szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Naftohaz ukrán állami energiaipari konszern kedden közölte, hogy kifizette az orosz Gazprommal szemben fennálló gázszállítási tartozásának első részletét.

A Reuters hírügynökség jelentése szerint a Naftohaz 1,45 milliárd dollárt utalt át az orosz Gazpromnak. Alekszej Miller, a Gazprom elnöke a múlt pénteken közölte, hogy a fennálló tartozás első részletének, illetve a novemberi szállítások 760 millió dolláros előlegének kifizetését követően azonnal megkezdik a gázszállítást Ukrajnának. 

A Naftohaz keddi közleménye nem tett említést a novemberi előleg kifizetéséről. A Gazprom az idén júniusban a felgyülemlett kifizetetlen számlák miatt állította le a gázszállítást Ukrajnának. 

Günther Oettinger, az unió energiaügyi biztosa, Jurij Prodan ukrán és Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter október végén elvi megállapodásra jutott abban, hogy a Gazprom orosz energiavállalat a most következő téli hónapokra - konkrétan jövő március végéig - ezer köbméterenként 385 dolláros fix árat garantál Ukrajna számára, az ukrán Naftohaz pedig az év végéig, két részletben, 3,1 milliárd dollár fizetési hátralékot rendez.  

Oroszország szerint Ukrajna 5,3 milliárd dolláros tartozást halmozott fel vele szemben, mert nem fizetett a korábbi gázszállításokért.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vajon mit pötyögött a mobiljába Lajos király, mielőtt a Csele-patakba fulladt?

Vajon mit pötyögött a mobiljába Lajos király, mielőtt a Csele-patakba fulladt?

Pető Andrea: Az erőszaktevő katona nem pusztán erőszakoló, hanem a militarista kultúra része

Pető Andrea: Az erőszaktevő katona nem pusztán erőszakoló, hanem a militarista kultúra része

Áprilisig számol kijárási korlátozásokkal a francia kormány

Áprilisig számol kijárási korlátozásokkal a francia kormány