szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Pénteken délután fél egykor 314 forint fölé emelkedett az euró árfolyama azt követően, hogy reggel Matolcsy György jegybankelnök és Orbán Viktor és a magyar gazdaságpolitikai élet több szereplője is megszólalt a monetáris politikával kapcsolatban – de a forint szempontjából semmi megnyugtatót nem mondtak.

Az eurót péntek reggel hétkor 309,91 forinton jegyezték, három órával később 310,16 forintra nőtt a jegyzés. Délelőtt 11 előtt néhány perccel az euró újra 312 forint fölé emelkedett. Nem sokkal később a forint árfolyama visszapattant erről a szintről, egészen 311,5-ig. A délt követő percekben ismét irányváltás történt, és az árfolyam ismét átesett a 312-es határon, sőt, 12.40-re túllépett a 314 forintos szinten is. A csúcs elérése után az árfolyam kicsivel 314 alá korrigált.

....... 313 ......
©

A kormányfő az MR-1 Kossuth Rádiónak adott interjújában és a Lámfalussy-konferencián azt mondta, az alapkamat és az árfolyam ügye nem az ő hatásköre, hanem a jegybank dolga. Ugyanakkor szerinte a magyar költségvetés rendben van, 3 százalék alatt marad 2014-ben is a hiány, kiemelte a többletes folyó fizetési mérleg helyzetét is.

Matolcsy György szintén a konferencián beszélt, most kerülte a kamatcsökkentésre vonatkozó kifejezéséket, és csak azt bizonygatta, hogy milyen jó a kapcsolata a kormánnyal. A jegybankelnök a konferencia végén még szót kért, és azt mondta, “we don’t need any new icebergs, that is the message of the conference”, vagyis, hogy nincs szükségünk több jéghegyre. Zárásként pedig elmondta, hogy Magyarország csatlakozni fog az eurózónához. "And bon appetit for the lunch" – tette hozzá.

Orbán Gábor, az NGM államtitkára pedig azt mondta reggeli sajtótájékoztatóján, a forint jelenlegi gyenge árfolyama egyelőre nem ad okot arra, hogy az idei költségvetés számait felülvizsgálják, erre legfeljebb akkor kerülhet sor, ha az árfolyam tartósan elszakadna attól a (310 forint/eurós) szinttől, ami a tervezésben szerepelt.

Megszólalt Gerhardt Ferenc , az MNB alelnöke és a monetáris tanács tagja is, aki a Wall Street Journal napilapnak azt mondta, bármilyen lépés a központi bank részéről most hiba lenne a feltörekvő piacokon tapasztalt árfolyam-ingadozások miatt.

Pleschinger Gyula, az MNB Monetáris Tanácsának tagja is nyilatkozott pénteken. A Reutersnek azt mondta, a magyar jegybanknak van ideje "kényelmesen" elemezni a jelenlegi piaci zuhanások inflációra gyakorolt hatását, és beavatkozik, ha szükséges. Nem mondhatjuk azt, hogy beavatkozunk, és azt sem, hogy nem avatkozunk be – tette hozzá Pleschinger. Hozzátette, hogy ez a fejleményektől függ, amiket folyamatosan monitoroznak.

Az árfolyamnak az ukrán helyzet sem használ, a hadsereg ugyanis felszólította az elnököt az ország helyzetének stabilizálására.

Itt követi a forint árfolyamának alakulását.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jogszerű az iskolai hiányzás igazolása a járványra hivatkozva a TASZ szerint

Jogszerű az iskolai hiányzás igazolása a járványra hivatkozva a TASZ szerint

Az Aegon is valamelyik havernál landolhat, a kérdés csak az, mikor és hogyan

Az Aegon is valamelyik havernál landolhat, a kérdés csak az, mikor és hogyan

Hadat üzentek a röhejesen beállított fotóknak

Hadat üzentek a röhejesen beállított fotóknak