szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Európai Bizottság kész kötelezettségszegési eljárásokat indítani azokkal a tagállamokkal szemben, amelyekkel a folyamatban lévő kétoldalú egyeztetések során nem sikerül megállapodni az energiaár-szabályozás fokozatos kivezetéséről – közölte egy magas rangú bizottsági illetékes egy brüsszeli szakmai konferencián. A BruxInfo tudósítása szerint a kötelezettségszegési eljárások megindítása előtt Brüsszel még megpróbálja meggyőzni az érintett tagországokat, hogy számolják fel a harmadik energiacsomag rendelkezéseivel ellentétes árszabályozást.

Nem tett le arról a szándékáról az Európai Bizottság (EB), hogy – ahol indokoltnak tartja – kikényszerítse a villamos áram és a földgáz árszabályozásának megszüntetését, ha kell, akkor akár annak árán is, hogy az Európai Bíróság elé vigye az ellenszegülő tagállamokat. Ezt Klaus-Dieter Borchardt, a belső energiapiacért felelős igazgató közölte egy e heti brüsszeli konferencián – írja a BruxInfo. Mielőtt azonban kötelezettségszegési eljárásokat indítana az EB, a kétoldalú egyeztetések útján próbálják meggyőzni az érintett tagországokat arról, hogy fokozatosan számolják fel a szerinte a harmadik energiacsomag rendelkezéseivel ellentétes árszabályozási gyakorlatot.

©

A korábbi nyilatkozatok szerint Brüsszel a villamos energia kiskereskedelmi árának esetében Magyarország, Bulgária, Franciaország, Lengyelország, Lettország, Spanyolország, Szlovákia és Nagy-Britannia, míg a földgáz kiskereskedelmi árképzésénél Magyarország, Bulgária, Dánia, Franciaország, Írország, Lengyelország, Spanyolország és Szlovákia tart fenn kifogásolható gyakorlatot. Az energiaszigetként működő balti államok és a kicsi piacok (Málta, Ciprus) mellett a többi országnak, így Magyarországnak Günther Oettinger energipolitikai biztos levélben írta meg, hogy az EB megítélése szerint fennállnak azok a körülmények, amelyek a háztartások és a kis- és középvállalkozások esetében lehetőséget adnak az árszabályozás fokozatos megszüntetésére és a piaci árakra való áttérésre.

A harmadik rezsicsökkentésre készülő magyar kormány szerint azonban addig nem lehet szó az árak liberalizálásáról, amíg Közép-Európában sem jön létre a nyugat-európaihoz hasonló likvid gázpiac, a gázellátás nem lesz a jelenleginél diverzifikáltabb, és amíg a belső energiapiac nem képes az olajozott működésre. A kormány szerint a központi árszabályozás nem akadálya a belső energiapiaci célok elérésének, ezért nem is tervezi a közeli jövőben annak kivezetését.

Borchardt szavaiból emellett arra lehet következtetni, hogy a testület időt hagy a meggyőzésre és nem fog rövid távon kötelezettségszegési eljárásokat indítani. Az ilyen eljárások különben is elhúzódhatnak, és akár egy-két év is eltelhet, ameddig bírósági döntésig juthatnak az ügyek. Így valószínű, hogy a magyar választásokig az EB részéről semmilyen jogi lépés nem várható, sőt azt követően sem még egy ideig.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már a főváros utcáin tesztelik az új Bubikat

Már a főváros utcáin tesztelik az új Bubikat

A Déli Városkapu sarkába költözik a Fudan Egyetem, a Diákváros marad a helyén

A Déli Városkapu sarkába költözik a Fudan Egyetem, a Diákváros marad a helyén

Ellenálló szervezet a „téli álom” után – így hozza formába immunrendszerét

Ellenálló szervezet a „téli álom” után – így hozza formába immunrendszerét