szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

20-30 százalékkal is megdobhatná a hitelezést, ha a használt lakások esetében 10, az új lakások esetében pedig 20 évre növelnék az állami kamattámogatást – mondta Becsei András, az OTP Bank lakossági igazgatóságának vezetője egy sajtóbeszélgetésen, aki az állam helyében a nyugdíjasok hitelfelvételét megnyitná és az elengedett banki hitel felvevőre háruló adó- és járulékterhét elengedné.

Bár tavaly augusztusban bevezették a támogatott lakáshitelt, az év elején pedig az évente csökkenő kamatozás helyett fix ötéves kamattámogatásúvá alakították át a konstrukciót és a hitelösszeget is növelték, mindez azonban nem lendített a piacon – mondta Becsei András, az OTP Bank lakossági igazgatója egy háttérbeszélgetésen, melyről Az Én pénzem pénzügyi portál számol be.

Az igazgató felmérésekre hivatkozva azt mondta, hogy mára már 200 ezer lakásvásárlási igény halasztódik, miközben a piac haldoklik, és ezen intézkedésekkel segíteni lehetne. Használt lakásoknál jelenleg az 5 éves támogatás lejárta után, a hatodik évben 20-25 százalékkal megemelkedik a törlesztőrészlet, ami sokaknak nehézséget okozhat. Az OTP Bank javaslata szerint további 5 évvel meg kellene hosszabbítani a támogatást úgy, hogy annak mértéke folyamatosan csökkenjen, és tíz év letelte után nőne a piaci szintre. Új lakások esetén pedig a 20 éves állami kamattámogatás bevezetését javasolja az OTP Bank.

Becsei szerint sokan azért nem vesznek fel hitelt, mert a sajtóban már többször meglebegtetett félszocpolra és a szocpol emelésére várnak. Ezért szerinte  fontos lenne, hogy mielőbb bevezessék ezeket a változásokat. Becsei szerint ezen kívül a nyugdíjasoknak is lehetővé kellene tenni, hogy bekerüljenek a támogatott lakáshitelezés hitelfelvevői körébe. Eddig ki voltak zárva, így adóstársként sem segíthették gyermeküket vagy unokájukat.

Az Én pénzem kérdésére Becsei azt mondta, a devizahitelesek problémáját tovább enyhítené, ha az állam lemondana az elengedett hitel utáni adóról, ami jelenleg 43 százalék (16 százalék szja és 27 százalék egészségügyi hozzájárulás). Így ha a bank a hitel egy részét elengedné, akkor az valós és végleges megoldást jelenthetne egy már többször átstrukturált hitelkonstrukció esetében.

További részletek az azenpenzem.hu-n.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!