szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ki fog rólunk gondoskodni idős korunkban, amikor már nem tudjuk ellátni magunkat? Meg tudjuk majd fizetni, megbízható lesz-e és szakképzett? Az OECD országokban a 80 éven felüliek arány a mai 3,9 százalékról 2050-re 10 százalékra nő majd.

A társadalmak elöregedésével rohamosan emelkedik az önmagukról gondoskodni nem tudók aránya, ami felveti a következő évtizedek egyik legfontosabb gazdasági és társadalmi kérdését: ki, hogyan, és legfőképp mennyiért fog gondoskodni az arra rászoruló idősekről? Ezeket a kérdéseket járja körül az OECD legfrissebb tanulmánya, melyet a Pénzügyi Szemle Online blogja ismertet.

Az OECD országokban a 80 éven felüliek aránya a mai 3,9 százalékról 2050-re 10 százalékra fog emelkedni, és ha lehet hinni az előrejelzéseknek, akkor ezeknek az időseknek közel fele valamilyen szintű állandó ellátásra kényszerül majd. Japánban, Németországban vagy épp Spanyolországban a helyzet igen kiélezett lesz, de ha csak az OECD-átlaggal számolunk, akkor is azt mondhatjuk, hogy 2050-ben húsz emberből egy valamilyen szintű állandó öregségi ellátásban fog részesülni.

Az időskori ellátás ráadásul jóval nagyobb terhet ró a társadalmakra, mint a klasszikus egészségügyi ellátás, melynek oka részben az, hogy a szolgáltatás az esetek egyre nagyobb arányában nem az erre szakosodott intézményben, hanem az idősek saját otthonában zajlik. Az OECD-országokban az elmúlt tíz évben az időskori ellátásra fordított összegek évi átlagban 9,0 százalékkal nőttek, míg a klasszikus egészségügyi ellátásra fordított források "mindössze" évi 4,0 százalékkal. Szakemberek szerint ez a bővülési ütem egészen biztosan kitart majd a következő évtizedekben is, ami finanszírozási oldalról egyre súlyosabb terhet ró majd a társadalomra. Ez még csak ugyanakkor az egyik megválaszolatlan kérdés, az időskori állandó ellátás ugyanis egy speciális szakterület, melyben még nem állnak rendelkezésre a rendszer biztonságos működéséhez szükséges jogi keretek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!