szerző:
MTI/Magyar Nemzet
Tetszett a cikk?

Az Európai Bíróság határozott egy magyar devizaadós ügyében – írta a Magyar Nemzet hétfőn. A luxembourgi fórum szerint a magyar törvényszéknek kell eldöntenie, hogy tisztességtelen-e az a szerződéses kikötés, amely a kölcsönügyletben szerepel. A bíróság várhatóan szerdán a Kásler-ügyben is kihirdeti határozatát.

A Magyar Nemzet azt írja: közzétették az Európai Bíróságnak a Sebestyén kontra Raiffeisen-eljárásban hozott határozatát. A Kásler házaspár pere után a nyugdíjas hitelfelvevő ügye volt a második olyan hazai devizavita, amely a luxembourgi székhelyű testület elé került.

A luxembourgi fórum szerint a hazai törvényszéknek kell eldöntenie, hogy tisztességtelen-e az a szerződéses kikötés, amely a kölcsönügyletben szerepel. Az uniós testület rámutatott: a feltétel nem tisztességtelen, ha a fogyasztónak az aláírás előtt általános tájékoztatást adtak róla – számol be a lap.

A devizaadós a lap szerint azt kérte a Szombathelyi Törvényszéktől, hogy semmisítse meg a hitelszerződés azon kikötését, amely szerint a felek jogvitáinak eldöntésére a Pénz- és Tőkepiaci Állandó Választottbíróság jogosult. Ezen bíróság döntése ellen nem lehet fellebbezni, és az ilyen eljárás "rendszerint költségesebb, mint a rendes bíróság eljárása" – írta a Magyar Nemzet.

Az Európai Bíróság szerdán, április 30-án várhatóan kihirdeti határozatát a Kásler házaspárnak az OTP ellen indított perében is. Ezt az előzetes eljárást a Kúria kezdeményezte, egyebek között arról érdeklődött, vizsgálhatja-e a magyar igazságszolgáltatás, hogy a devizahiteles fogyasztói szerződések tisztességes feltételeket tartalmaznak-e vagy sem – ismerteti a napilap.

A végzés

A szombathelyi törvényszék feladata eldönteni, hogy az uniós fogyasztóvédelmi szabályok értelmében tisztességtelen szerződési feltétel-e egy devizahitel-szerződésben, hogy a bank kikötötte: az esetleges jogvitákban nem rendes, hanem választottbíróság járhat el - derül ki a luxembourgi székhelyű Európai Bíróság hétfőn közzétett végzéséből.

A luxembourgi bírák a végzésben arra mutatnak rá, hogy szombathelyi kollégáik kötelesek megállapítani azt, hogy ez a kitétel kizárja vagy gátolja-e a fogyasztó jogainak érvényesítését peres eljárás kezdeményezése, vagy más jogorvoslati lehetőség révén. Emellett az uniós bíróság arra is felhívja a figyelmet, hogy önmagában az, hogy az ügyfél általános tájékoztatást kapott a választottbíróság és a hagyományos bíróság eljárása közötti különbségekről, nem zárja ki a feltétel tisztességtelenségét.

Az Európai Bírósághoz a szombathelyi bírák fordultak azzal a kérdéssel, hogy tisztességtelen feltételnek minősül-e a választottbírósági eljárás kikötése, ám a luxembourgi bírák szerint ezt nekik maguknak kell eldönteniük - derül ki az Európai Bíróság április 3-án kelt, de csaknem négy héttel később közzétett végzéséből.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem tud lemondani a kormány arról, hogy a gazdagabbakat támogassa

Nem tud lemondani a kormány arról, hogy a gazdagabbakat támogassa

Csak akkor környezettudatos a magyar, ha spórol is vele

Csak akkor környezettudatos a magyar, ha spórol is vele

Megkérdeztük az Operatív törzset, milyen teszteket használnak, azt válaszolták, hordjunk maszkot

Megkérdeztük az Operatív törzset, milyen teszteket használnak, azt válaszolták, hordjunk maszkot