szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kétszázalékos kamattal a hideg vízre valót sem keresik meg a bankok, mondta az MNB-hitelcsomag tervével kapcsolatban az ATV Szabad Szemmel című műsorában Surányi György. A jegybank korábbi elnöke félti az MNB függetlenségét, és óva int a ciprusi modelltől.

Pályafutása során kétszer is betöltötte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöki tisztségét Surányi György közgazdász, egyetemi tanár, aki az elmúlt években többször is bírálta a Simor András vezette jegybankot. Matolcsy György kinevezése óta Surányi most először szólalt meg az ATV Szabad szemmel című műsorában.

"Ettől fordulat nem lesz"

A MNB múlt hét csütörtökön ismertetett programjának célja a hitelezés bővítése és a gazdasági növekedés elősegítése – ennek érdekében a program részeként a tervek szerint a jegybank nullaszázalékos hiteleket nyújtana a kereskedelmi bankoknak, azok pedig az általuk a kis- és középvállalkozásoknak nyújtott hitelekre maximum kétszázalékos kamatot számolhatnának fel. Az MNB abban bízik, hogy intézkedéseivel hozzájárul a gazdasági növekedés beindításához. 

©

"Bár így lenne. A bejelentett intézkedés iránya helyesnek tekinthető, jó lett volna, ha korábban megtörténik egy ilyen típusú váltás a jegybank magatartásában. Egyelőre a mértékek, a célzottság tekintetében az a benyomásom, hogy ettől fordulat nem lesz" – fogalmazott ezzel kapcsolatban Surányi a vasárnap sugárzott interjúban. (Surányi hétfő reggel, mint a CIB Bank Zrt. igazgatóságának elnöke együtt reggelizett Matolcsy Györggyel – a szerk.)

A közgazdász szerint a bejelentett program alapvetően a kkv-at célozza meg, de szélesíteni kellene lakossági szférára, a lakossági ingatlanhitelezésre és nagyvállalatok irányába.  Az MNB programjának egyik eleme, hogy a devizatartalékból is használnak összegeket a gazdaság élénkítésére. "Azok közé tartozom, akik erőteljes kritikával illeték a jegybank politikáját 2008-ban, és úgy gondoltam, hogy nagyon alacsony volt akkor a devizatartalék, ez vezetett ahhoz, hogy nekünk hirtelen az IMF-hez és az EU-hoz kellett fordulni. Mára a devizatartalékok kielégítően magas szinten vannak. Nagyjából helyes a mértéke, ebben 3-4 milliárdos mozgás nem jelent problémát" – értékelt a volt jegybankelnök.

"A 2 százalékos marzs normál esetben is nagyon kevés"

Surányi hozzátette: ebben az évben külső egyensúlyi többlet várható, ezért ha a jegybank értelmes célokra feláldoz 3-4 milliárd eurót, az nem biztos, hogy azt jelenti, hogy a devizatartalékok 34 milliárdról 30 milliárdra csökkenek, mert közben új összegek is jönnek be az országba. Az unió támogatásai 3 milliárd euró körül mozognak, amelyek egy az egyben növelik a jegybank devizatartalékait.

Surányi szerint az, hogy a jegybank jelentős mértékben az irányadó kamat (jegybanki alapkamat) alatt számolja a kereskedelmi bankoknak nyújtandó hitelek után fizetendő kamatot – felveti az implicit költségvetési támogatás lehetőségének kérdését is. A kereskedelmi bankoknak engedélyezett 2 százalékos kamat kapcsán Surányi kifejtette, a mai körülmények között ez a bankok számára jelentős jövedelemveszteséget okoz.

A nem fizető hitelek aránya a magyar gazdaságban ugyanis 16-17 százalék, ami azt jelenti, hogy 100 kihelyezett forintból 17-et nem fizetnek vissza, vagyis a kockázati költség 17 százalék. Ehhez képest az MNB azt szeretné, ha a bankok 2 százalék kamattal dolgoznának. Igaz, normál körülmények között nyilván nem 17 százalék a kockázati költség, hanem 1-1,5 százalék, de „ebből az is következik, hogy a 2 százalékos marzs normál esetben is nagyon kevés” – fogalmazott Surányi György. Az 5 százalékos marzs és a 2 százalékos között van néhány „pozitív szám”, amely alapján valamilyen kompromisszumot lehet találni.

Orbán Viktor nemrégiben a kormány által kidolgozott gazdasági modell részeként említette egy olyan bankrendszer kialakítását, amelyben a hitelintézet ötven százaléka magyar kézben lenne. Surányi György ennek kapcsán elmondta: piaci magatartás tekintetében nincs különbség a magyar és külföldi tulajdonú bankok között, a helyes arányt meghatározhatóságát illetően pedig kétségeit fejezte ki.

©

A volt jegybankelnök továbbá megjegyezte: ha a gazdasági válság időszakában a külföldi bankok magyar tulajdonban lettek volna, „a magyar költségvetés már fejre állt volna” – ebben az esetben ugyanis a magyar adófizetőknek kellett volna a bankrendszer konszolidált veszteségének teljes, 2-3 milliárd eurós összegét kifizetni. Surányi György szerint a külföldi bankok magyarkézbe vétele semmiképpen sem lehet működőképes koncepció: „Őszintén szólva, én nem látok a mai magyar gazdaságban olyan befektetőcsoportot, amelyiknek akkora tőkéje lenne, hogy ezt a bankrendszert át tudná venni. Ha pedig az állam veszi kézbe ezeket a bankokat, akkor tessék megnézni, mi van Cipruson”.

A Magyar Nemzeti Bankot a belső átszervezések miatt ért kritikákkal kapcsolatban az egykori jegybankelnök hangsúlyozta: személy szerint a jövőben is távol kíván maradni a politikai indíttatású kritikáktól, ahogyan az eddigiek során is kizárólag szakmai alapú vitákban volt hajlandó részt venni.

A Matolcsy György vezette MNB kapcsán ugyanakkor elmondta: rossz érzései vannak a jegybank jövőbeni szakmai önállóságával kapcsolatban, amely az elmúlt húsz év pozitív gyakorlatával ellentétben most a jelek szerint pártpolitikai színezetűvé kezd válni – Surányi ezzel az MNB által meghirdetett pályázatra célzott, amelynek keretén belül a jegybank tizenhárom témakörben vár olyan anyagokat, amelyek valójában az új monetáris politika létjogosultságának igazolását célozzák, valamint felhívják a figyelmet az előző vezetés szakmai hibáira.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!