szerző:
Bogár Zsolt
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Bár a Continental Zrt. vezetője tagadta, hogy központilag szervezték volna a csoporthoz kötődő tisztségviselők, alkalmazottak, barátok és rokonok pályázatát, egy közvetett érdekeltségen keresztül a minap 27 domainnevet regisztráltak csupa nemzeti dohányos trafikra.

„A Continental Dohányipari Zrt.-nek nincs pontos nyilvántartása az állítólag a cégcsoporthoz köthető nyertesekről" – mondta Sánta János, a cég vezetője a délmagyar.hu-nak azt követően, hogy az Index.hu-n megjelent, a cégcsoporthoz tartozó Tabán Trafikhoz kötődő alkalmazottak, üzletkötők és azok rokonai, ismerősei egy sor koncessziós jogot nyertek szerte az országban.

Sánta nem értette, hogy mi a probléma azzal, ha valaki dolgozóik közül nyer, és folyamatosan tagadta, hogy ez valamilyen központi szervezés mellett történt volna. Szerinte a cégcsoportnál több mint 500-an dolgoznak, és közülük, illetve családtagjaik közül is biztosan sokan nyújtottak be pályázatot, ami "nem csoda, hiszen a cégkultúrában erősen vállalkozó szellem uralkodik" – mondta a cégvezető.

A pályázaton kizárólag magánszemélyek és betéti társaságok indulhattak, és bár a piacon hamar elterjedt, hogy a Continental-csoport (valamint a CBA-, illetve a Vimpex-csoport) környezetéből tucatszámra nyertek koncessziós jogot, a pályázati feltételek kijátszását nehezen lehetett kézzelfoghatóvá tenni. A szerződéskötés közeledtével azonban bizonyos jelek a szervezett, közös háttérre utalnak.

Átalakítás miatt...
©

Domainözön

Május 3-án 27 domainnevet regisztrált a Tra-kord Trafik Koordinációs Kft, mely közvetve, vezető tisztségviselőkön keresztül kötődik a Continental-csoporthoz  A domainnevek feltehetően az egyes trafikok webes elérhetőségét takarják, a címek a domain.hu oldalon egy ideig olvashatók. (A domainek már használhatók, de jogilag még nem lettek az igénylő részére delegálva, ami azt jelenti, hogy az igényeket még 8 napig bárki vitathatja, ha bizonyítani tudja, hogy az valamiképp az érdekeit sérti. A következő domainekről van szó: fusttrafik.hu, agtrafik.hu, atadtabak.hu, kosztitabak.hu, vecskotrafik.hu, habatrafik.hu, dudustrafik.hu, actrafik.hu, smooketrafik.hu, bazsotabak.hu, galaxytabak.hu, szikratrafik.hu, herbietabak.hu, vinostrafik.hu, fumadortrafik.hu, ztedohany.hu, bagotrafik.hu, faragotrafik.hu, hajdukdohany.hu, stonertabak.hu, maxitabak.hu, werkertabak.hu, huntabak.hu, csutoradohany.hu, rezskedohany.hu, magmatabak.hu, monatabak.hu)

A Tra-Kord Trafik Koordinációs Kft.-t, bajai székhellyel idén február 19-én jegyezte be a cégbíróság, 500 ezer forint jegyzett tőkével. A cég ügyvezetője és egyik tulajdonosa Gálfi Anita bajai lakos. A másik tulajdonos a hódmezővásárhelyi székhelyű Megyko Kft, melyet pár nappal korábban, február 14-én jegyeztek be, szintén 500 ezer forint jegyzett tőkével. A Megyko Kft. fő tevékenysége üzletviteli és egyéb vezetési tanácsadás, ügyvezetője és tulajdonosa Kocsis István (aki a pályázaton 4 koncessziót nyert), valamint Megyeri Mária. Előbbi a Continental-csoport érdekeltségébe tartozó Tabán Trafik Dohánytermék-forgalmazó, Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. igazgatósági tagja 2003 óta, Megyeri Márta pedig ugyanott felügyelőbizottsági tag. A Tabán Trafiknak az a Ventas Coffee Hungary a fő tulajdonosa, melyet a Sánta és a hódmezővásárhelyi Veszelovszki család ellenőriz – így aztán a pályázatnyertes magánszemélyek és a Continental-csoport közötti szálak a Tra-Kord Kft. fő tulajdonosának vezető tisztségviselőin keresztül összeérnek.

Miután a Continental-csoporthoz nyolcvannyolc nyertes koncessziós jog kötődik vezető tisztségviselőkön, alkalmazottakon, rokonokon és barátokon keresztül, a domainnevek mögött megbúvó trafikok csak a portfólió egy részét fedik. Árulkodó lehet azonban, hogy a Megyko Kft. egy másik, szintén viszonylag frissen alakult vállalkozásban is érdekelt március 21-e óta. Ekkor lett ugyanis tulajdonosa a debreceni székhelyű Trafik Center Kft.-nek, melyben a debreceni Zádor Csaba magánszemélynek a cégtársa. Zádor feleségével együtt összesen 10 koncessziós jogot nyert a pályázaton, 2004-ig több Continental-érdekeltségben is vezető tisztségviselő volt (2001-2003 között a Tabán Trafik felügyelőbizottsági tagja, 1996-2004 között pedig a szintén hódmezővásárhelyi V. Tabac Rt. felügyelőbizottsági tagja volt. Ez utóbbinak a jogutódja 2004-től a Continental Dohányipari Rt.)

"Nem nyerhetek, nem veszthetek"

Mint ismeretes, a Continental-csoport vezetője, ifj Sánta János részt vett a trafiktörvény kidolgozásában (a Brüsszelbe kiküldött törvényt az ő gépén hozták létre). A trafiktörvény benyújtója, Lázár János pedig annak a városnak volt az első embere (Hódmezővásárhely), ahol a Continental értékesítési és marketing részlege is székel – Sántáék régóta jó kapcsolatot ápoltak a volt polgármesterrel. Míg Sánta többször arra hivatkozott, hogy a törvényből a cége számára inkább hátránya származik, mivel szerinte a kistelepüléseken (ahol a Continental termékei kelendőbbek) nemigen kelnek el a jogok. Szakértők szerint ezzel szemben a Continental dohánytermékei egy polcra kerülhetnek a multik termékeivel, és azzal, hogy egy jóval szűkebb disztribúciós kereten belül is növelni tudják kiskereskedelmi bolti hálózatukat „baráti cégeken keresztül”, jelentős piaci előrelépést érhetnek el.

Saját dohányt terítenek
©

Telefonon elértük Gálfi Anitát, a Tra-Kord kft. ügyvezetőjét, aki kérdéseinket írásban kérte. A levelünkben először is arról érdeklődtünk, hogy a domainnevek mögött valóban újonnan nyíló "nemzeti dohányboltok" vannak-e, és ha a dohányboltok üzemeltetésére magánszemélyek, illetve magánszemélyek családi bt.-i pályázhattak csak, akkor milyen funkciót lát el a Tra-Kord Kft a pályázati nyertesek számára.

Emellett szerettük volna megtudni, hogy a néhány hónapja létrejött Tra-kord Kft.-nek és Megyko Kft.-nek mi a tevékenyége. Arról is érdeklődtünk, hogy mivel a sajtó nyolcvannál több nyertes pályázatot azonosított a Continental csoport vezető tisztségviselői, alkalmazottai, azok családtagjai, valamint barátai körében, tervez-e még a Tra-kord befektetőbevonást, illetve a társtulajdonos Megyko Kft cégvásárlásokat.

Gálfi Anita válaszában közölte, hogy a Tra-kord Kft.-ben a Megyko Kft. tulajdona ötven százalékos, tehát nem fő tulajdonos. A Tra-kord Kft  azért jött létre, hogy segítse az induló trafikos vállalkozásokat a tevékenység megkezdésében, hasonlóan az interneten tucat számra található ilyen vállalkozásokhoz, pl: trafikfranchise kft, trafikworld, Philip Morris trafikom.hu, nemzeti dohányboltok szövetsége, tice.hu , stb.

"Ennek keretében történt az Önök által leirt domain név rendelése is" - írta a hvg.hu-nak Gálfi Anita, aki szerint a Megyko Kft. tulajdonosai üzleti lehetőséget láttak  ebben a tevékenységben, ezért betársultak a vállalkozásába. "A Tra-kord Kft. nem tervez  további befektető bevonást, a Megyko Kft. szándékait viszont nem ismerem." - írta a Tra-kord ügyvezetője.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Stílusosan mutatta be új készletét a Lego: felküldték az űrbe

Stílusosan mutatta be új készletét a Lego: felküldték az űrbe

Megalázó béremelési javaslatot tett munkavállalóinak a BKV a szakszervezet szerint

Megalázó béremelési javaslatot tett munkavállalóinak a BKV a szakszervezet szerint

Így rendszerezze teendőit és pénzügyeit!

Így rendszerezze teendőit és pénzügyeit!

A köztévé riportere megkérdezte Karácsonyt, biciklivel érkezett-e

A köztévé riportere megkérdezte Karácsonyt, biciklivel érkezett-e

A Rádió 1 és a Best FM is Mészáros Lőrinc környezetéhez került

A Rádió 1 és a Best FM is Mészáros Lőrinc környezetéhez került

Lehet, hogy lesz egy meglepetés is az új Samsung Galaxyk bemutatóján

Lehet, hogy lesz egy meglepetés is az új Samsung Galaxyk bemutatóján