szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint Magyarország kezd növekedési pályára állni. A nemzetgazdasági miniszter ezt a kormany.hu portálnak nyilatkozta az első negyedéves GDP-adat közzététele után, hozzátéve: azok a stabilizációs lépések, amelyek az elmúlt években történtek, meghozták az eredményüket.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán közölte: a bruttó hazai termék (GDP) az első negyedévben 0,7 százalékkal nőtt a múlt év negyedik negyedévéhez képest a szezonális és naptárhatásoktól tisztított adatok szerint, az előző év hasonló időszakához képest 0,9 százalékkal, a naptárhatással kiigazított adat szerint 0,3 százalékkal csökkent. Elemzők átlagosan 1,3 százalékos éves visszaesést és 0,1 százalékos negyedéves növekedést vártak a felülvizsgált negyedik negyedévi 1,7 százalékos éves és 0,4 százalékos negyedéves csökkenés után. 

A nemzetgazdasági miniszter elmondta: annak a várakozásnak megfelelően alakulnak a magyar gazdaság növekedési mutatói, amelyeket a kormány még 2012 végén jelzett. A kabinet szerint az idei év első felében egy lassabb növekedési ütem, a második félévben pedig egyre gyorsuló növekedés várható - tette hozzá a miniszter. 

Varga Mihály kiemelte: ha valaki a első negyedéves számokat összeveti az előző negyedév adatával, látható, hogy "Magyarország jön ki a recesszióból, Magyarország kezd egy növekedési pályára állni". Elmondta: a Központi Statisztikai Hivatal a gazdasági növekedés részletes adatait később adja ki, de az már most látszik, hogy a mezőgazdaság, az ipari termelés és az építőipar azok az ágazatok, amelyek alapvetően segítették a gazdasági növekedést. Hozzátette, hogy reményeik szerint a növekedéshez idén más tényezők is hozzájárulnak majd.

A nemzetgazdasági miniszter rámutatott: a kormány és a Magyar Nemzeti Bank együttműködésében olyan hitelbővítő program indult el, amely jelentősen segíteni fogja a kis- és középvállalkozások fejlesztéseit, beruházásait, munkahelyteremtését. Varga Mihály az M1 Híradó című műsorának azt mondta: a kormány számolt azzal, hogy kedvezően alakul a gazdaság első negyedévi teljesítménye.

A nemzetgazdasági miniszter szerint az első félévben még gyengébb gazdasági növekedési ütem várható, de a második félévben várhatóan már erőteljesebben javul a gazdaság teljesítménye, így az év egészében akár az 1 százalékot is meghaladhatja a GDP növekedése. A mostani adatok egyelőre nem befolyásolják a kormány múlt héten bejelentett gazdasági intézkedéseit.

"Azt tudom mondani, hogy ha a kormány ezt a döntését át kívánja értékelni, akkor erre nyilván csak nyáron kerülhet sor" – mondta Varga Mihály.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!