szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az üzleti bizalom további csökkenéséről és a reálszférára mért kézzelfogható csapásról számolnak be a világ pénzügyi szakemberei. A leginkább borúlátóak ezúttal is a közép- és kelet európai válaszadók köréből kerültek ki – mutatott rá közös tanulmányában az ACCA és az IMA.

Nem számítanak a gazdaság jelentős növekedésére a nemzetközi pénzügyi szakemberek 2013-ban - számol be az ACCA (Association of Chartered Certified Accountants), a világ vezető pénzügyi és számviteli szakembereket tömörítő szakmai szervezete és az IMA (Institute of Management Accountants), a vállalatirányítás és a vezetői számviteli információk stratégiai kapcsolatát kutató szervezetének közös kutatása. A 2012 harmadik negyedévét vizsgáló és immáron 15-ik alkalommal megjelenő „Világgazdasági Helyzetfelmérés” (Global Economic Conditions Survey) összesen 2,500 nemzetközi - köztük hazai - pénzügyi-és könyvviteli szakember megkérdezésén alapult.

A kutatásból kiderül, hogy nemzetközi szinten a megkérdezettek 67 százaléka (szemben az előző negyedév 64 százalékhoz képest) véli úgy, hogy a globális gazdasági kilátások stagnálni vagy egyenes romlani fognak a ránk váró időszakban. A trendnek megfelelően az üzleti bizalmi index is tartósan alacsony szinten tartózkodik: ezúttal csak a felmérésben résztvevők alig 19 százaléka (az előző ciklus 21 százalékéval összevetve) számolt be javulásról, 41 százalékuk (szemben a korábbi 39 százalékkal) szerint azonban egyértelmű csökkenés volt megfigyelhető.

A részletesebb analízis arra is rávilágít, hogy a bizalom hiánya a reálszférában bekövetkezett komoly változásokra is visszavezethető. Olyan kulcsfontosságú mutatószámok, mint a finanszírozáshoz való hozzáférés, a foglalkoztatottság vagy a beruházások száma a vizsgált időszakban minimum stagnáltak, de inkább visszaestek. A tanulmány készítői szerint a leginkább érintettek és így a legnagyobb vesztesek kétségtelenül a kis- és közepes vállalkozások közül kerültek ki.

A régiókat összehasonlítva figyelemreméltó az egyébként rendszeresen optimista ázsiai-csendes-óceáni térségben mért alacsony üzleti bizalom. A visszaesés valószínűsíthetően a kínai gazdaság lassulásához vezethető vissza. Az elkeseredés forrása azonban meglepő módon nem Kína, sokkal inkább azon környező országok, akik nem csak a szomszédos, de az adósságválsággal küzdő európai gazdaságot is megszenvedik. Az amerikai illetve a nyugat-európai régió válaszadói ezzel szemben nem várt, kismértékű optimizmusról számolnak be, mely főleg az elnökválasztásnak illetve az Európai Unió szuverén adósságválság ellen megfogalmazott határozott pénzügyi lépéseinek köszönhető. 

Közép- és Kelet-Európa a legpesszimistább

A felmérésben résztvevők közül ezúttal is szűkebb régiónk pénzügyi szakemberei bizonyultak a legpesszimistábbnak. A válaszadók mindössze 16 százaléka számít a közeljövőben a gazdaság fellendülésére és alig 10 százalékuk számolt be az üzleti bizalmi index javulásáról. A mérőszámokat hosszútávon vizsgálva azért némileg megnyugodhatunk: az előző negyedévek során az arányok hasonlóan alakultak, sőt, a gazdaság javulását illetően 4 százalékos emelkedés figyelhető meg, az előző időszak 12 százalékéhoz viszonyítva.

A magyar válaszadók ugyanakkor ismételten bizakodóbbak régiós társaiknál. A hazai ACCA képesítésű szakemberek 18 százaléka szerint számíthatunk pozitív irányú elmozdulásra a közeljövőben, mely ugyanakkor így is egy százalékkal alacsonyabb az előző negyedévhez képest (19%).

„A magyar válaszadók – csak úgy, mint az előző negyedévben – valamivel optimistábbak a régió más országaihoz viszonyítva, ám még így is jelentős a különbség a nyugat-európai szakemberekhez képest” – mondta Katka Benesova, az ACCA Csehországért, Szlovákiáért és Magyarországért felelős területi igazgatója. „A pozitív eltérés azonban nem a hazai válaszadók hirtelen jött lelkesedésének, sokkal inkább a környező országokban tapasztalható politikai fordulatoknak köszönhető” – tette hozzá Benesova.

A gazdasági nehézségek mellett, 2012 harmadik negyedévében, a régió sok országában a politika játszotta a főszerepet. Ukrajnában és Romániában is a választásokkal magyarázzák a gazdaság lelassulását, hiszen stabil kormányzati irányítás nélkül számos infrastrukturális befektetés hiúsult meg vagy került parkolópályára. Szlovéniában is komoly visszahúzó szerepe volt annak, hogy a kormány képtelen volt konszenzusra jutni az országot sújtó gazdasági krízissel és a bankszektor kihívásaival.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elutasította a bíróság a Népszava karikatúrája miatt indított keresetet

Elutasította a bíróság a Népszava karikatúrája miatt indított keresetet

Hackerek törhették fel a Nemzeti Színház honlapját

Hackerek törhették fel a Nemzeti Színház honlapját

Joe Biden letette a hivatali esküt - minden hír az elnöki beiktatásról

Joe Biden letette a hivatali esküt - minden hír az elnöki beiktatásról