szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nemzetközi könyvvizsgáló céget bízott meg a pápa a vatikáni kormányzóság, az úgynevezett Governatorato tevékenységével kapcsolatban felmerült korrupciós vádak tisztázására.

A Szentszék hétfő este nyilatkozatban jelentette be, hogy Ferenc pápa a tekintélyes Ernst and Young (EY) cégnek adott megbízást azoknak az állításoknak az ellenőrzésére, amelyek szerint a vatikáni ügyeket irányító kormányzóság korábban korrupciós ügyletekbe bonyolódott.

A kiszivárogtató az a Carlo Mario Vigano érsek volt, aki korábban a kormányzóság helyettes vezetőjének tisztét töltötte be, később azonban a Szentszék egyesült államokbeli nagykövetévé nevezték ki.

©

Vigano még XVI. Benedek pápa idején az egyházfőnek írt, a sajtó által kiszivárogtatott levelekben hívta fel a figyelmet az állítólagos korrupcióra, így egyebek között arra, hogy a kormányzóság magas áron juttatott szerződéseket különböző cégeknek. Az egyik levélben például arról írt: mélyen megdöbbentette őt, amikor megtudta, hogy a Governatorato 2009-ben 550 ezer eurót fizetett egy óriás betlehem létesítésére a Szent Péter téren.

Az érsek beszámolt arról is, hogy a maga részéről az összeg csökkentésére törekedett, de áthelyezték az Egyesült Államokba nagykövetnek. Mindez annak ellenére történt, hogy feletteseitől kérte, hadd maradhasson hivatalában. Állítása szerint megbüntették azért, mert jól végezte dolgát.

A vatikáni kormányzóság tagadta a korrupcióval kapcsolatos vádakat.

A Szentszék hétfői nyilatkozatában hangsúlyozta: az Ernst and Young cégnek adott megbízás azt a célt szolgálja, hogy a Vatikán pénzügyeit átláthatóbbá tegyék.

A nyilatkozat szerint az Ernst and Young vizsgálatairól azt a bizottságot tájékoztatja majd, amelyet a pápa nevezett ki. A szóban forgó bizottság terjeszti majd az egyházfő elé a könyvvizsgáló cég munkája alapján készített javaslatait.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!