szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az ING Investment Management legfrissebb tanulmánya az európai lakosság alacsony pénzügyi műveltségére világít rá. A kutatók 11 országból 5500 embert kérdeztek meg, és mindössze az európaiak 14 százaléka rendelkezett "jó" vagy "kitűnő" pénzügyi ismeretekkel. A felmérés szerint Magyarország negyedik helyezésével az élmezőnyben szerepel, a listát, talán nem meglepő módon a görögök vezetik. Az azonban biztos, hogy szélesebb körű tanácsadásra van szükség.

Országokra lebontva Görögország érte el a legmagasabb pontszámot a vizsgált 11 állam közül, mivel a megkérdezettek 24 százalékának voltak "jó" vagy "kiváló" pénzügyi ismeretei. A második helyen az Egyesült Királyság áll, ahol a lakosság 22 százaléka rendelkezik kiváló vagy jó pénzügyi tudással. Törökországban viszont mindössze a lakosság 7 százaléka tartozik ezekbe a csoportokba, így a vizsgált országok között az utolsó helyre került.

Ivar Roeleven, az ING Investment Management Európai Lakossági Ügyfelekért Felelős értékesítési vezetője elmondta, aggasztó, hogy az európai lakosság igen alacsony része rendelkezik kiváló vagy jó pénzügyi tudással, különösen akkor, amikor a régió nagyon nehéz gazdasági időszakot él át. Fokozottabb körültekintéssel tényleges lehetőség van arra, hogy az emberek csökkentsék mindennapi kiadásaikat, nagyobb hozamokat érjenek el befektetéseiken és megtakarításaikon, ha képesek jobban kontrolálni pénzügyeiket. Jelenleg az az iparág előtt álló legnagyobb kihívás, hogy hogyan segítsenek megértetni az emberekkel, mit szükséges tudniuk a pénzügyeikről és a befektetéseikről, hogy pénzügyileg biztosabb legyen a jövőjük - emelte ki Roeleven.

Az értékesítési vezető hozzátette, érdekes látni, hogy Görögország végzett a lista élén. Valószínűleg azért, mert jelenleg elég sok ember küzd pénzügyi nehézségekkel, és ezért nagyobb figyelmet fordítanak a saját pénzügyeikre.

Magyarország a lista negyedik helyét szerezte meg. Hazánkban a megkérdezetteknek ugyanakkor mindössze 2 százaléka rendelkezik kiváló pénzügyi ismeretekkel, 13 százalékuk jó, 69 százalékuk pedig alap "pénzügyi tudománnyal" rendelkezik.

A négy területet átölelő - pénzügyi jövő, "házon belül és kívül", megtakarítások, befektetések - tanulmányból az is kiderül, hogy amikor pénzügyi döntéseket hozunk, az európai lakosságnak csak kicsit több mint negyede (26 százaléka) alapozza döntését kizárólag a saját tudására, 53 százalék valamelyik hozzátartozója segítségét kéri, és mindössze 7 százaléka dönt saját tudása vagy egy tanácsadó ajánlásai alapján.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megint a volt Origo-tulajdonos cége nyerte az MNB kommunikációs tenderét

Megint a volt Origo-tulajdonos cége nyerte az MNB kommunikációs tenderét

Ivanka Trump is gyászolja a 46 évesen meghalt amerikai sztárvállalkozót

Ivanka Trump is gyászolja a 46 évesen meghalt amerikai sztárvállalkozót

Milánóban hamarosan már hidrogénmeghajtású vonatokon utazhatnak

Milánóban hamarosan már hidrogénmeghajtású vonatokon utazhatnak