szerző:
MTI

Szeptemberben jelentősen nőtt a külföldi vendégek és a vendégéjszakák száma, ennek köszönhetően 8,5 százalékkal élénkült a vendégforgalom. A kereskedelmi szálláshelyek árbevétele folyó áron 4,9 százalékkal nőtt - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.

Szeptemberben a belföldi vendégek 799 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, ez a teljes vendégforgalom 40 százaléka. A vendégek száma 1,2 százalékkal csökkent, míg az éjszakáké 2,6 százalékkal emelkedett az egy évvel ezelőttihez képest. 

A külföldi vendégek 1,205 millió vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, számuk 7,4, az éjszakáké pedig 9,3 százalékkal nőtt 2011. szeptemberhez viszonyítva. A vendégéjszakákban mért vendégforgalom 60 százaléka, a szállásdíjbevétel 71 százaléka származott külföldiektől. 

A legjelentősebb küldő országokból érkező vendégek éjszakáinak száma Románia és az Egyesült Államok esetében csökkent, míg Németország, Ausztria, az Egyesült Királyság, Oroszország, Olaszország, Csehország, Spanyolország, Hollandia és Lengyelország esetében nőtt. A külföldivendég-forgalom jelentős részét fogadó szállodákon belül a kétcsillagos egységek kivételével növekedést regisztráltak. A külföldi vendégek száma a turisztikai régiók többségében emelkedett.

A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 55,3 százalékos volt, 4,8 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. Ezen belül az ötcsillagosok 78,1, a négycsillagosok 64,3 százalékos foglaltságot értek el. 

A megfigyelt időszakban a kiadott szállodai szobák bruttó átlagára (15 076 forint) stagnált, az egy kiadható szállodai szobára jutó árbevétel (bruttó revpar) (8335 forint) 4,5 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest.

A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele folyó áron 4,9 százalékkal emelkedett a vizsgált időszakban. A szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás fogyasztóiár-indexe szeptemberben 4,4 százalék volt. A szálláshelyek 26,6 milliárd forint bruttó árbevételt értek el, ezen belül a szállásdíjbevétel 15,3 milliárd forintot tett ki. A forint/euró árfolyam 284 forint volt szeptemberben, mindössze 1 forinttal gyengébb, mint egy évvel korábban.

2012. szeptember 30-án a Magyarországon működő kereskedelmi szálláshelyek száma 2819 volt, ezen belül 952 szálloda 56 ezer szobával, 1009 panzió 11 ezer szobával működött.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!