szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Cséfalvay Zoltán uniós főtárgyaló indoklása szerint így gyorsabban sort lehetne keríteni a szükséges rekonstrukciókra és egyéb uniós projektekre.

Az uniós pénzek lehívását kezelő hazai pályázati intézményrendszer átalakítása mellett a kormány azt is vizsgálja, hogy a 2014-2020 közötti időszakban mennyire lehetne növelni a nem pályázati úton felhasznált EU-források arányát – nyilatkozta a Világgazdaságnak Cséfalvay Zoltán uniós főtárgyaló.

"A mostani rendszer egyik problémája, hogy szinte minden uniós forrást pályáztatás útján osztanak ki, miközben ezt nem várja el az EU, ezért át kell gondolni, hogy hol van értelme pályázati rendszerben lehívni a forrásokat" – mondta az NGM gazdaságstratégiai államtitkára.

Cséfalvay Zoltán a lap szerdai számában megjelent cikk szerint az iskolafelújításokat hozta fel példának. Szerinte a jövőben ezt úgy is meg lehetne oldani, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ összeállít egy szakmai listát azokról a településekről, ahol szükséges a rekonstrukció, ahol központosított irányítás mellett a jelenlegi helyzethez képest jóval rövidebb idő alatt lehetne végrehajtani az uniós projekteket.

Azzal kapcsolatban, hogy a fejlesztési források felhasználásában meghatározó szerepet játszó Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) a következő hétéves ciklusban jelentősen veszít majd jelenlegi szerepéből, Cséfalvay Zoltán azt mondta: a szakpolitika (azaz a fejlesztések, működtetés és szabályozás) egységesítése logikus intézkedés, ugyanis ezzel egy kézbe kerül az adott szakpolitikára vonatkozó stratégia kidolgozása, az azért való felelősség, illetve a fejlesztések végrehajtása. A jelenlegi rendszer nagyon sok egyeztetést igényelt az NFÜ és a szaktárcák között, ami számos esetben a projektek időbeli csúszását eredményezte.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
4,5 millió forintért készített oktatóvideót a magyar választási rendszerről az Országgyűlés

4,5 millió forintért készített oktatóvideót a magyar választási rendszerről az Országgyűlés

Felfüggesztette a Twitter a magyar kormány csatornáját [frissítés: ismét elérhető]

Felfüggesztette a Twitter a magyar kormány csatornáját [frissítés: ismét elérhető]

Súlyosabb a koronavírus-fertőzés kockázata azoknál, akiben van egy kis neandervölgyi gén

Súlyosabb a koronavírus-fertőzés kockázata azoknál, akiben van egy kis neandervölgyi gén