szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kormány döntött a harmadik költségvetési kiigazító csomagról és véglegesítette az új adórendszert. A korábbi átmeneti adónemeket kivezeti az adózásból, a bankadót végeleges adónemként rögzíti a 2013-as mértéken, és kivezeti a különadókat, de a társasági adó három kulcsossá válik: 10 százalékos kedvezményes, 19 százalékos általános és 50 százalékos speciális kulcsot vezet be.

A kormány megerősítette, hogy 2013-ra tartja a 2,7 százalékos költségvetési hiánycélt - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénteken.

A tárca szerint az Európai Bizottság jövő évre adott pozitív előrejelzésében ugyan elismerte, hogy Magyarország képes lesz 3 százalék alatt tartani a költségvetés hiányát, de a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy az ország kikerüljön a 2004-es csatlakozás óta folyamatos túlzott deficiteljárás alól.

Ennek érdekében a kormány Bizottság által adott 2,9 százalékos hiányt újabb intézkedésekkel biztonságosan 2,7 százalékra mérsékelte. A harmadik csomag érkezését pénteken már Orbán Viktor is jelezte a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara magyar-szlovák gazdasági fórumán.

Az első kiigazító csomagot Matolcsy György jelentette be október elején, majd két héttel később ismét előállt egy megszorítással. A két pakk összértéke 764 milliárd forintot tesz ki, ami a költségvetés egyenlegét ténylegesen 453 milliárd forinttal javítja majd. 

A kabinet a harmadik csomag keretében további 90 milliárd forint államháztartási egyenleget javító lépésről döntött, amiből 60 milliárd forint az egyenleg 0,2 százalékos javítását célozza, további 30 milliárd forintot a tartalékok emelésére fordít, amely összeg akkor kerülhet felhasználásra, ha az Európai Bizottság az újabb intézkedések miatt rontaná a magyar gazdaság jövő évi növekedési előrejelzését. 

A kormány újabb döntéseiről jövő hét elején levélben tájékoztatja a bizottságot és az Unió pénzügyminiszteri tanácsát - írja a minisztérium közleménye.

Az új intézkedések

A kormány az NGM közleménye szerint arról döntött, hogy a 2013-as költségvetési évtől kezdve az energiaszolgáltatók jövedelemadóját 50 százalékra emeli, de a 19 százalékos általános társasági adókulcs és az 50 százalék közötti kulcs közötti adóból levonhatóvá teszi a társaságok által végrehajtott beruházásokat, a 19 százalékot meghaladó adótömeg 50 százalékának mértékéig. Ez 40 milliárd forinttal javítja a jövő évi költségvetési pozíciót.

Az közművezetékek adóját központi adóként határozza meg, így a korábbi változattal szemben valamennyi nem-családi tulajdonú vezetékre az ország teljes területén érvényesíti az adónemet. Ez 30 milliárd forinttal javítja a költségvetés 2013. évi pozícióját.

Emeli a Szerencsejáték Zrt. osztalékelvonásának mértékét. Ez 10 milliárd forint értékben hoz többlet költségvetési bevételt. Emeli az on-line szerencsejáték adóbevételt további 10 milliárd forint értékben. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!