szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Lehet, hogy megoldódik az emberiséget fenyegető egyik legnagyobb probléma, mégpedig, hogy kifut az élelmiszerből. Egy amerikai startup ugyanis olyan növényi alapú húshelyettesítővel állt elő, amit nem tud megkülönböztetni az átlagember az eredeti húskészítménytől. Bill Gates is lát fantáziát a dologban.

A demográfiai robbanás következtében egyre nő a húsfogyasztás világszinten, a Föld lakossága növekvő mértékben epekedik a protein után, miközben az összes földterület 25%-át máris az állattenyésztés foglalja el. Nyilvánvaló, hogy jelen tendencia mellett, a növekvő húsfogyasztási igényeket nem tudja kiszolgálni a bolygó. Nem csak azért, mert az állattartás drága, és rengeteg energiát emészt fel, leterhelve a környezetet, de csak idő kérdése, hogy kinője a bolygó adta lehetőségeket. Becslések szerint 2022-re csak Kína és India igénye 80%-kal fog nőni – írta meg a Business Insider.

Pont olyan jó a hamis csirke, mint az igazi

A probléma nem új keletű, világszerte többen kísérleteznek már, hogy megtalálják méltó helyettesét a húsnak, holland tudósok tavaly már laborban kitenyésztett hússal is előálltak, amit hamburger formájában tálaltak a tesztelőknek, akik elég hasonlatosnak vélték ízét a hagyományos burgerhez. Most azonban egy amerikai startup úgy tűnik, olyan helyettesítőt talált, amit jó eséllyel meg sem lehet különböztetni az igazi hústól, pedig növényi alapanyagokból készült. A Beyond Meat megoldása annyira meggyőző, hogy egy étteremlánc vásárlói nem tudtak különbséget tenni a helyettesítőből és a csirkéből készült cézársaláta között. Az egész emberiséget érintő problémára kínált megoldás Bill Gates érdeklődését is felkeltette, aki befektetőként vesz részt a projektben. A terméket 4 ezer amerikai kereskedelmi egységben már meg is lehet vásárolni. A cég alapítói szerint, nem csak hogy nem lehet különbséget tenni, de ráadásul az általuk előállított marha, csirke vagy disznót imitáló élelmiszer egészségesebb is eredeti társánál, miközben ugyanazt a proteinadagot kínálja, csak éppen kevesebb koleszterinnel, zsír nélkül.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egészségügyi jogviszony: két hónappal később lép hatályba az átalakulás

Egészségügyi jogviszony: két hónappal később lép hatályba az átalakulás

Az Index új vezérigazgatója a hvg360-nak: „Az Indexre egy nagyon komoly üzletként tekintek”

Az Index új vezérigazgatója a hvg360-nak: „Az Indexre egy nagyon komoly üzletként tekintek”

Radnai Károly: Amilyen a társadalom, olyan az adórendszer

Radnai Károly: Amilyen a társadalom, olyan az adórendszer