szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az e-útdíjból egy hónap alatt 14 milliárd forinttal lett gazdagabb a költségvetés, igaz, Varga Mihály meglengetett új devizamentési víziója megcibálta a forintot. A nyékládházi benzinkútról 2500 liter gázolajat tankoltak illegálisan, de a Sólyom Airways már egész oldalas újsághirdetéssel keres többbek közt elsőtiszeket. Kövesse a tündérmese folytatását a hvg.hu-val!

Minden posztjáról lemondott csütörtökön Lakatos Antal, a Kinizsi Bank elnök-vezérigazgatója. Csicsáky Péter, a Takarékbank első embere után ő az első, aki nagy valószínűséggel a takarékszövetkezetek önállóságát felszámoló központi átalakítás miatt távozott.

A MOL osztrák hírügynökségi értesülések szerint bekeményít INA-ügyben, és ha a horvátok nem hajlandók a céggel együttműködni, akkor eladja a kisebbségi részesedését.  A magyar olajipari cég tagadta, hogy ezt tervezi. A cég és a horvát állam közötti viszony azonban továbbra is feszült, miután a korrupció és szervezett bűnözés elleni fellépést irányító horvát hatóság (USKOK) pár nappal Horvátország július elsejei csatlakozását követően jelezte: tagországként új lehetőségei nyíltak a MOL elnök-vezérigazgató  kihallgatására. Hivatalos kérés még nem érkezett, de mint ismeretes, Hernádi Zsoltot a MOL-nak az INA-ban szerzett irányítói jogaival összefüggésben indult korrupciós ügyben szeretnék meghallgatni Zágrábban.

Szakértők a jelenlegi információk alapján úgy vélik, hogy 12-16 hónapig lehet életképes az európai és a magyar légteret felbolygatni tervező, ám indulóban 20 éves gépekkel operáló, arab befektetői hátterű új magyar légitársaságnak, a Sólyom Airwaysnek.

Ömlik a pénz az e-útdíjból az államkasszába: legalábbis egy hónappal a rendszer botrányos elindulását követően 14 milliárd forintos útdíjbefizetésről érkezett hír. A kormány évi 150 milliárd forint árbevétellel számol.

Ingyen adna áramot a hétvégenként a lakossági fogyasztóinak a British Gas. Az okos mérős otthonokba tervezett megoldás a cég szerint egyenletesebb fogyasztást és hétközben alacsonyabb szintű csúcsfogyasztást eredményezhetne. Hétközben viszont bizonyos idősávokban drágulna az áram.

Az alapító-tulajdonos Schobert házaspár kiszállt az egészséges táplálkozást saját, Update elnevezésű módszerükkel népszerűsítő cégcsoport eddigi zászlóshajójának számító, tavaly még a tőzsdére lépést fontolgató Norbi Update International Kft.-ből, A két celebritás az ügyvezetői székekből is felállt.

Ausztráliában illetéket vethetnek ki a 250 ezer ausztrál dollár alatti bankbetétekre. A terhet a bankokra vetik ki, nem az ügyfelekre, ám a pénzintézetek már közölték, hogy a fogyasztókra terhelhetik az extra költségeket. A lépésre azért van szükség a kormány szerint, mivel lassul a gazdasági növekedés, a költségvetési hiány pedig nagyobb lehet a vártnál.

Egymillió forintért tankolt egy férfi egy illegálisan használt üzemanyagkártyával a nyékládházi benzinkúton. A nyomozás adatai szerint a 30-35 év körüli férfi egy hamis rendszámtáblás, fehér Fiat Ducato tehergépkocsival állt be a töltőállomásra, és a gyárilag magasított, 17 köbméteres raktérrel rendelkező járműbe közel 2500 liter gázolajat tankolt. A lopás miatt indított eljáráshoz lakossági segítséget kértek a rendőrök.

A hét képe: Háromnegyed év alatt megbukott a Microsotf táblagépe, a Surface. A héten a számítástechnikai óriás eredményeit elemző jelentésből kiderült, hogy kevesebb bevételt termelt, mint a rajta futó Windows 8 operácisó rendszer reklámköltése.
©

A hét mondása: "A jelzálog alapú devizahitelek valamilyen módon történő forintosításával segítheti a kormány a devizahiteleseket" – mondta Varga Mihály csütörtökön, 300 forint fölé ántva az euró árfolyamát. A nemzetgazdasági miniszter pénteken már azt mondta: nem a forintosítás az egyetlen, a kormány által támogatott felvetés.

Aktuális Tündérmese Mutatók (ATM)
2013 első félévében 2680 új lakás épült, ami 40 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban, a kiadott lakásépítési engedélyek száma 3401 volt, ami 30 százalékos csökkenést jelent 2012 első félévéhez képest, egyedül a fővárosban nőtt a használatba vett lakások száma – közölte hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). 2012-ben 310 ezer forint volt egy teljes munkaidős munkavállaló átlagos munkaerőköltsége, ami 4 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál – írta hétfőn a Portfolio.hu a KSH adatai alapján. A munkanélküliek száma 449 ezer volt 2013. második negyedévében, 23 ezerrel kevesebb, mint 2012 azonos időszakában, a munkanélküliségi ráta 0,6 százalékponttal, 10,3 százalékra mérséklődött – közölte kedden a KSH. A KSH szerdán közölte, hogy idén júniusban 0,3 százalékkal emelkedtek az ipari termelői árak az előző hónaphoz képest, a tavaly júniusi áraknál pedig 0,6 százalékkal voltak magasabbak. Január-májusban az euróban számolt export 1,8 százalékkal, az import 1,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, az első öthavi kereskedelmi többlet 3,098 milliárd euró volt, 246 millióval több, mint az elmúlt év azonos időszakában – jelentette a részletes adatok alapján pénteken a KSH.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!