szerző:
Bogár Zsolt - Szabó M. István

Hétfő este óta áll a bál a nemzeti dohányboltok koncessziós jogának kiosztása körül, mert a piacot valóban újraosztja kormány. Alig-alig maradhat dohányboltos az, aki eddig ebből élt. Indulatból és kérdésekből nincs hiány. A tuti nyerő pályázat titkát egy "ötöst" behúzó 23 éves egyetemistától megtudtuk ugyan, de a teljes folyamat lebonyolítására létrehozott állami cégtől csak formális válaszokat kaptunk.

©

Rettenetesen csalódottak és dühösek azok a pályázók, akik vesztettek a dohányboltok koncessziós pályázatán. A kormány azt ígérte, hogy a kisvállalkozókat, az üzletből a családjukat eltartókat, és – pozitív diszkriminációval – a speciális munkaképességűeket hozza helyzetbe. Ezzel szemben a trafikosok zöme bezárhatja a boltot, a kismamák és megváltozott munkaképességűek jó esetben alkalmazottként rúghatnak majd labdába, mert a jelek szerint őket valójában csak pontmaximalizálási adalékként írták bele a pályázatokba.

Ami az elbukott pályázókat leginkább sértette, hogy egyáltalán nem számított a szakmai múlt. Az, hogy valaki már hosszú ideje képes felszínen tartani egy valóban kis vállalkozást, és valóban főfoglalkozásként űzi ezt a tevékenységet. Tömegesen nyertek olyan pályázók, akik soha, egyetlen boltot sem üzemeltettek, sőt, a nyertesnek ítélt pályázatukon túl egyelőre semmijük sincs meg a Nemzeti Dohánybolt megnyitáshoz. Egyre több részlet lát ellenben napvilágot arról, hogy melyik helyi potentáthoz, üzleti körhöz, családhoz voltak közel, és hogy e csoportok rendre strómanokon keresztül, bokorszerűen szereztek meg trafiknyitási jogosultságokat.

Az nyilvánvaló, hogy az internet és közösségi adatgyűjtés mekkora segítség az összefonódások leleplezésében. Ömlenek az információk a szerkesztőségekhez az olvasóktól, és az alkalmi kiszivárogtatóknak, whistleblowereknek (bennfenntes informátoroknak) köszönhetően a puzzle egyre teljesebb: sztorik kerülnek nevek és kódszámok mögé.

Egy cigaretta-nagykereskedő cég trafikosok százaival kapcsolatban álló munkatársa szerint az egészben az a legelképesztőbb, hogy a legtöbb esetben már eleve jómódú, dohánykereskedelemmel eddig nem is foglalkozó "cimbiknek" adják oda az értékesítési jogot, és azok százaitól veszik el, akik ebből gazdálkodták ki a mindennapi megélhetésüket. Jól menő üzletemberek, nagy helyi befolyású politikusok lehajolnak azokért a forintokért is, amire nekik nem is feltétlenül lenne szükségük, a kisegzisztenciákat viszont padlóra küldik.

"Ez nem az a Nyerges"

A kormány dohány-kiskereskedelmi rendszerváltásával foglalkozó korábbi cikkünkben alapvetően a trafikosok csalódottságát és értetlenségét mutattuk be, most megpróbáljuk összefoglalni, hogyan lehetett nyerni. Jelentkezett a szerkesztőségünkben Nyerges Kornél, aki Kapuváron duplázott, és Vitnyéden, Petőházán és Sopronban is nyert egy-egy jogosultságot. Előző cikkünkben vele kapcsolatban tévesen állítottuk, hogy 19 éves (valójában 23 éves), és hogy helyben nem ismert (egész pontosan: a trafikosok nem ismerik), pedig édesapja évekig vitte a Don Vendéglőt, most meg az Ebadta pincére. Fontosnak tartotta elmondani, hogy csak névrokona a Győr-Moson Sopron Megyei Önkormányzat közgyűlési tagjának, és bár a családban van Nyerges Zsolt is, "ez nem az a Nyerges Zsolt" – mondta.

©

Nyerges Kornél készséggel elmondta, hogyan nyert. Noha négy városban is nyithat üzletet, azt még nem tudja, hogy hol, mert se boltja, se bérleti szerződése sincs üzlethelyiségre, ám júliusig szerinte belefér ezt elintézni. Arra a kérdésre, hogy az öt koncesszióra kifizetendő, nagyjából 500 ezer forint, illetve a boltok kialakításához kalkulálható 2,5 millió forintos beruházást hogyan tervezi, milyen megtérüléssel számol, Nyerges nem tudta megmondani. Azt válaszolta, hogy a pályázat csak hároméves előrelátást kért, így csak addig nézett előre.

A siker titka szerinte az, hogy "nagyon jól sikerült a pályázat, és különösen jó lett az üzleti terv". Elmondása szerint több pályázó anyagát is segítette, és ezek többsége nyert is. Pályázatírói hozzáértését elmondása szerint a közgazdaságtudományi karon szerezte, igaz, azt a Nyugat-Magyarországi Egyetem levelezőseként nem fejezte be.

Az üzleti terv egyik sarokpontja volt szerinte, hogy a kevesebb elárusító hely miatt magasabb egy boltra eső forgalommal számolt. A helyi viszonyokra vonatkozó ismeretei szerint jelenleg egy üzlet évi 10-15 millió forintos forgalommal számolhat. Beírta ennek a másfél-kétszeresét. Azt még nem tudja, hogy kiket fog alkalmazni, de úgy tervezi, hogy otthonról, internet segítségével tartja majd a kapcsolatot a beszállítókkal és az árusítóhelyeivel. Körültekintő volt, mondta, és a pályázat megírásakor a kapuvári munkaügyi hivatalt is meglátogatta, ahol elmondták neki, hogy sokan keresnek munkát, közülük többen korlátozott munkaképességűek, illetve kismamák. Ebből a pályázatba az került be, hogy Nyerges mind az öt trafikban korlátozott munkaképességűeket és kismamákat fog foglalkoztatni. Pont járt érte. Megállapodni még senkivel sem állapodott meg, de szerinte emiatt sem kell aggódni.

Nem lehet megnézni, ki miért nyert!

A kiszivárgott információkkal és sajtóhírekkel kapcsolatban szerdán megkerestük a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit (NDN) Zrt.-t és a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot. A kérdésekeinkre eddig csak az NDN Zrt. válaszolt. A kérdéseinket és a válaszokat változtatás nélkül közöljük.

 

hvg.hu: Az eredményhirdetést kísérő tömeges felháborodás miatt tervezi-e a Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt. a nyertes és nem nyertes pályázatok pontszámainak nyilvánosságra hozatalát, és a hivatalos értékelések elérhetővé tételét?

 

NDN Zrt.: A nyertes és nem nyertes pályázati anyagokra vonatkozóan elmondható, hogy mivel nem minősülnek közérdekű adatnak, a betekintés nem lehetséges.

 

hvg.hu: Nyilvánosságra hozzák-e a bírálóbizottság névsorát?

 

NDN Zrt.: Tekintettel arra, hogy a bírálóbizottságot nem a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. jelölte ki, a témában nem jogosult a döntés meghozatalára.

 

hvg.hu: Információink szerint több pályázó minden alapot nélkülözően tett olyan ígéreteket, melyek az elbíráláskor előnynek számítottak (forgalom, foglalkoztatottak száma, gyesen lévő anyák és megváltozott munkaképességű dolgozók foglalkoztatása), miközben a reális üzleti tervet összeállítók, akik az adott településen már régóta foglalkoztak dohánytermékek értékesítésével, rendre alulmaradtak. Indul-e ezzel kapcsolatban vizsgálat? Hogyan ellenőrzik, hogy a vállalásoknak megfelelően teljesítsenek a dohányboltok, és mik a szankciók?

 

NDN Zrt.: Az ellenőrzés kidolgozott, összehangolt módon zajlik a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság valamint a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. szervezésében.

 

hvg.hu: Hogyan akadályozzák meg, hogy a koncessziós jogot ne értékesítsék (akár zsebszerződéssel) tovább, illetve valóban annak családja végezze a tevékenységet, aki nyert (mint ahogy az eredetileg megfogalmazódott)?

 

NDN Zrt.: Az elnyert koncessziós jog a törvény és a kiírás, valamint az aláírásra kerülő koncessziós szerződés értelmében nem értékesíthető, nem megterhelhető. Az ellenőrzés erre is kiterjed.

 

hvg.hu: Hogyan tartják összeegyeztethetőnek a nemzeti dohányboltokkal kapcsolatban megfogalmazott társadalmi célokkal (pl. szociálisan rászorulók munkakínálatának növelése), hogy a nyertesek között szép számmal vannak egy-egy nagy cég (CBA, Vilmpex stb) vagy helyi közszereplő környezetéhez köthető magánszemélyek, viszont évtizedes trafikus múlttal rendelkező mikrovállalkozások sorra buktak el a pályázatokon?

 

NDN Zrt.: A koncessziós szerződés mellékletét képezik a koncesszió nyertes vállalásai, melyeket maradéktalanul be kell tartania. Ezt folyamatosan ellenőrizni fogjuk.
A Pályázatokat a Kiírásban is szereplő bírálati szempontok alapján bírálta el a Bíráló Bizottság. A Zrt. a döntéshozatalban nem vett részt, így az eredményekkel kapcsolatos kérdések megválaszolásában nem kompetens.

 

hvg.hu: Információink szerint a bírálóbizottság a döntéshozatal előtt olyan listát kapott kézhez, melyen egy, kettő, illetve három kereszttel jelölték a pályázók neve mellett, hogy mennyire tekintik támogathatónak a pályázatukat, és a bírálóbizottságnak voltaképp nem volt mérlegelési lehetősége. Befolyásolták-e a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vagy más intézményi, politikai szereplő részéről a döntéshozatalt?

 

NDN Zrt.: A Zrt. a döntéshozatalban nem vett részt, így az eredményekkel kapcsolatos kérdések megválaszolásában nem kompetens.

Van, ahol majdnem maradtak a régiben

Bár Nyergesnek elmondása szerint nincsenek politikai kapcsolatai, egyre több esetről derülnek ki politikai-üzleti összefonódások. (Ennek részleteiről folyamatosan frissülő cikkünkben olvashat). A rendkívül erős CBA- és Vimpex-szálról már megemlékeztünk. De mindkét vonal esetében jóval nagyobb kapcsolati hálóról van szó, mint amekkora a cégadatokból (igazgatósági tagság, tulajdonos jogok stb.) könnyen beazonosítható. A Vimpex-szál esetében nemcsak a tulajdonos, a felesége és egy igazgatósági tag nyert koncessziós jogokat, hanem alkalmazottak (árukiíró, autó műszakis, raktáros stb.) is.

Az Index.hu cikke hívta fel a figyelmet arra, hogy Lázár János barátja, a trafiktörvény kidolgozásában is szerepet vállalt Sánta János és fia, valamint az érdekkörükbe tartozó Continental Dohányipari Zrt. és Tabán Trafik egyes munkatársai, üzletkötői is milyen jól szerepeltek a pályázatokon. Szegeden, Makón és több megyeszékhelyen ezekhez a cégekhez köthető alkalmazottak és családtagjaik nyertek jogokat. És mint a hvg.hu megtudta, Sátoraljaújhelyen és környékén – ahol a Continentálnak dohánygyára működik – a korábbi, dohányban (is) utazó és pályázó kereskedők közül a legtöbben nyeregben maradtak és (a Szalai, a Hegyi és a Valler család egyes tagjai, illetve a korábbi KDNP-s országgyűlési képviselő fia, Rusznák Csaba is) továbbra is árusíthatnak majd a cigarettát júliustól.

A letarolt országtérképen üde színfoltként mutatkozó régióban van azonban egy új szereplő is. Drexlerné Bányácski Zsuzsannát – aki rögtön három nyertes szelvényt kapott a kezébe – a helyiek úgy ismerik, mint aki az újhelyi dohánygyár "képviselője".

Van, ahol 2 és fél millió volt az ára

Egyre több információ lát azzal kapcsolatban is napvilágot, hogy egyes országos politikusok, önkormányzati vezetők, kormányhivatali potentátok és családtagjaik, ismerőseik és baráti cégeik milyen eredményes pályázatírók voltak. Egy forrásunk arról számolt be, hogy egyes érdekcsoportok hogyan szerveztek csapatba pályázókat. Egy ismerősnek, aki nem is akart volna pályázni, és semmilyen kapcsolata nem volt a dohány-kiskereskedelemmel (de még kereskedelmi tapasztalata sem volt) felajánlották, hogy induljon el. Ügyvédi letétbe kellett helyezni 2,5 millió forintot, a pályázatot helyette megírták – és a végén nyert is. A döntéshozatali folyamatban részt vevő, másik forrásunk szerint a bírálóbizottságnak jóformán semmilyen mozgástere nem volt. Pénteken megkapták a pályázók névsorát a kódokkal, és a listán a nevek mellett egy, kettő és három kereszttel jelölték, hogy mennyire támogatható a jogosultság odaítélése.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Nagy Gergő - Szabó M. István Gazdaság

Trafikmutyi: idegenek, képviselők és haverok sora

A nemzeti dohánybolt programban hétfőn este kiadott lista, illetve az arról megjelent írások hatására számtalan levelet kaptunk és kapunk. Történeteket, összefüggéseket arról, hogy két hónap múlva hol mennyi gyakorlatot, tapasztalatot, egzisztenciát kell kidobni a szemétbe, és mindezt ki-kik miatt. Folyamatosan frissítjük a listát.

Bogár Zsolt - Szabó M. István Gazdaság

Pórul járt trafikosok: "Újraosztották a piacot. Ennyi."

Fel vannak háborodva, és korrupciót emlegetnek a trafikosok a nemzeti dohányboltok koncessziós jogainak szétosztását követően. A pályázat politikaközeli cégeket és magánszemélyeket hozott helyzetbe. A szakmai múltnak semmiféle szerepe nem volt, legalábbis a hvg.hu nem talált olyan boltüzemeltetőt, aki a pályázaton sikerrel szerepelt volna. Júliustól nekik tilos dohányt árulniuk.

Korhut bombagóljával nyert Magyarország Azerbajdzsán ellen

Korhut bombagóljával nyert Magyarország Azerbajdzsán ellen

Másfél óráig tart eljutni a jófejségtől az összeomlásig

Másfél óráig tart eljutni a jófejségtől az összeomlásig

A települések, ahol senki sem akart polgármester lenni

A települések, ahol senki sem akart polgármester lenni

Kunhalmi: Nem biztos, hogy lesz közgyűlési többség Budapesten

Kunhalmi: Nem biztos, hogy lesz közgyűlési többség Budapesten

És Donald Trump tényleg betáncolt a Katona József Színházba

És Donald Trump tényleg betáncolt a Katona József Színházba

Rogán Antal leleplezését ígéri Borkai után az "ördög ügyvédje"

Rogán Antal leleplezését ígéri Borkai után az "ördög ügyvédje"