szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mindössze 0,5-0,6 százalékkal emelné a lakossági gáz- és áramárat, ha az energiaszolgáltatók beépíthetnék a rendszerhasználati díjba a januárban bevezetett különadókat. A kormány által botrányosnak ítélt bírósági döntés 9,5 százalékra mérsékelné az eredetileg 10 százalékos rezsicsökkentést.

Kevesebb mint 1 százalékkal mérsékelné a januári 10 százalékos rezsicsökkentés mértékét, ha az energiaszolgáltatók beépítenék a rendszerhasználati díjakba a januárban bevezetett különadókat – írja az Energiafocus.hu.

A portál iparági számításokra hivatkozva ír ilyen mértékű kalkulációkról, és ez azt jelenti, hogy a kormány által botrányosnak ítélt nem jogerős bírósági döntés mindössze 0,5-0,6 százalékkal emelné meg a lakossági gáz- és áramárakat.

A kormány ugyanakkor nem tétlenkedik, csütörtökre rendkívüli parlamenti ülést kezdeményezett a Fidesz-frakció, amelyen az energiahivatalt rendeletalkotási joggal szeretnék felruházni. Rogán Antal, az Országgyűlés gazdasági bizottságának elnöke szerint a rendeletekkel ugyanis a hivatal megvédheti a rezsicsökkentés ügyében hozott döntéseit, és már nem lesznek megtámadhatók bíróságon. A Fidesz eközben aláírásgyűjtésbe is kezd a rezsicsökkentés támogatásáért.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Iván Kristóf: A járványmatematikai modell azt mutatja, hogy a vírus terjedése tetőzött

Iván Kristóf: A járványmatematikai modell azt mutatja, hogy a vírus terjedése tetőzött

Szlávik János: Talán nyárra elérhetjük a nyájimmunitást

Szlávik János: Talán nyárra elérhetjük a nyájimmunitást

Meghalt Fülöp herceg

Meghalt Fülöp herceg