szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Wildhorse Energy Hungary Kft. ügyvezetője a jelenleg alkalmazott korszerű bányászati technológiák előnyei mellett érvelt, a civilek azonban félelmeiknek adtak hangot a mecseki urántermelés tervezett újraindításáról tartott csütörtöki pécsi lakossági fórumon.

A bányaipari tevékenység ma már fejlett, az automatizált berendezések alkalmazása lehetővé teszi a biztonság jelentős növelését és a környezeti terhelés csökkentését - mondta Benkovics István, a Wildhorse ügyvezetője a társaság uránbányászathoz köthető tájékoztató kampányának első nyilvános rendezvényén.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a cég csak akkor bányászna uránt a térségben, ha megteremthetők a jogszabályoknak megfelelő modern, gazdaságos termelés feltételei.

Az ügyvezető a Pécs-baranyai Kereskedelmi és Iparkamara tanácstermében megjelent mintegy félszáz ember előtt beszámolt arról, hogy a társaságnak október 15-ig kell elkészítenie azt a társadalmi, gazdasági, műszaki vizsgálatokon alapuló előkészítő tanulmányt, amelynek alapján a kormány ez év végéig eldönti: támogatja-e a projekt folytatását.

A szakember azt mondta, hogy a tanulmányban több lehetőséget is felvetnek majd a későbbi megvalósításra vonatkozóan, egy kedvező döntés pedig még nem jelentené automatikusan a bányászat kezdetét, csak szabad utat adna az előkészületek következő szintjéhez, a részletes megvalósíthatósági tanulmány készítéséhez.

Benkovics István a fórumon azt mondta, hogy az újbóli urántermelés nemcsak Pécs és környéke, hanem az egész ország gazdasága számára is nagy lehetőség lenne. Egy mélyművelésű bányában gondolkodnak, ahol a 800-1500 méter mélyen található ércet egy 5,5-6 kilométer hosszú, Kővágószőlős közelében nyíló lejtős aknán keresztül érnék el. Az ércfeldolgozás a felszínen történne.

Kővári János, Pécs fideszes országgyűlési képviselője, a városi közgyűlés Összefogás Pécsért Egyesület frakciójának vezetője szerint a beruházásról a pécsiek nélkül nem lehet döntést hozni. Hozzátette, az itt élők kiemelt érdeke, hogy a projekttel kapcsolatos adatok még a végleges döntések előtt nyilvánosságra kerüljenek, módot adva a mérlegelésre.

Keresztes László Lóránt, az LMP városi képviselője a Wildhorse eddigi vizsgálataival, kutatásaival, számításaival, becsléseivel kapcsolatos dokumentumainak nyilvánosságra hozatalát kérte, több résztvevő pedig hangot adott a tervezett bányászattal kapcsolatos félelmeinek. Kérdéseket tettek fel az uránbányászat egészségi következményeivel, a környezeti károkozással, a termelés során keletkező üregeknek a felszínre gyakorolt hatásával kapcsolatban.

Mások szerettek volna hallani egyéb, a tervezett mecsekihez hasonló uránbányák tapasztalatairól, és volt, aki felvetette, négy évtizednyi sugárterhelés után komolyan gondolják-e egyáltalán a bányászat újraindítását.

Benkovics István azt mondta: a cégnek komolyak a szándékai a mecseki urántermelésre, ezért költött már több mint egymilliárd forintot az ehhez köthető kutatásokra. Az ügyvezető az aggodalmakat azzal igyekezett eloszlatni, hogy az iparágra a korábbinál szigorúbb szabályok vonatkoznak, a megfelelő technológia alkalmazásával elkerülhetők a pécsi uránbányászat évtizedeiből ismert problémák.

A Mecsekben az 1950-es évek végétől 1997-ig folyt uránbányászat, a termelés gazdaságossági megfontolásokból állt le. A lelőhely készleteinek további hasznosítása az elmúlt évtized közepén vetődött fel.

A kormány az idén június végén döntött arról, hogy a következő fél évben állami és piaci szereplők bevonásával, vegyesvállalati együttműködés keretében vizsgálják meg a mecseki uránércbányászat esetleges újraindításának gazdaságossági feltételeit és társadalmi lehetőségeit.

Benkovics István korábban azt mondta, hogy a beruházást támogató döntések esetén is legalább hat évre lenne szükség egy új mecseki uránbánya megnyitásához.

A Mecsekben és Pécs környékén a föld alatt 1000-1500 méteres mélységben 30 ezer tonnányi, kutatásokkal igazolt fémurán van, az ezt meghaladó, még nem kutatott készletet ugyanekkorára becsülik. A két évtizeden át tartó kitermelés közvetlenül félezer, közvetve pedig ennél is több embernek adhatna munkát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Pécs önállóan szervezne színházfesztivált a POSZT helyett

Pécs önállóan szervezne színházfesztivált a POSZT helyett

6 ezer pedagógust oltottak be eddig a 195 ezerből

6 ezer pedagógust oltottak be eddig a 195 ezerből

Túlzottan beépített, forgalmas – a Fertő tavi beruházást kifogásolja egy nemzetközi szervezet

Túlzottan beépített, forgalmas – a Fertő tavi beruházást kifogásolja egy nemzetközi szervezet