szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Két százalékot meghaladó mértékben gyengült a moszkvai értéktőzsdék vezető indexe a Krímmel kapcsolatos legújabb hírekre, miközben minimálisan erősödött a rubel más feltörekvő országok devizáival együtt. Moszkva törölte a szerdára meghirdetett kincstárjegy-aukciót.

A moszkvai tőzsdemutatók vesztesége különösen azután kezdett nőni, hogy Viktor Janukovics leváltott ukrán államfő kedden bejelentette: továbbra is Ukrajna legitim elnökének illetve a fegyveres erők főparancsnokának tartja magát, és visszatér Kijevbe. A politikus a május végére kitűzött ukrán elnökválasztást törvénytelennek nevezte.     

A dollárban jegyzett részvények kereskedését tükröző RTS-index és a likvidebb rubelkereskedésű MICEX-tőzsdemutató egyaránt 2,3 százalékos mínuszban zárt.

Kedden a rubel 0,3 százalékkal 42,71-re erősödött az euróból és dollárból álló valutakosárhoz képest. A rubel a dollárhoz képest 0,2 százalékkal, az euróhoz viszonyítva 0,3 százalékkal izmosodott.

Az orosz pénzügyminisztérium törölte a szerdára meghirdetett kincstárjegyárverést. Az intézkedést a kedvezőtlen piaci feltételekkel indokolta a minisztérium, csakúgy, mint a múlt héten ugyancsak törölt kincstárjegyeladás esetében is.

Az orosz központi bank legfrissebb adatai szerint csökken a külföldi kézben lévő orosz kincstárjegyek aránya. Az orosz kincstárjegyek 22,7 százaléka volt külföldi tulajdonban február elején az év eleji 23,9 százalék után. A külföldiek 850 milliárd rubel (23,3 milliárd dollár) orosz kincstárjeggyel rendelkeztek február elején az egy hónappal korábbi 894 milliárd rubel után.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!