szerző:
hvg.hu

Benyújtott paksi szerződés, résnyire nyíló áfadosszié, fehéredő gazdaság, lenyomott ingatlanárak, visszaütő rezsicsökkentés és felfelé kúszó élelmiszerárak. Ukrajnában pedig kifosztottak egy Metro áruházat. Kövesse a tündérmese folytatását a hvg.hu-val!

Benyújtotta a kormány az Országgyűlésnek a paksi atomerőmű bővítéséhez szükséges utolsó átfogó törvényjavaslatot. A szerdán hivatalosan magyarul is megjelent javaslat az állami hitel folyósításáról szóló megállapodás kihirdetéséről szól, de nem tartalmaz új információt, miután a szöveg – oroszul – az orosz kormányzati portálon mintegy két hónappal ezelőtt már megjelent. A dokumentum szerint az orosz fél legfeljebb 10 milliárd eurós állami hitelt ad a paksi atomerőmű két új erőműblokkjának tervezéséhez, megépítéséhez és üzembe helyezéséhez, illetve a projekt finanszírozásához. A hitelt Magyarország 2014–2025 között használja fel, és legkésőbb 2026 március 15-étől, 21 éven át fizeti annak törlesztőrészleteit.

A Lázár János által az évszázad üzletének nevezett szerződés valójában súlyos és aránytalan kötelezettségeket jelenet Magyarország számára, miközben az orosz félnek csak előjogait rögzíti – írta közleményében Szél Bernadett, az LMP társelnöke. A hitelszerződést akár már hétfőn napirendre veheti az Országgyűlés, sőt, egy héten belül meg is szavazhatják a képviselők.

A héten résnyire kinyílt Horváth András zöld dossziéja: anonimizált formában két részletben (1. rész, 2. rész) közreadtuk az áfacsalási botrány kirobbantójának rendőrségi vallomását. A jegyzőkönyvből kitűnik, hogy nagyon sok céget és személyt nevezett meg konkrétan a kihallgatáson, az ügyészségnek tett feljelentésében, és valószínűleg még ennél is több céget találhatnak a nyomozók a zöld dossziéban. Kihallgatásán a NAV volt munkatársa a vizsgálatokat szerinte akadályozó adóhatósági vezetőket, állítólag félreállított adóhatósági dolgozókat is megnevezett, és több céggel kapcsolatban milliárdos összegű elengedett, illetve ellenőrizetlen adótételeket említett.

Fehéredett a gazdaság, és a NAV mellett a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) is beleszeretett az online pénztárgépekbe. Az adóhatóság több mint százmilliós bírságot szabott ki és több üzletet be is záratott, mivel minden tizedik helyszínen – sőt, a Nyugat-Dunántúlon több mint  minden negyediken – találtak valamilyen szabálytalanságot az online kasszával kapcsolatban.  Az NGM az idei első negyedéves jelentésében emelte ki, hogy az eddigi kiugróan magas áfabefizetés mögött a folyamatosan emelkedő számú online pénztárgép-bekötésnek is fontos szerepe van.

Simor András regionális katasztrófát kezel. A Magyar Nemzeti Bank volt elnöke nem Magyarországra, hanem Bosznia-Hercegovinába, Szarajevóba utazott krízist kezelni, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) szakpolitikáért felelős alelnökeként tárgyal a rendkívüli árvízkárok enyhítésének lehetőségeiről. A londoni székhelyű pénzintézet tavaly a Balkán nyugati térségének 1,2 milliárd eurós finanszírozást nyújtott 80 fejlesztési programra.

Bruttó 9,6 millió forintot kapott tavaly Csányi Sándor az OTP igazgatóságának elnökeként a banktól, idén áprilisig pedig havonta 780 ezer forint volt a fizetése, amit májustól 810 ezerre emeltek. Az ország leggazdagabb embere, az OTP elnöke emellett havonta ezer részvényt is kap juttatásként, ez az OTP-papírok jelenlegi árfolyamán mintegy 4,5 millió forintot jelent – írta a Napi Gazdaság, amely hozzáteszi, hogy az elnök-vezérigazgató a részvények felét mandátumának lejártáig nem adhatja el. A Mol elnöke, Hernádi Zsolt tavaly összesen 31 250 eurót, vagyis mintegy 9 millió 375 ezer forintnyi fizetést kapott, akárcsak az alelnöke, az igazgatósági tagoknk pedig 25 ezer eurót, vagyis mintegy 7,5 millió forintot fizettek ki. Az igazgatósági tagoknak a Molnál emellett havonta 100-100, Hernádinak pedig további 25 részvény jár, ami jelenlegi, 13 ezer forint körüli értékén további mintegy 1,6 millió forintot jelent.

Hét megyében leáll június végén a kéményseprői közszolgáltatás, mert a rezsicsökkentés miatt a szolgáltatók nem kaptak kompenzációt, feladatokat is elvonnak tőlük és e változások miatt nem tudják fenntartani a működésüket – jelentette a Népszabadság.

Átlagosan mintegy 3 százalékkal lejjebb nyomta tavaly minden lakás árát a kormány, miután a kényszerértékesített ingatlanokat a Nemzeti Eszközkezelő a hitelnyújtáskor becsült ár 35-55 százalékáért vásárolta meg. A keleti megyékben estek leginkább a lakásárak, és Győr-Moson-Sopron megye az egyedüli, ahol emelkedtek. Ez utóbbi területen vásárolta meg a legkevesebb lakást az eszközkezelő.

A Világbank adatai szerint a kínai kereslet felfutása, az ukrán válság, illetve az Egyesült Államokban tomboló aszály miatt az idei első negyedévben 4 százalékkal nőttek a nemzetközileg kereskedett élelmiszerárak. Az emelkedéssel az árak egyre jobban zárkóznak fel a 2012-es rekordhoz.

A hét képe: kifosztott Metro áruház a kelet-ukrajnai Donyeckben.
©

A hét mondata: "Ákos felvetésére reagálva, miszerint miért nem az én turném támogatásával foglalkozik a sajtó, azt tudom mondani, hogy az ő támogatásának a 3,6 százalékát kaptuk mi, valószínű ezért" – írta Harcsa Veronika válaszul nyilvánosan Kovács Ákosnak, miután az exbonanzás énekesről kiderült, hogy a Nemzeti Kulturális Alap 10 millió forinttal támogatta a külföldi fellépéseit.

Aktuális Tündérmese Mutatók (ATM)

2014. február–áprilisban 4 millió 107 ezer fő volt a foglalkoztatottak létszáma, 238 ezer fővel több, mint egy évvel korábban – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön. A 15–64 évesek foglalkoztatási rátája 61,4 százalékra emelkedett. Emellett a munkanélküliség csökkent az idei első negyedévben, 8,3-ról 8,1 százalékra. Márciusban 8,5 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom az egy évvel korábbival összehasonlítva a naptárhatástól megtisztítva és 6,4 százalékkal a kiigazítatlan nyers adat szerint – jelentette szerdán, a második becslés alapján a KSH.

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a hvg gazd Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Plusztartalmakat is talál!

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Ezt az őrült Zsigulit még a nagy Elon Musk is lájkolta

Ezt az őrült Zsigulit még a nagy Elon Musk is lájkolta

Karácsony óta nem találnak egy Angyalföldön eltűnt idős férfit

Karácsony óta nem találnak egy Angyalföldön eltűnt idős férfit

Több és jobb sört iszunk, mint korábban

Több és jobb sört iszunk, mint korábban

Az utolsó utáni pillanatban talán megmenekülhet a Földön már csak két példányban élő orrszarvú

Az utolsó utáni pillanatban talán megmenekülhet a Földön már csak két példányban élő orrszarvú

Több mint négyszáz körzetben nincs háziorvos

Több mint négyszáz körzetben nincs háziorvos

Nyomkövető kutyákkal az utolsó pillanatban találtak meg egy eltűnt 87 éves férfit a rendőrök

Nyomkövető kutyákkal az utolsó pillanatban találtak meg egy eltűnt 87 éves férfit a rendőrök