szerző:
hvg.hu

A Guaranteed to Fail című, a 2008-as válság okairól, az amerikai ingatlanpiaci buborékról és az amerikai bankrendszer válságáról írt könyv kapcsán a magyar bankrendszer hibáiról ír Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a Heti Válaszban írt esszéjében. A miniszter szerint a magyarországi bankok nem teljesítik a feladatukat, ezért meg kell őket reformálni.

A miniszter által felidézett könyv szerint a válságot az okozta, hogy két amerikai állami jelzálogbank nyakló nélkül adott hiteleket az ingatlanvásárláshoz, amelyek mögött állami garancia állt. A kedvező lehetőség miatt felmentek az ingatlanárak és megnőtt a hitelezés volumene is, a legtöbbet az üzleten a bankok és a tőzsdei cégek nyertek, amik kockázat nélkül adtak hiteleket kockázatos ügyfeleknek. Az értékesített portfóliókkal végül az amerikai állam és a világ befektetői fizették meg a 2008 előtti mesterséges amerikai gazdasági fellendülés árát.

Matolcsy szerint Magyarországon is nagyra nőtt az ingatlanpiaci buborék a svájci frank- és euróalapú hitelek miatt. Szerinte a 2003-ban regnáló és utána következő kormányok ezzel mesterséges növekedést és előrehozott költségvetési bevételt kaptak, a családok olcsó hitelt, a legtöbbet mégis a bankok nyertek.

©

Miután 2008 után fenntarthatatlanná vált a hitelbuborék, a kérdés Magyarországon is az, hogy ki fizesse az eladósítás árát. Matolcsy szerint míg Amerika az államra, az EU déli államai pedig a németekre terhelték, Magyarország senkire sem tudja és egyikre sem akarja terhelni az adósságokat - az Orbán-kormány a bankokra terhelte a hitelbuborék árát.

A miniszter úgy véli, a bankadó és a végtörlesztés a bankok devizahitelezés miatti nyereségének megkésett újraelosztását jelenti, ám arra figyelmeztet, hogy ennek az újraelosztásnak még nem lehet vége, mert az önkormányzatoknál és a vállalkozásoknál is sok a devizaalapú adósság.

Matolcsy szerint a bankok megadóztatása azért helyes, mert nem teljesítik az alapfeladatukat, és nem olyan fejlesztésekre helyezik ki a betéteiket, amik a magyar versenyképességet növelik. "A magyar bankrendszer - tisztelet a kivételnek - jelenleg még abból szerez profitot, amiből nem kellene, és nem hitelez ott, ahol arra szükség lenne" - írja a miniszter, aki szerint a bankok részéről "nem tapasztalható hajlam a gazdaságpolitikai célok támogatására", ezért a magyar bankrendszer reformra szorul.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Higanyszennyeződést találtak a vándorsólymokban

Higanyszennyeződést találtak a vándorsólymokban

Lehet, hogy az ön hétmilliós nyereménye hever az OTP-nél? Egy ellenőrzést megér

Lehet, hogy az ön hétmilliós nyereménye hever az OTP-nél? Egy ellenőrzést megér

Szír katonákat ölt az Iszlám Állam

Szír katonákat ölt az Iszlám Állam

Emberek haltak meg a szélviharban az Egyesült Államokban

Emberek haltak meg a szélviharban az Egyesült Államokban

Itthon is van dolga a tűzoltóknak

Itthon is van dolga a tűzoltóknak

ifj. Vidnyánszky Attila: Boldognak lenni nem szégyen

ifj. Vidnyánszky Attila: Boldognak lenni nem szégyen