szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Magyar Élelmiszerkönyv (MÉ) sörökre vonatkozó irányelvének módosítása szerint ezentúl nem lehet sör néven forgalmazni olyan terméket, amely úgy készül, hogy az érlelést, szűrést követően bármilyen anyagot hozzáadnak, és így megváltozik a jellege, íze, illata, színe, tehát lényegében egy új termék jön létre – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a kormányzati hírportálon.

Az ilyen termékek neve akkor tartalmazhatja a sör kifejezést, ha a gyártó a fogyasztó számára egyértelművé teszi, hogy a sör csupán a készítmény egyik alkotóeleme. Így lehet majd például sörkeveréket, sörmixet vagy sörtartalmú italt árulni. 

A Magyar Élelmiszerkönyv sörökre vonatkozó irányelvének módosítását az indokolta, hogy az utóbbi időben több olyan termék is megjelent a piacon, amely az irányelv által szabályozott termékcsoportba nem sorolható be. 

Az irányelv módosításával egy időben jelent meg a megkülönböztető minőségi jelöléssel ellátott sörökről szóló irányelv. Ez a kifejezetten magasabb minőségi kategóriába sorolható, különleges sörökre vonatkozó szabályozás jelentősen korlátozza a felhasználható adalékanyagok számát, illetve meghatározza a magasabb minőségi elváráshoz tartozó beltartalmi értékeket, például a minimális eredeti extrakt- és alkoholtartalmat. 

Az irányelv azt is rögzíti, hogy a különleges minőségű söröket milyen csomagolásban lehet forgalmazni – olvasható a kormányzati hírportálon.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!