szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Azeri olajmilliárdokra pályázik a magyar kormány. A Figyelő információi szerint 2-3 milliárd euró értékű magyar államkötvényt vásárolna 2-3 éves futamidőre az olajban gazdag kaukázusi állam, a tevezett kötvénykibocsátás devizaneme minden bizonnyal azeri manat lenne.

A török kártya helyett azerire válthat a magyar kormány. A Figyelőnek a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz közel álló forrás úgy nyilatkozott, hogy az olajban gazdag kaukázusi állam 2-3 milliárd euró értékben vásárolhat 2-3 éves futamidejű magyar államkötvényt. Ez az összeg fedezné hazánk idei évre tervezett devizakötvény-kibocsátásának nagy részét.

A kormány által meghirdetett keleti nyitás politikájába szépen beleillik a tervezett azerbajdzsáni akció. Orbán Viktor miniszterelnök többször is deklarálta az utóbbi hónapokban, hogy a hanyatló Nyugat helyett Kelet felé kell fordulnunk, és ott kell piacokat találnunk, forrásokat szereznünk. A Reuters augusztus eleji értesülése szerint Azerbajdzsán mellett Törökországban is helyi pénznemben kibocsátott államkötvényt adna el a magyar állam. A terv már az információ napvilágra kerülésekor is meglepte az elemzőket, mivel ilyen adósságfinanszírozásról még nem hallottak, és emellett drága mulatság is lehet ez a fajta adósságmegújítás.

A Figyelő információi szerint Budapest csak Bakuval tárgyal most ebben a kérdésben, a törököket az azeriek kérésére vonták be az egyeztetésekbe. Isztambul szívesen válna pénzügyi közponntá, de a hetilap szerint kérdéses, hogy egy maga is külső forrásra szoruló állam miért vásárolna külföldi államkötvényeket. Azerbajdzsán viszont 2-3 milliárd euró értékben valóban vásárolna 2-3 éves futamidejű államkötvényeket, a piaci hozamoknál alacsonyabb áron. Egy másik verzió szerint az azeriek piaci áron szállnának be, de aszerződésben lenne egy olyan opció, miszerint egy EU/IMF-hitelmegállapodás esetén a hozam követné a piaci árak csökkenését.

A Figyelő arról is ír, hogy a magyar kormány Szaúd-Arábiával az IMF-hitelkerethez hasonló méretű 10-15 milliárd eurós pénzügyi csomagról tárgyalt. Az egyeztetés állítólag azért szakadt meg, mert a szaúdiak hosszú távú, állami földekre vonatkozó haszonbérleti szerződést kértek cserébe. Pekinggel is hónapokig folytak tárgyalások: itt végül egymiliárd eurós államkötvényvásárlás jöhet szóba, amit Magyarország közelekedésfejlesztési projektekre költene - írja a Figyelő, melynek a megkeresésére az Állami Adósság-kezelő Központ cáfolta, hogy terveznének devizakötvény-kibocsátást az IMF-megállapodás előtt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Biden megkapta az elnöki Twitter-fiókot, de Trumppal ellentétben ő "nulláról" kezd

Biden megkapta az elnöki Twitter-fiókot, de Trumppal ellentétben ő "nulláról" kezd

Az utazás már sohasem lesz a régi az Airbnb vezetője szerint

Az utazás már sohasem lesz a régi az Airbnb vezetője szerint

A GPS-t követte a Dunába hajtó sofőr, azt hitte, hogy lesz ott egy híd

A GPS-t követte a Dunába hajtó sofőr, azt hitte, hogy lesz ott egy híd