szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Adósságrendezést kezdeményezett az esztergomi önkormányzat ellen a Tatabányai Törvényszéken Gimesi Sándor vállalkozó, mert a testület nem fizette ki cégének a Mária Valéria mélygarázzsal kapcsolatos, korábbi adósságrendezési eljárásban jogerősen megítélt összeg utolsó részletét.

Gimesi Sándor hétfőn az MTI-nek azt mondta, hogy az összeg és késedelmi kamatai meghaladják a 300 millió forintot. Hozzátette, Tétényi Éva (független) polgármester májusban már az utolsó előtti részletet sem akarta kifizetni. A törvényszék akkor első fokon megindította az adósságrendezési eljárást, és ennek hatására az önkormányzat fizetett.

Az építtető számításai szerint "a polgármester halogató magatartása" legalább 50 millió forintos felesleges kiadást okozott a városnak. Az összeg ügyvédi munkadíjakból, késedelmi kamatokból és végrehajtói díjakból állt össze. Gimesi Sándor hozzátette: ha megindul az adósságrendezési eljárás, az önkormányzat két évig nem indulhat EU-s pályázatokon és a kötelező alapfeladatok ellátásán kívül másra nem fordíthat pénzt.

"Amíg nem kapunk papírt, addig nincs ügy" - mondta Tétényi Éva polgármester az MTI érdeklődésére, majd hozzátette, a bírósági értesítés kézhezvételétől 15 napja van nyilatkozni az önkormányzatnak a fizetésről, ezért a döntés az új testületre vár.

A polgármester utalt arra, hogy az önkormányzat az építtető ellen szavatossági pert indított, mert az árterületre épített mélygarázsból folyamatosan szivattyúzni kell a vizet, az ingatlan üresen áll. A beruházást a korábbi polgármester időszaka alatt adták át. Mivel a szavatossági per értéke meghaladja az utolsó részlet összegét, és a jogszabályok lehetővé teszik a két követelés összevezetését, visszatartható a kifizetés - véli Tétényi Éva.

"Ez hazardírozás, aminek nem lehet nyertese" - így jellemezte a helyzetet Völner Pál (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője. Elmondta, hogy az állam 24,6 milliárd forintos tartozást vállalt át Esztergomtól, közben meghagyott a városnak 1,2 milliárd forintnyi kötvényt, amelyből az összes vitatott ügyet rendezni lehetne.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Matolcsy: Az indiai Jóga Minisztérium mintájára Tehetség Minisztériumra lenne szükség

Matolcsy: Az indiai Jóga Minisztérium mintájára Tehetség Minisztériumra lenne szükség

Kiderült, mikor mutathatják be a Samsung új összecsukható mobilját, a Galaxy Z Fold3-at

Kiderült, mikor mutathatják be a Samsung új összecsukható mobilját, a Galaxy Z Fold3-at

Kilenc utassal borult árokba két autó Csorvásnál

Kilenc utassal borult árokba két autó Csorvásnál