szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Már 2009-ben együttműködött a Matolcsy György vezette Magyar Gazdaságfejlesztési Intézet (MGFI) és a Continental Dohányipari Zrt. olyan anyagok elkészítésén, amelyben a dohányárusítás államosítására készültek – írja hétfői cikkében a 444.hu.

2009-ben a Fidesz környékén már megkezdődött a mostani dohánytörvény előkészítése, a munkába pedig a Continental Dohányipari Zrt. is bekapcsolódott – tudta meg a 444.hu híroldal. A lap azt írja, hogy Matolcsy György cége, a Magyar Gazdaságfejlesztési Intézet Kft. a Fidesz választási győzelme előtt több tanulmányt is írt, amelyeket a cég honlapján nem annyira, mint inkább a Polgári Szemle oldalán lehet elolvasni. Készültek viszont olyan tanulmányok is, amely nincs fenn a neten, ilyen például “A fiatalkori dohányzás visszaszorítása” című, 2009-ben készült dolgozat, amely egyértelműen leírja, hogy kívánatos a dohánytermékek kereskedelmének állami monopóliuma, sorra veszi a hasonló nemzetközi példákat, érinti a jogszabályi környezet előkészítését, a kialakítandó pályáztatási rendet és a kiskereskedőkre vonatkozó szabályokat is – áll a cikkben.

©

Matolcsy ma már a Magyar Nemzeti Bankot vezeti, amelynek sajtóosztálya a 444-nek azt írta, hogy a Magyar Gazdaságfejlesztési Intézet konzultációk alapján témavázlatokat, előtanulmányokat végzett a dohányzási szokásokról. A 444 megtudta, hogy a munkába a Continental Dohányipari Zrt. már akkor, 2009-ben bekapcsolódott. Ennek a vállalatnak a vezetője, Sánta János is feltűnt a trafiktörvény elektronikus dokumemtumának szerzői között, amit ő azzal magyarázott, hogy véleményeznie kellett az anyagot, és rámentett a számítógépén. És bár a Continental Zrt. vezetője tagadta, hogy központilag szervezték volna a csoporthoz kötődő tisztségviselők, alkalmazottak, barátok és rokonok pályázatát, egy Continental-vezetőkhöz köthető cégen keresztül nemrég 27 domainnevet regisztráltak csupa nemzeti dohányos trafikra. Ez utóbbi értesüléshez hasonlóan azt is a hvg.hu írta meg, hogy 25 olyan céget jegyeznek be egy 81 négyzetméteres bajai lakásba, amelyek több mint 90 leendő trafikot irányítanak majd. A koordináló cég és a bejegyzés alatt álló betéti társaságok tagjaikon keresztül szorosan kapcsolódnak a hódmezővásárhelyi Tabán Trafik Zrt.-hez, a Continental dohánygyár terjesztő és forgalmazó cégéhez.

A 444-nek arra a kérdésére, hogy pontosan milyen kapcsolat volt a Continental és az MGFI között, és milyen szerződéseket kötött a két cég, Matolcsyék azt válaszolták, hogy "a téma szerződéskötésig nem jutott el". A Continental ügyvédje, Reiniger Balázs pedig azt közölte, hogy köti az ügyvédi titoktartás. Sánta János cégvezető nem válaszolt a megkeresésekre. Az MGFI-nél készített és készíttetett anyagok a 444 szerint a mai dohánytörvény alapját képezték: egyes részek felépítésükben, néhol pedig szövegszerűen visszaköszönnek a Lázár János által benyújtott és idén július 1-jén hatályba lépő dohánytörvényben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fent van ez az alkalmazás a telefonján? Ha nem vigyáz, az adatai bánhatják

Fent van ez az alkalmazás a telefonján? Ha nem vigyáz, az adatai bánhatják

Az Európai Unió szétesését vizionálta Budapesten a lengyel miniszterelnök

Az Európai Unió szétesését vizionálta Budapesten a lengyel miniszterelnök

Meghalt Barrel Zoltán újpesti önkormányzati képviselő

Meghalt Barrel Zoltán újpesti önkormányzati képviselő