt pedig akinek akkor volt Spectrumja vagy Commodore 64-e, az a Spectrum/Commodore Világ belső borítójáról választhatta ki a teljesen nyíltan hirdetett Polimer kazettákat. A rendszerváltás után a technológiai fejlődés egyértelműen a CD irányába tolta el ezt az "ipart".

Először még a zenei CD-k másolása dívott, később azonban a személyi számítógépek elterjedésével, személyes használatú olcsó CD-írók megjelenésével - és a szerzői jogi szabályok erősödésével - már számítógépes játékok és filmek ezrei is erre a piacra kerültek. Árpád elmondása szerint ekkor az első magyar tárhelyszolgáltató, az Extra.hu oldalán tűntek fel a dílerek, naponta frissített állománnyal. Az igazán profik a kereslet alapján árazták a játékokat, a menőbbek drágábbak voltak. A szoftvernepperek oldalait emailben osztották meg egymással az érdeklődők, akkor ugyanis még Google sem volt, sőt semmilyen épkézláb kereső a magyar interneten, szóval vagy tudta valaki az URL-t, vagy nem talált oda.

A kiadóknak komoly érvágást okoztak a kalóz CD-k
©

Míg az 1997-es rekordévben még 7,83 millió CD, magnó- és videokazetta fogyott Magyarországon, addig ez a szám 2011-re drámai lecsökkent és már csak 2,44 millió CD-t, DVD-t, kazettát stb. adtak el itthon, köszönhetően a digitális piac térhódításának is. A 90-es években és a 2000-es évek elején ugyanakkor voltak olyan időszakok, amikor a számítógépes videojátékok 95 százaléka kalózpéldány volt, a Magyar Hanglemezkiadók Szövetségének (MAHASZ) adatai szerint a zenei CD-knek pedig 90 százaléka volt másolt. A hvg.hu információi szerint előfordult az is ebben az időszakban, hogy az egyik országos televíziónál a karbantartók egy csoportja, külön szobában, a tévé eszközeivel ipari mennyiségben másolta a CD-ket. A hazai piac kalózpéldányokkal történő fertőzöttsége és a milliárdokra rúgó károk azt mutatták, hogy komoly pénzek mozognak ebben a szegmensben, több egykori CD-másoló is informatikai cégbirodalmat épített a kalózpéldányokból befolyt pénzből.

Hosszú sorok kígyóztak a másolt játékokért

"Szerzői jogi félelmek a 80-as évek végén, a 90-es évek elején még egyáltalán nem voltak, sokszor maguk az informatikai újságok foglalkoztak másolt játékok postázásával" - mondta a hvg.hu-nak Péter, aki újságíróként, szakmai oldalról csöppent bele a történetbe. Ő először egy újsághirdetés útján jutott el egy kelenföldi panelházba, ahol - miután kivárta az 50-60 emberből álló sort - kapott egy játékgyűjteménnyel teli CD-t pár száz forintért (a 90-es évek közepén egy minőségi PC-játék 10-12 ezer forintba is belekerült). A probléma ezzel ugyanakkor az volt, hogy nem lett teli a CD, a 650 megabájtnyi tárhelyre még fért volna játék, ám amikor Péter visszament, hogy írasson rá, akkor az illető közölte, hogy ez nem lehetséges. "Ekkor kicsit berágtam és vettem egy CD-írót kb. százezer forintért. Engem azonban az illegális másolás már nem érdekelt. Személyes használatra persze írtam CD-ket, de egy idő után inkább teszteltem a CD-írókat, és újságba írtam róluk" - emelte ki Péter.

Élni akart a lehetőséggel, de nem jött össze?

Tenyésztett struccot (éticsigát vagy csincsillát stb.)? Dolgozott Amway- (Avon-, Zepter stb.)-ügynökként? Szerzett lakást kárpótlási jegyért? Vagy valami másba kezdett? Írja meg, hogy a korszak mely nagy (vagy annak tűnő) üzletébe vágott bele és milyen tapasztalatai voltak! Jól járt vagy Ön is inkább "Az ebből sem én gazdagodtam meg"- tábor létszámát szaporította? Jelentkezését a [email protected] email címre várjuk.

Szerb importból a kollégiumban terítettek

"1995-ben kezdtem el Szegedre egyetemre járni, és pont akkor jelent meg a koliban egy pasas, aki elkezdte végigjárni a szobákat és érdeklődött, hogy nem vennénk-e CD-ket" - meséli a hvg.hu-nak István, hogyan is csöppent bele a kalóz CD-üzletelésbe. Az illető, aki maga is hallgató volt az orvosi egyetemen, először egy 20 oldalnyi listával érkezett, 1200-1500 forintért kínálta a zenei CD-ket, a boltban elérhető 3500 helyett. A történetben a csavar az volt, hogy a Balkánon már akkor is sokkal olcsóbban állították elő ezt a terméket, és ő - mint délvidéki magyar - Belgrádban adta le hetente a rendelést. "Nyilván először bizalmatlanok voltunk, de soha nem volt semmi probléma, mindig időben megérkezett, amit kértünk" - fejtette ki István.

A másolt CD-k szinte ugyanúgy néztek ki, mint az eredetiek, egyedül a booklet, vagyis a CD ismertető füzetecskéje volt silányabb minőségű és kevésbé informatív, de technikailag nem volt semmi gond a hanganyaggal. István elmondta, hogy mivel ő ipari mennyiségben fogyasztott zenét, ezért egy idő után a zenéket terítő orvosis megkérdezte őt, hogy nem akar-e neki segíteni a CD-bizniszben, ő meg hezitálás nélkül elvállalta a saját kollégiumában történő elosztást. Abban egyeztek meg, hogy minden 25. eladott CD után István markát egy ingyen példány üti. "A faliújságra írtam ki a listát, hogy mit lehet kérni, de ár nélkül, hogy azért ne legyen belőle komolyabb probléma. A kollégium vezetése meg szemet hunyt a dolog felett" - emelte ki István.

Amerikai segítséggel mozdult a szabályozás

A szerzői jogok kérdésében a rendszerváltás előtt és után volt egy többéves periódus, amíg a jogi szabályozatlanság réseit sokan ki tudták használni, ami egyúttal a kalóz CD-bizniszt is felpörgette. A szerzői jogok megsértésére vonatkozó büntetőjogi tényállást 1993-ban vezették be. Egyenes következménye volt a kalózkodás elharapódzásának, hogy a jogalkotó fel kívánta venni vele a harcot - mondta a hvg.hu-nak Grad-Gyenge Anikó szerzői jogi szakértő. Mivel ebben a körben rendszerint nem egy-egy, csekély súlyú cselekményről, hanem üzletszerűen, rendszeresen elkövetett cselekményekről volt szó, ezért indokolt volt a súlyosabb jogkövetkezmények alkalmazása is. Azt, hogy ezeket a cselekményeket büntetőjogi úton is üldözni kell, az amerikai-magyar szellemi tulajdoni megállapodás megkötése is ösztönözte, amelyben a felek a teljes jogérvényesítési eszköztár alkalmazhatóvá tételét vállalták a szellemi tulajdoni jogsértések tekintetében, emelte ki Grad-Gyenge. Ez nem azt jelentette tehát, hogy feltétlen büntetőjogi eszközökkel kell fellépni a kalózkodás ellen. De ennek alkalmazását is megengedte.

1999 óta évről évre csökken az itthon eladott zenei CD-k száma
©

Ugyanakkor nagyjából ezzel egy időben, 1994-ben a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) keretében a szellemi tulajdonjogok kereskedelmi aspektusairól szóló egyezményt is lefogadták, amely viszont a kereskedelmi mértékű, szándékos szerzői jogi jogsértések vonatkozásában kötelezővé tette a szerződő felek számára a büntetőjogi fellépés lehetőségének bevezetését. A WTO keretében kötött megállapodásnak ez egy kis szelete, de a világ kereskedelmében a szellemi tulajdonjogok jelentőségének megnövekedése kivívta az erősebb védelmüket is - hangsúlyozta a szerzői jogi szakértő.

Ebből fakadóan azt lehet mondani, hogy Magyarországnak a rendszerváltást követően, a világkereskedelem hálózatába való új típusú bekapcsolódásának szükségszerű feltétele volt ezen szabályok elfogadása. Grad-Gyenge szerint ezt nyilvánvalóan indokolta az is, hogy a kereskedelmi partnerek indokoltnak látták, hogy a szellemi termékeiknek a Magyarországra való behozatala esetén ezeknek a védelmét is biztosítsa országunk.

Ezzel párhuzamosan megjelentek a külföldi tulajdonú kiadók és létrejöttek a hivatalos jogvédő szervezetek, aminek nyomán megindult a kalóz CD-k visszaszorítása. Itt is egyébként legtöbbször csak az egyszerű felhasználó, a "végpont" került a hatóságok körébe. "Nem volt érdekében senkinek sem rámozdulni a nagyhalakra, mivel a komolyabb pénzösszegeket mozgatók megfelelő kapcsolatokkal rendelkeztek" - emelte ki Péter. Szerinte a legnagyobb probléma az volt, akárcsak ma az egyszerű torrent userek esetében, hogy nem a tevékenységből komoly anyagi hasznot szerző csoportokra szálltak rá, hanem a vásárlókra, például dj-kre, akiket meg lehetett félemlíteni, és adott esetben könnyebben lehetett megbüntetni. Péter emellett azt is megemlítette, hogy mindig is volt egy szembenállás a számítógépes játékok másolásvédelmét feltörő szakemberek és a játékokat csak a pénzért terítők között, mivel a feltörők szimplán mindenki számára elérhetővé tették a játékokat, ők nem a pénzért csinálták.

A MAHASZ is komolyan küzdött a kalóz CD-vel üzletelők ellen

A Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége (MAHASZ) a hvg.hu-nak eljuttatott válaszaiban elmondta, hogy a kalóz piac kezdetektől fogva veszélyeztette a legális eladásokat, hiszen ezek olcsó, ezáltal vonzó alternatívát jelentettek a fogyasztók felé, ugyanakkor úgy termeltek jelentős profitot a kalózok számára, hogy közben a zenét létrehozó alkotók ebből semmilyen bevételhez nem jutottak munkájuk ellenértékeként.

A 90-es, 2000-es évek kalózkodásának elsődleges színtere a fizikai termékek, előbb a kazetták, majd pedig a CD-k hamisítása volt; főleg piacokon, vagy akár látszólag legitim hanghordozó-kereskedelmet folytató üzletek, vállalkozások mögé rejtve árusították nagy mennyiségben az illegális termékeket. A MAHASZ megalakulása óta jó kapcsolatokat ápolt mind a törvényalkotó, mind a bűnüldöző szervekkel, így szakértői mind a jelenleg hatályos magyar szerzői jogi törvény megszületésénél, mind pedig az egyes bűncselekményekkel szembeni fellépésnél aktívan részt vettek. A mai napig emlékezetes, a lefoglalt hamis lemezek ezreit megsemmisítő "úthengeres" akciókkal sikerült látványosan felhívni a figyelmet a kalózkodásra, de természetesen a jelenséget ez önmagában nem tudta megszüntetni.

A korábban használt, hologramos zsiráfot ábrázoló, még a 90-es évek elején bevezetett MAHASZ-matrica jelezte egy termék eredeti voltát, illetve ennek hiánya esetén legalábbis gyanús volt, hogy kalózterméket fogtunk kézben. A fogyasztói tudatosság oldaláról megközelítve természetesen volt hatása a matricának, azonban természetesen a jelentősen alacsonyabb ár sok esetben a fogyasztó számára is vonzóbb volt, és nem igazán tulajdonított jelentőséget annak, hogy az egyébként az eredetivel megegyező hanganyagot tartalmazó hordozó értékesítése után az alkotókhoz vagy a kalózok zsebébe vándorolt-e a pénz.

Informatikai cégbirodalmak és bulihegyek másolt CD-bizniszből

Míg Péter nem vágott bele a 90-es években a kalóz CD-üzletbe, addig a barátai komoly mértékben fogtak neki a másolásnak, ezresével vitték ki a piacra a CD-ket, sokszor a rendőröket is lefizették, hogy hagyják őket tevékenykedni a bejáratott helyeken. Péter szerint ez az üzlet a 90-es évek végéig, a 2000-es évek elejéig gyakorlatilag háborítatlanul működött. Emellett pedig sok esetben a szoftverfejlesztő cégeknél dolgozók csempészték ki a számítógépes játékokat és szórták meg a piacot, sokszor egyszerre több száz játékkal.

"Nem ritkán a magyarországi számítógépes játékok forgalmazásához közel állók vettek részt ebben az üzletben és később ezt a pénzt már vállalkozásuk kifehérítésnél használták fel" - fejtette ki Péter. Emellett pedig sokan informatikai vállalkozásuk elindítását alapozták meg a kalóz CD-üzlettel, ők azok, akik nagy tételben szórták meg a piacot hamisítványokkal. "Engem az nem zavar, hogy ők ebből pénzt kerestek. Ám gyomorforgatónak tartom, ha egy szakmai konferencián ezek az illetők azzal kérkednek, hogy nekik milyen jó üzleti érzékük volt a 90-es években. Azt már nem emelik ki, hogy hogyan lett meg az első milliójuk" - világított rá Péter a történet másik oldalára.

A zenei CD-k másolása is rendkívül kifizetődőnek bizonyult a számítógépes játékokkal történő kalózkodás mellett. István elmondása szerint az orvosi egyetemen tevékenykedő kollégista komolyan megszedte magát az alatt a két év alatt, míg pörgött a másolt CD-üzlet. "Hihetetlenül jól élt a srác. Az egyetemi klubokban rendszeresen ott lehetett látni, saját udvartartása is volt" - tette hozzá István. Szegeden akkoriban öt kollégium működött és csak ebben a körben kéthetente legalább ezer CD-t el lehetett passzolni, így kis befektetéssel - az orvosis egyetemista minden bizonnyal csak közvetítő volt - akár 150 ezer forintot is meg lehetett keresni. Emellett ugyanakkor István is jól járt a kalóz CD-biznisszel, ő körülbelül 100 CD-hez jutott így hozzá ingyen.

A magyarországi kalóz CD-piac leáldozása

A kalóz CD-üzletelés a digitális korszak és a fájlcserélők eljövetelével szinte azonnal lejtőre került. "1997 tájékán bejöttek az első, még kezdetleges fájlcserélők és akkoriban már szinte minden kollégiumi szobára jutott egy számítógép, így beindult a közvetlen letöltögetés" - emelte ki István. Bár voltak később próbálkozások, elsősorban a DVD-piacon, hogy a minőségi termékeket másolják, de ezek is befuccsoltak, mivel itthon ahhoz szoktak hozzá az emberek, hogy ingyen letöltik a kívánt filmet vagy fillérekért megveszik akciósan valamelyik boltban. A CD mára már szinte teljesen elvesztette az értékét, szinte csak promóciós tárgyként használják a zenei piacon és a számítógépes játékoknál is hasonló folyamat játszódott le itthon - a torrentezés mindent visz.

©

A kalóz CD-üzletelés helyét ma már egyre inkább a kalózszerverek - és persze a féllegális torrentezés - veszik át, az ilyen szerverparkok, úgynevezett warezoldalak több ezernyi filmet, számítógépes játékot, szoftvert és zeneszámot biztosítanak a felhasználók rendelkezésére - egy emeltdíjas sms vagy kisösszegű banki átutalás révén. A CD-másolásnak mára legfeljebb annyi aktualitása van, hogy még ma is buknak le dj-k több száz másolt CD-vel.

A CD- és DVD-hamistíás mekkái
A 2000-es évek közepén régiónkban Szerbia vált a kalóz CD-k, DVD-k legfőbb forrásországává és elosztóközpontjává. Volt olyan alkalom, amikor a hatóságok 750 ezer lemezt foglaltak le. Szerbia mellett Oroszország és Kína is élen jár a másolt zene, film és számítógépes játékok terjesztésében. De szintén jelentős a piaca Törökországban, Thaiföldön és Indiában is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orbán belengette, hogy a Fidesz elhagyja a Néppártot

Orbán belengette, hogy a Fidesz elhagyja a Néppártot

Bill Gates szerint az androidos telefonok jobbak, mint az iPhone-ok

Bill Gates szerint az androidos telefonok jobbak, mint az iPhone-ok

Vonulás közben ráesett egy szarvas egy BMW-re Lengyelorszában

Vonulás közben ráesett egy szarvas egy BMW-re Lengyelorszában