szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

Újraindulhat a MÁV teherfuvarozó cégének eladása után kezdett nyomozás, amely azt firtatta, vajon az osztrák vevő által fizetett sikerdíjból landolt-e valamennyi magyar politikusoknál.

©

Négy ügyésznek tört bele a bicskája Ausztriában a magyar vasúttársaság teherfuvarozó cége, a MÁV Cargo privatizációja körüli korrupciós gyanú bizonyításába, hat év után mégis per lesz Bécsben az értékesítés „mellékkörülményei” miatt. Az osztrák gazdasági és korrupciós ügyészség ugyanis lezárta 28 oldalas vádiratát, amelyre állítólag már az igazságügyi minisztérium is rábólintott.

Az ügyészség bizonyítottnak látja, hogy a 2008. január 2-án aláírt, 407 millió eurós (akkori árfolyamon 102 milliárd forintos) adásvételi szerződés összehozásához túl magas sikerdíjat fizetett ki a vevő, az osztrák államvasutak (ÖBB) leánycége, a Rail Cargo Austria. Ráadásul az ismeretlennek mondott lobbista a 6,6 millió euróért nem nyújtott megfelelő ellenszolgáltatást. Messzebbre jutottak tehát, mint a magyar hatóságok, amelyeket ugyancsak foglalkoztatott a sikerdíj címzettje, a lobbilistán nem szereplő, budapesti bejegyzésű Geuronet Bt.

A korrupciógyanús ügy magyar szálairól a HVG e heti számában olvashatnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Széchenyi Turisztikai Kártya Programmal segítik az ágazatot

Széchenyi Turisztikai Kártya Programmal segítik az ágazatot

Sok kínai cég is profitál Trump koronavírus-segélyéből

Sok kínai cég is profitál Trump koronavírus-segélyéből

I. János Károly volt király elhagyja Spanyolországot

I. János Károly volt király elhagyja Spanyolországot