szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Jelentősen nő a magyar szőlő- és borágazat támogatása, míg a 2012/2013-as borpiaci évben a támogatás összege 6,5 milliárd forint volt, addig a következő öt évben évi 29 millió eurót, vagyis mintegy 8,5 milliárd forintot használhat fel az ágazat.

Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára a "Borjog és bormarketing 2014 konferencia" résztvevőit üdvözölve arról is beszélt, hogy a magyar borok ügyét és a magyar borászok érdekeit az elmúlt három és fél évben a magyar kormány kiemelt nemzeti ügyként kezelte és képviselte. Ennek is köszönhető - tette hozzá -, hogy az Európai Bizottság elállt eredeti szándékától, a szőlőtelepítések teljes liberalizációjától. A hungarikum törvénynek köszönhetően pedig a bel- és külföldön is védelmet érdemlő magyar termékek, köztük az arra érdemes borok védjegyezhetővé és ezáltal elidegeníthetetlenné váltak - tette hozzá.

Az államtitkár a versenyképességet segítő kormányzati intézkedések közül példaként hozta az új hegyközségi törvény megalkotását, amely új alapokra helyezte a szakma hagyományait. Ennek nyomán egy új érdekképviseleti rendszer alakult ki, amelyben összeegyeztethetők a szőlőtermelők és a borkészítők érdekei. Az új törvény alapelve, hogy a hegyközségek életének alakításába azok a termelők szóljanak bele, akik helyben végzik tevékenységüket.

Tiffán Zsolt (Fidesz) országgyűlési képviselő, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága szőlészeti és borászati albizottságának elnöke a többi között arról beszélt, hogy a "Borászok 12 pontja" tartalmazza azokat az alapelveket és célokat, amelyek megvalósításával érvényesíthetők az ágazati érdekek. Ehhez összefogásra és a szakmaközi szervezet létrehozására van szükség - emelte ki.

Feldman Zsolt, a VM agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára az MTI-nek arról beszélt, hogy hosszú és intenzív szakmai munkával sikerült mérsékelni a szőlészek és a borászok adminisztratív terheit. Ezek a terhek a szakemberek szerint jelentősen csökkentették az általuk végzett munka hatékonyságát. A mérséklésre példaként hozta a kitermelőkre vonatkozó pincekönyv-vezetési szabályok egyszerűsítését, illetve a telepítéssel kapcsolatos szabályok könnyítését.

Tornai Tamás, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) elnöke az MTI-nek egyebek mellett elmondta: a HNT legfontosabb feladata, hogy "tudatos gazdája" legyen a magyar borágazatnak, és minden rendelkezésére álló eszközzel segítse annak hatékony működését. Ennek fontos része a marketing: a magyar borok piaci pozíciójának javítása bel- és külföldön.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A 16-18 év közötti, cisztás fibrózisban szenvedő gyerekek oltása kezdődött meg

A 16-18 év közötti, cisztás fibrózisban szenvedő gyerekek oltása kezdődött meg

Reagált a Szegedi Tudományegyetem arra, miért takaríttat az eddigi ár háromszorosáért

Reagált a Szegedi Tudományegyetem arra, miért takaríttat az eddigi ár háromszorosáért

Ursula von der Leyen furcsa indokkal mondott le arról, hogy kiálljon Ukrajna függetlensége mellett

Ursula von der Leyen furcsa indokkal mondott le arról, hogy kiálljon Ukrajna függetlensége mellett