szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Délnyugati szomszédunk egyre több állami tulajdonú cég értékesítését, privatizálását tervezi annak érdekében, hogy elkerüljék az uniós mentőcsomagot. Szlovénia új kormánya gazdasági reformcsomagját csütörtökön mutatja be az Európai Bizottságnak.

Délnyugati szomszédunk egyre több állami tulajdonú cég értékesítését, privatizálását tervezi annak érdekében, hogy elkerülje az uniós mentőcsomagot - írja a Balkans.com a business new europe értesüléseire hivatkozva. Szlovénia új kormánya gazdasági reformcsomagját csütörtökön mutatja be az Európai Bizottságnak (EB).

Az EB előrejelzése szerint Szlovénia idén 5,3 százalékos költségvetési deficitet produkál majd, ez jobb lesz a 2011-es 6,4 százaléknál, ugyanakkor nagyobb lehet a tavaly 4 százaléknál. Az ország emellett idén is recesszióban maradhat, ennek mértéke pedig csakúgy mint tavaly, most is 2 százalék feletti lehet.

A Reuters értesülései szerint a Nova KBM bank eladásáról szólnak kormányzati elképzelések, emellett pedig az ország vezető telekomszolgáltatója, a Telekom Slovenije is kalapács alá kerülhet. Szakértők szerint a privatizációból, melyhez más cégek részesedései is hozzá kapcsolódhatnak, 1 milliárd euró üthetné a szlovén kormány zsebét. A zömében állami tulajdonú szlovén bankok ugyanakkor 7 milliár eurónyi rossz hitelt görgetnek maguk előtt, ezt először minden bizonnyal le kell választani a bankokról, mielőtt privatizálnák őket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Philippe Legrain: Mi lesz a populizmussal Trump veresége után?

Philippe Legrain: Mi lesz a populizmussal Trump veresége után?

Aki nem eszik húst, annak könnyebben törhet csontja – de van megoldás

Aki nem eszik húst, annak könnyebben törhet csontja – de van megoldás

Sportos dízel: itt a 341 lóerős Audi SQ5 Sportback TDI

Sportos dízel: itt a 341 lóerős Audi SQ5 Sportback TDI