szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az RTL Klub után a TV2 is tiltakozik a tervezett reklámadó ellen. A másik országos kereskedelmi televízió hétfői közleményében azt írják, hogy az újabb teher ellehetetlenítené a társaság működését, illetve a mostaninál jóval kevesebb pénzt tudnának saját műsorok gyártására készíteni. Utóbbi komoly leépítésekkel járna – tették hozzá. Az RTL Klubnál ugyancsak népszerű műsorok tűnhetnek el.

A TV2 is tiltakozik a reklámadó tervezete ellen, amelyet L. Simon László fideszes képviselő nyújtott be hétfőn az Országgyűlésnek. A kereskedelmi csatorna vezetői elfogadhatatlannak nevezték, hogy a piac szereplőinek megkérdezése nélkül került a parlament elé az újabb teherről szóló előterjesztés.

Ha a törvényt elfogadják, az beláthatatlan következményekkel járna a médiavállalkozásoknak, különös tekintettel az adó sávos szerkezete miatt legnagyobb befizetőre, a televíziós szektorra, és ezen belül a jelentős mennyiségű helyi tartalmat előállító TV2-re.

Tavaly lekerült napirendről a reklámadó tervezete, így a száz százalékban magyar tulajdonba került TV2 üzleti tervében nem számoltak ilyen különadóval, amely körülbelül 1,6-1,8 milliárd forint bevételkiesést jelentene. A 2013-ban realizált 10 milliárd forintos veszteség mellett ez a tétel a vállalat működését ellehetetlenítené – közölték.

Az RTL Magyarország álláspontja szerint reklámadó célja nem más, mint durva kísérlet arra, hogy a kormány ellehetetlenítse őket. A másik kereskedelmi tévé álláspontjáról itt olvashatnak bővebben.

Megölheti a reklámadó a Jóban Rosszbant

A TV2 előzetes számításai szerint a reklámadó miatti bevételkiesés csak úgy gazdálkodható ki, ha jelentősen csökkentenék a saját műsorokra fordított összeget. Kevesebb pénz jutna hír- és tájékoztató műsorokra, és akár meg is szűnhetnek népszerű, milliókat szórakoztató napi sorozatok, showműsorok. Mindez komoly leépítésekkel járna – tették hozzá. Példaként említették a Mokkát, a Tényeket, a Naplót, az Aktívot valamint a Jóban Rosszbant és a Sztárban sztárt.

A hétfő esti RTL Híradóban ugyancsak azt mondták a nézőknek, hogy a médiaadó miatt eltűnhet az RTL Híradó, az X-Faktor, a Barátok közt, az Éjjel-Nappal Budapest és más műsorok. Az új teher az RTL esetében 40 százalékos mértékű is lehet a többi, "rendes" adón felül - hangzott el a műsorban. Azt is elmondták, hogy a reklámadó az egész médiapiacot, de kiemelten az RTL Magyarországot sújtaná.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A franciák szerint az EU sorsa forog kockán a lengyelek és a magyarok miatt

A franciák szerint az EU sorsa forog kockán a lengyelek és a magyarok miatt

A Huawei 3 hónappal meghosszabbítja a most lejáró garanciákat Magyarországon

A Huawei 3 hónappal meghosszabbítja a most lejáró garanciákat Magyarországon

Furcsa jelzéseket küldött a mobilokra a budapesti City Taxi alkalmazása

Furcsa jelzéseket küldött a mobilokra a budapesti City Taxi alkalmazása