szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egy friss európai uniós felmérés szerint óriási különbséget mutat az uniós tagállamok lakosságának véleménye saját országuk gazdaságának állapotáról: míg a legtehetősebb országokban 75 százaléknál is nagyobb a helyzetet jónak ítélők aránya, nyolc tagállamban, köztük Magyarországon a 10 százalékot sem éri el az elégedettek részesedése.

Az átfogó Eurobarométer közvélemény-kutatás készítői ezúttal elsősorban gazdasági témákban kérték a lakosság véleményét.

Az Európai Bizottság által pénteken Brüsszelben nyilvánosságra hozott adatokból kiderül, hogy Svédországban, Luxemburgban és Németországban az emberek rendre 83, 82 és 77 százaléka úgy látja, hogy az évek óta tartó nemzetközi gazdasági válság ellenére hazájának gazdasági helyzete jó. Ezzel szemben Görögországban és Spanyolországban egy százalék alatti az ugyanígy ítélők aránya, míg Portugáliában 3, Írországban 4, Magyarországon pedig 6 százalék. Az uniós átlag 27 százalék.

A bizottság az eredmények közül azt emelte ki, hogy a lakosság nagy része támogatja azokat a kezdeményezéseket, amelyeket az EU tett a gazdasági növekedés és munkahelyteremtés ösztönzésének érdekében. Az uniószerte megkérdezettek 40 százaléka úgy gondolja, hogy az EU jó irányban halad ahhoz, hogy kilábaljon a válságból. A korábbi felméréseknél valamivel többen, 30 százaléknyian gondolják azt, hogy a válság munkaerőpiacra tett hatása már elhagyta csúcspontját.

A lakosság több mint 80 százaléka egyetért azzal is, hogy a 27 EU-tagországnak a jövőben még szorosabban együtt kell működnie. A megkérdezettek több mint fele úgy értékelte, hogy hosszabb távon az unió erősebben jön majd ki a válságból, mint korábban volt.

Szintén többségben vannak azok, akik úgy ítélik meg, hogy a válság hatásainak kezelésében a tagországok kormánya mellett az unió a leghatékonyabb szereplő.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Negyedmilliárd forintot utazott el Orbán Viktor két év alatt

Negyedmilliárd forintot utazott el Orbán Viktor két év alatt

Halálos baleset történt Jakabszállásnál

Halálos baleset történt Jakabszállásnál

Az elefántpapa visszatért családjához, Nyíregyházára

Az elefántpapa visszatért családjához, Nyíregyházára