szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) összevonása a pénzügyi stabilitást erősíti – közölte Orbán Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adó- és pénzügyekért felelős államtitkára kedden az Európai Központi Bank (EKB) hétfőn közzétett, üdvözlő állásfoglalásával kapcsolatban. Hozzátette, nem kivitelezhető az EKB-nak az a javaslata, hogy az MNB-t az október 1-je utáni időpontban bízzák meg az új feladatokkal.

Ahogy már korábban is jelezték, pozitív véleményre számítottak – mondta az államtitkár. Az összevonásról szóló törvényjavaslat zárószavazására így már az ősszel sor kerülhet.

A PSZÁF és az MNB összevonása erősíti a pénzügyi rendszer egészének stabilitását. Javulnak a döntés-előkészítés feltételei, és összességében szélesebb eszköztár áll majd a jegybank rendelkezésére a pénzügyi válsághelyzetek megelőzésére – tette hozzá Orbán Gábor. 

A tervek szerint az MNB átveszi a klasszikus felügyeleti funkciókat a PSZÁF-tól, és ezzel az utóbbi megszűnik. Így egy hatékonyabb és modernebb bankfelügyeleti rendszer jön létre. Ha az egyesítést a korábbi kormányok már végrehajtották volna, akkor ma kevesebb család küzdene devizacsapdával. Az új megoldás a hitelfelvevőt és a betétest is védi – mondta az államtitkár.

Orbán Gábor közölte azt is, hogy megvizsgálják az EKB állásfoglalását és minden javaslatát. Kitért ugyanakkor arra, nem kivitelezhető az EKB-nak az a javaslata, hogy október 1-je utáni időpontban legyen az új feladatokkal megbízva a jegybank.

Akár csak egynapos csúszás is előre nem látható kockázatokat jelentene, ugyanis így felügyelet nélkülivé válna a magyar bankrendszer, ami sem az országnak, sem az uniónak nem lehet érdeke. Jelenleg is dolgoznak azon, hogy a két intézmény kellően felkészült legyen az október 1-jei összevonásra – fogalmazott az NGM államtitkára.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az európai repterek közel harmada csődbe mehet

Az európai repterek közel harmada csődbe mehet

Justin Trudeau kimondta, "a Covid-járvány egy óriási nagy szívás"

Justin Trudeau kimondta, "a Covid-járvány egy óriási nagy szívás"

Keményen nekimentek Palkovicsnak a közalkalmazotti jogviszonyukat elvesztő akadémiai dolgozók

Keményen nekimentek Palkovicsnak a közalkalmazotti jogviszonyukat elvesztő akadémiai dolgozók