szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A vártnál csaknem kétszer nagyobb, 20 milliárd eurós hiányt tártak fel a görög költségvetésben az euróövezeti válságállamnak hitelező trojka szakértői - írta vasárnap a Der Spiegel.

A német hetilap szerint az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szakértői a görög reformok állását értékelő helyszíni ellenőrzésen jutottak arra a megállapításra, hogy a görög költségvetésben idén 11,5 milliárd euró helyett 20 milliárd euró deficit keletkezhet.

A Der Spiegel szerint a görög kormány úgy véli: egy újabb adósságleírással is lehetne javítani a helyzeten, és többször érdeklődött is az euróövezeti társállamoknál, hogy elengednék-e az adósság egy részét. Erről írt pénteken a Financial Times Deutschland című német üzleti lap is, amely szerint egyeztetések kezdődtek a 2010-2011-es első görög hitelprogramban résztvevő euróóövezeti országok által biztosított 53 milliárd euró hitel törlesztésének részleges elengedéséről.

A trojka képviselői szeptember elején kezdték meg a 130 milliárd eurós második hitelprogram végrehajtásának ellenőrzését. Pénteken közölték, hogy egy hétre felfüggesztik a munkát. Az ellenőrzésről készülő jelentéstől függ, hogy Athén megkaphatja-e a hitel következő részletét.

A jelentést az eredeti menetrend szerint szeptemberben kellett volna elkészíteni, de állítólag már azt fontolgatják: csak novemberben, az amerikai elnökválasztás után teszik közzé, hogy a jelentés miatt keletkező esetleges piaci megrázkódtatások ne befolyásolják az amerikai választást.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!