szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy brit ingatlanügynökség szerint az átlag londoni ingatlan 1 millió fontba fog kerülni öt év múlva, ha a jelenlegi tempóban emelkednek az ingatlanárak. Az éves árnövekedés 17 százalék, ezzel ugyanakkor egyáltalán nem tart lépést a fizetések emelkedése, az első lakásvásárlók így teljesen kiszorulnak a piacról. Akik viszont már ingatlannal rendelkeznek, azok hihetetlen jól járnak.

Rendkívül áremelkedés előtt áll a londoni ingatlanpiac – írja a brit Metro újság. A tavalyi évben egy átlagos londoni ingatlan 459 ezer fontba került, ez 17 százalékos emelkedést jelent a 2012-es árszinthez képest. Ha a következő 5 évben is folytatódik a mostani trend, akkor nagy valószínűséggel 2019-re az átlagos londoni ingatlan 1 millió fontba fog kerülni.

Az árak csillagászati magasságokba hajtásával párhuzamosan egyre kevesebben engedhetik meg maguknak azt, hogy ingatlant vásároljanak a brit fővárosban. A londoni átlagfizetés jelenleg évente 37 ezer font, a fizetések emelkedésének üteme pedig nem tart lépést a helyi ingatlanárak felfutásával. Az első lakásvásárlók, kisebb pénzű vevők így szinte teljesen kiszorulhatnak a londoni ingatlanpiacról. Akinek viszont már van ingatlana, az hihetetlen jól járhat, ráadásul ezért szinte semmit sem kell az illetőnek tennie, csak kivárni a következő pár évet, majd esetleg akkor értékesíteni ingatlanát.

Elszaladtak a londoni ingatlanárak
©

A helyzet ugyanakkor egyes elemzők szerint nem lesz ilyen drámai, mivel a belső kerületben az érdeklődők már egyáltalán nem hajlandóak kifizetni az eladók által vágyott árakat, így ott kisebb tranzakciószámmal lehet már találkozni. Egy ingatlanközvetítő cég szerint a hozzájuk becsatornázott ingatlanok több mint kétharmada túlárazott, 45 százalék 10, 25 százalék pedig 20 százalékkal. A cég ezért azt kéri az eladóktól, hogy gondolják meg, hogy mennyiért hirdetik meg ingatlanukat, lehet, hogy érdemesebb lenne egy reálisabb árat kérni értük. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Új vezérigazgató a Magyar Suzuki élén

Új vezérigazgató a Magyar Suzuki élén

Megszállták a 3-as villamost a rendőrök

Megszállták a 3-as villamost a rendőrök

Pfizer-vezérigazgató: Valószínű, hogy egy harmadik oltást is fel kell majd venni

Pfizer-vezérigazgató: Valószínű, hogy egy harmadik oltást is fel kell majd venni