szerző:
hvg.hu

Újabb levelet kaptak a takarékok: elnökeik személyesen is konzultálhatnak a szektor átalakítását levezénylő integrációs szervezettel azokról az alapszabályokról, amit ettől függetlenül augusztus végén, a központilag meghatározott szöveggel, kötelezően el kell fogadtatniuk a szövetkezetek tagjaival.

Újabb látszategyeztetésre adott lehetőséget a takarékszövetkezetek vezetőinek a szektor átszervezését és államosítását levezénylő integrációs szervezet. A szektor egyes szereplői legalábbis így értelmezik azt a csütörtök este 11 óra körül kapott újabb e-mailt, amit Lontai Dániel, a szervezet igazgatóságának elnöke küldött nekik. A levél szerint az integrációs szervezet személyes konzultációs lehetőséget biztosít a takarékok vezetőinek azokkal az alapszabályokkal kapcsolatban, amelyeket augusztus 27-ig mindegyik takarékszövetkezetnek el kell fogadnia. A konzultációk Budapesten, a Takarékbank épületében lesznek, és találkozókon az elnökök feltehetik jogi és gyakorlati kérdéseiket az alapszabályokra vonatkozóan.  

Elvben ugyanerre találta ki az integrációs szervezet azt az egyenként kétórás eligazításokból álló konzultációsorozatot, amelyet a héten indított ugyanebben a témában. Vojnits Tamás, a szektor átszervezésével megbízott kormánybiztos és Lontai Dániel a napokban Budaörsön, Zalaegerszegen, Siófokon, valamint Kecskeméten egyeztetett a környező régiók takarékszövetkkezeteinek vezetőivel, a roadshow hétfőn zárul Debrecenben és Miskolcon.

Színjátéknak látják

A szektor szereplői szerint színjáték az egész egyeztetősdi, amit a többség rezignáltan vesz tudomásul. Az integrációs szervezet egy olyan szabályzatot készül összeállítani, amely alapvetően meghatározza majd 120 takarékszövetkezet működését, ennek ellenére az egyeztetést négy munkanap alatt lezavarja. A találkozókon az alapszabály tervezetét nem mutatja meg, pedig arra azért szükség lenne, ha komolyan akarnának róla konzultálni.  

Vojnits Tamás, a szektor átszervezésével megbízott kormánybiztos
©

Így az egyeztetés egy olyan dokumentumról folyik, amelyről a takarékszövetkezetek vezetői nem tudják, konkrétan mit tartalmaz, de miután elkészül, a takarékok tagságának kötelezően el kell fogadniuk, mégpedig az integrációs szervezet által meghatározott szöveggel. Ezen a helyzeten a személyes konzultáció sem segít, hiszen az anyag ismerete nélkül az elnök nem tudnak mire kérdezni – mondta a hvg.hu-nak egy takarékszövetkezet neve elhallgatását kérő, vezető pozícióban dolgozó munkatársa.  

A konzultációkon a kormánybiztos és az integrációs szervezet elnöke vázlatosan ismerteti, milyen pontokon változhatnak a jelenlegi alapszabályok. A szabályzatnak lesz egy olyan része, amit szorosan az integrációs törvényhez igazodva fog megfogalmazni a budapesti központ, és azt változatlanul kell elfogadnia a közgyűléseken szavazó tagoknak. Emellett azonban lesznek olyan részek is, ahol az integrációs szervezet a, b, c változatokat kínál majd, és a takarékok választhatnak.

A takarékok vezetőinek a konzultációkon eredetileg azt ígérték, hogy az alapszabályt jövő kedden küldik ki. A hvg.hu azonban úgy tudja, péntekre kisebb kavarodás támadt a szervezetnél a határidők körül. Péntek délután egy neve elhallgatását kérő forrástól úgy értesültünk, hogy az alapszabályok régiós konzultációit a tervezettel ellentétben már szombaton befejezik. Vasárnap egyeztetik az alapszabályt a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletével, és várhatóan hétfőn reggel mégis kiküldik a dokumentumot takarékoknak. Amennyiben ez az információ bizonyul igaznak, a hétfői és keddi személyes konzultációkon már lesz miről konzultálni az Integrációs Szervezettel.

Sehol sem tartják nyilván az integrációs szervezetet

Az integrációs szervezet szerint példás az együttműködés a szervezet és a szektor vezetői között az integráció végrehajtásában. A még csak néhány hete működő szervezet lépései ugyanakkor arról árulkodnak, mást sem tesz, mint végrehajtat központi diktátumokat a szektor szereplőivel. Az „együttműködés” másik oldalán álló takarékszövetkezetek pedig kezdettől fogva ellenséges bizalmatlansággal tekintenek a szektor új urává előlépett kvázi hatóságra, de nyíltan egyelőre nem mertek konfrontálódni

A szervezet július 15-i megalakulása óta bizalmatlanságot szül a szektor szereplőiben az, hogy a kormány a törvénnyel olyan jogi személyként hozta létre az intergációs szervezetet, amelynek a legtöbb társadalmi vagy gazdasági társasággal ellentétben egyetlen nyilvántartásban sem kell szerepelnie. Mivel egyetlen adatbázisban sem lelhető fel, a jelenleg működő integrációs szervezet elvileg nem tudja igazolni, hogy egy létező szervezet, és nem lehet utánanézni például annak sem, kik a szervezet törvényes képviselői, és milyen elérhetőségeken találhatóak meg. Ez magában hordozza például azt a kockázatot, hogy valaki visszaéljen a szervezet jogosultságaival.

Emiatt kezdetben komoly problémát okozott, hogy az integrációs szervezet egy ismeretlen cég által fenntartott e-mail címre kért a takarékszövetkezetektől banktitoknak is minősülő adatokat. A szervezet igazgatósága az első leveleken nem tüntetett fel postacímet, azóta a Magyar Fejlesztési Bank budapesti címét adja meg elérhetőségként. Mivel azonban a szervezet nincs bejegyezve sehová, levelei azóta is bélyegző nélkül érkeznek a takarékokhoz. Egyes jogi szakértői vélemények szerint ezzel a törvényalkotó olyan bizonytalanságot hagyott a rendszerben, amellyel - a bíróságok vérmességétől függően - formailag támadhatóvá tette az integrációs szervezet által kiadott utasításokat.

A kérdésben illetékes Nemzeti Fejlesztési Minisztérium ugyanakkor nem így látja. A hvg.hu kérdésére a tárca azt válaszolta, hogy a törvény azért nem rendelkezik az integrációs szervezet nyilvántartásba vételről, „mert a törvényi szabályozás teljes mértékben biztosítja a bírósági nyilvántartással egyébként biztosítandó nyilvánosságot – különös tekintettel arra, hogy az Integrációs Szervezet alapszabályának szövegét is a törvény határozta meg”. A minisztérium szerint hasonló példaként említhető ebben a körben az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA), amelyet a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló törvény hozott létre, de nem rendelkezett arról, hogy bírósági nyilvántartásba vegyék.

Az Opten cégadatbázis, feltehetően merő önszorgalmából, az OBA-t mégis besorolja egyéb gazdasági forma címszó alatt az adatbázisába. Az integrációs szervezet esetében bizonyára még kell egy kis idő, míg észreveszik magukat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Hivatalos: Laura Codruta Kövesi lesz az Európai Ügyészség vezetője

Hivatalos: Laura Codruta Kövesi lesz az Európai Ügyészség vezetője

Molnár Zsolt nem lesz alpolgármester

Molnár Zsolt nem lesz alpolgármester

Jelentették a Facebooknak a csalókat, cserébe őket tiltotta ki a rendszer

Jelentették a Facebooknak a csalókat, cserébe őket tiltotta ki a rendszer

A Vodafone Budapesten elindította Magyarország első 5G-hálózatát

A Vodafone Budapesten elindította Magyarország első 5G-hálózatát

Már bérgyilkost is fogadott a férje megölésére, most boldogan élnek együtt

Már bérgyilkost is fogadott a férje megölésére, most boldogan élnek együtt

Molnár Zsolt lett az MSZP új pártigazgatója

Molnár Zsolt lett az MSZP új pártigazgatója