szerző:
hvg.hu

Bár a tél elmaradásának kétségkívül népszerű hozadéka a sokkal alacsonyabb fűtésszámla, a mezőgazdaság nehezen kezelhető helyzetbe is kerülhet a januári tavaszban. A 15-16 fokok beindítják a növényekben a nedvkeringést, és ha jön egy fagy, könnyen oda lehet a termés. Míg sokan a meleg időtől félnek, addig inkább a csapadékhiány a probléma: 200 milliméter mínuszban vagyunk. Drágulásra lehet számítani, mivel a kórokozók, kártevők is nagyobb számban telelhetnek át, ez pedig megdobja a növényvédelem költségeit.

Csicsergő madarak, virágzó japán birs, 16 fok, napsütés. Nem, ez még nem az április, bármennyire is úgy tűnik néha, hanem az idei tél. Január közepe van, és naponta többször is azt hallhatjuk, hogy az évszakhoz képest sokkal enyhébb az idő. Ez egyrészt örvendetes hír, hiszen rezsicsökkentés ide vagy oda, kevesebbet kell fűteni, nem fagy le a fejünk, ha kilépünk a lakásból, és a jeget sem kell kapargatni a kocsiról. Ugyanakkor nem lehet rendesen korizni a meleg idő miatt, szánkózásról pedig nem is álmodhatunk (bár szerdán mintha havat láttak volna a Börzsönyben, de a hétvégén újra meleg idő, 17 fok is lehet).

Mindennél komolyabb probléma azonban az, hogy az évszakhoz képest enyhe idő miatt megbolondult növények közül nem csak a dísznövények indultak virágzásnak, hanem a haszonnövények is. Több helyen is virágzik a meggyfa, a szilvafa, és a mandula is. Bálint gazda, az ország kertésze szerint a február hordozza az igazi kockázatot, mivel enyhe időben megindul a nedvkeringés, a szövetek a vízfelvétel következtében fellazulnak és a növények fagyra érzékenyebbé válnak. Ha a mostani enyhe időt zord, fagyos idő követi, akkor az érzékeny virágrügyek elfagyhatnak. A februári tavasz/márciusi tél az idei gyümölcs- és szőlőtermést akár meg is semmisítheti. A tél visszajövetelével számolni is lehet, az Időkép előrejlezése szerint február elején visszatérnek a mínuszok. De mennyire vághatja haza a kedvezőtlen időjárás a mezőgazdaság egyes szektorait? A tavalyi erős agrárteljesítmény mennyit zuhanhat idén, és mekkora áremelkedés jöhet?

Mindenki igyekszik lobbizni és bevédeni magát

"Az olyan sajtónyilatkozatok, amelyek hatalmas károkról szólnak, és áremelkedést is előre vetítenek, mindig a jövőre vonatkozó védekezést sugallnak, hogy 'mi már megmondtuk előre', hogy ezért lesz ilyen drága a gyümölcs" – fejtette ki a hvg.hu-nak Tóth Péter, az Agrár-Európa Tanácsadó Kft. ügyvezető igazgatója, agrármérnök. Tóth elmondta, hogy ő már olyat is olvasott, hogy a mostani időjárás miatt rossz lesz az idei szőlőtermés. Ilyenkor persze mindig megy a lobbizás is, hogy az esetleges károkért mennyi állami kártérítést lehet összehozni – tette hozzá a szakértő. Pontos, az agrometeorológiára támaszkodó szakmai vizsgálatokat, méréseket – Celsius-fokokkal és milliméterre lebontott csapadékkal – ugyanakkor ő még nem látott, így nem is lehet igazán megmondani, mekkora a kár, illetve mekkora lehet majd a kár.

Nyílik az ibolya az enyhe időben
©

A szakirodalom Tóth szerint azt mondja, hogy ha tartósan van mínusz 10 Celsius-fok körüli hideg, akkor lehet komoly kár. Ha január végén, február elején jönne egy hideg idő, akkor az baj lenne, ám a mínusz 3-4 Celsius-fok még nem hoz nagy veszteségeket – hangsúlyozta. Ha viszont beütne a nagy hideg, akkor az terméscsökkenéssel is járna, ez pedig az árakra is hatással lenne. Kevesebb lenne a mennyiség, megindulna a “harc” a termelők és felvásárlók között – emelte ki Tóth Péter.

Az enyhe időjárás mellett ugyanakkor nagyobb gond az, hogy mintegy 200 milliméter csapadékkal "mínuszban" vagyunk az ilyenkor megszokotthoz képest. Ez elsősorban a csonthéjasokra – például cseresznye, meggy – lehet veszélyes. Ezek a növények a téli csapadékból – feltéve, hogy van elegendő – is megélnek, és hoznak elég termést, ám ha a téli csapadék hiányzik, akkor itt visszaesés jöhet Tóth Péter szerint. A szántóföldi növényeknél – például az őszi búzánál vagy a repcénél Tóth Péter még nem találkozott olyan információval, hogy ezen a területen baj lenne.

Kongatják a vészharangot
Óriási kockázatot okoz a gyümölcstermelésben a mostani rendkívülinek mondható, tavaszias meleg – közölte az agrarszektor.hu-val Mártonffy Béla, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. Az elnök szerint most elsősorban a csonthéjas növények – leginkább a kajszibarackfák – vannak komoly veszélyben, mert ezeknél az úgynevezett mélynyugalmi állapot december végén, január elején befejeződik. A jelenlegi tavaszias meleg e gyümölcsfáknál így rendellenes módon gyorsíthatja a nedvkeringés és a rügyképződés beindulását, ezért egy későbbi jelentős lehűlés komoly fagykárokat és terméskiesést okozhat. Mártonffy elmondta, hogy most kezdték meg a felmérést, hogy milyen állapotban vannak a gyümölcsfák. Eközben egyes borászatok úgy kalkulálnak, hogy 70-80 százalékos is lehet a terméskiesés, ha beüt egy komoly fagy. Pótsa Zsófia, a Gabonaszövetség főtitkára is a fagy miatt aggódik, szerinte az őszi vetésű repcében és az őszi búzában is okozhat még károkat a tél, ha egy nagy hideg hó nélkül érkezne. A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) ugyanakkor egy december eleji állapotfelmérésre hivatkozva csütörtökön közölte, hogy többségében jó állapotban vannak az őszi vetések. A VM ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a kertészeti kultúrák esetében továbbra is változatlanul fennáll azonban annak a veszélye, hogy a jelenlegi mélynyugalmi időszak idő előtt megszakadhat. Amennyiben hótakaró nélküli, hosszan tartó komoly fagyok jönnek, megbecsülhetetlen károkat okozhatnak az álló kultúrákban, a szőlő- és gyümölcsültetvényekben.

Bálint gazda ugyanakkor január elején azt írta, hogy nem nagyon biztató az őszibúza-, rozs- és árpavetések helyzete sem. A csapadékhiány következtében vontatottan keltek ki, és az indító tápanyagoknak csak kis részét vették fel. A bokrosodó fajták még mindig egyszálúak, az oldalhajtások csak akkor fognak kifejlődni, ha hűvös és csapadékos lesz a tavasz. Ez pedig nem csupán terméscsökkenést okoz, hanem egyenetlen érést, megdőlést, nehéz, szempergéssel járó aratást is. De addig még sok minden változhat! – tette hozzá bizakodóan az ország főkertésze.

Még azért korai megmondani, hogy milyen lesz idén a termés
©

A több kártevő több védekezést – és elköltött pénzt – is jelent

Súlyosbítja az időjárás a növényvédelmi helyzetet is. A kártevők tojásai és a betegségek spórái a telet károsodás nélkül vészelték át, tehát tavasszal nagymértékű elszaporodásukra kell felkészülni. Tóth Péter szerint ugyanakkor hiába vészelhetik át nagyobb arányban a kártevők és kórokozók az enyhe telet, ma már olyan fejlett a növényvédelmi technológia, hogy ez nem jelenthet akadályt: egyszer, kétszer többet kell majd esetleg permetezni – ez a szántóföldi növényekre és a tavaszi vetésűekre is igaz lehet. A szakértő szerint ugyanakkor ez már minden bizonnyal az árakban is meglátszik majd, mivel a plusz növényvédelemnek költségvonzata is van.

A mezőgazdaság részesedése az utóbbi években GDP-ben 3,8-4,2 százalékpontot tett ki. Arra a kérdésre, hogy mennyit vehet el egy rossz mezőgazdasági év a magyar GDP-ből, Tóth Péter elmondta, hogy amikor jól megy az agráriumnak, akkor az 0,5-1 százalékot is hozzá tud tenni a magyar gazdasági teljesítményhez, ha rossz az év, akkor ilyen plusz nincs. Drukkolni kell, de szakmailag megalapozottan most még korai megmondani, milyen mezőgazdasági évünk lesz – tette hozzá az ügyvezető.

Magyar búzafajta lehet a válasz a globális felmelegedésre

Biztató eredményei vannak az időjárás viszontagságainak ellenálló ősi gabonafélék nemesítésére és nagyüzemi kipróbálására irányuló hazai kutatásoknak. A megváltozott időjárási körülmények új kihívások elé állítják az agráriumot, amelyekre jó válasz lehet az alakorbúza nemesített változata. Az újonnan előállított alakorfajták jól bizonyítottak az elmúlt években – közölte az új növényeket nagyüzemi szinten tesztelő gyulai Körös-Maros Biofarm Kft. fejlesztési igazgatója, Várhelyi Zoltán.

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a hvg gazd Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Plusztartalmakat is talál!

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Az ellenzék győzelméről írnak az angolszász lapok

Az ellenzék győzelméről írnak az angolszász lapok

Vizsgálja az Európai Bizottság, nem ad-e a kormány tiltott támogatást a Samsungnak

Vizsgálja az Európai Bizottság, nem ad-e a kormány tiltott támogatást a Samsungnak

Baranyi Krisztina nyerésre áll Ferencvárosban

Baranyi Krisztina nyerésre áll Ferencvárosban

A momentumos Soproni Tamás nyert Terézvárosban

A momentumos Soproni Tamás nyert Terézvárosban

Hajnal Miklós: Kiderült, hogy a választók már nem félnek

Hajnal Miklós: Kiderült, hogy a választók már nem félnek

Itt a Porsche olcsóbb és gyengébb villanyautója, ami még így is 530+ lóerős

Itt a Porsche olcsóbb és gyengébb villanyautója, ami még így is 530+ lóerős