szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egyre gyorsuló ütemben zuhan és csütörtökön újabb történelmi mélypontokra esett az orosz rubel árfolyama: a moszkvai tőzsde devizakereskedésében a dollár áttörte a 46 rubeles küszöböt.

Helyi idő szerint délután fél négykor a dollár 46,08 rubelen forgott, így a szerdai záráshoz képest 1,13 rubellel emelkedett a jegyzés. Az euró 1,58 rubellel 57,66 rubelre drágult, míg az euróból és a dollárból képzett devizakosár jegyzése 1,33 rubellel 51,29 rubelre emelkedett.

Az utóbbi négy kereskedési nap alatt a dollár 10,2 százalékkal (4,245 rubellel), az euró 9,6 százalékkal (5,01 rubellel), a devizakosár pedig 9,9 százalékkal erősödött az orosz fizetőeszközhöz képest.

Az orosz jegybank szerdán megváltoztatta a devizapiaci intervenciós szabályzatát: az eddigi, úgynevezett piszkos lebegtetésről gyakorlatilag áttért a szabad lebegtetésre. A jegybank azzal indokolta döntését, hogy a spekulánsoknak így nehezebb lesz a rubel gyengülésére fogadni. Egyes szakértők szerint ez a döntés hosszú távon segítheti a rubelre nehezedő nyomás enyhülését.

A központi bank nyíltpiaci beavatkozásra ezentúl legfeljebb napi 350 millió dollárt költ, függetlenül az árfolyamok alakulásától. Korábban kötelező volt interveniálnia és korlátlan összeget költhetett el, ha a rubel devizakosárhoz viszonyított, általa meghatározott árfolyamsávjának alsó vagy felső határát áttörték a jegyzések. A jegybank ugyanakkor fenntartotta magának a jogot arra, hogy a jövőben is többet dobjon a piacra napi 350 millió dollárnál, ha úgy ítéli meg, veszélybe került a pénzügyi stabilitás.

Az év eleje óta a rubel értékének több mint 25 százalékát veszítette el az ukrajnai válság, valamint a nyomott olajárak miatt. A jegybank dollártízmilliárdokat költött a rubel védelmére, de hasztalan. Az év eleje óta körülbelül 75 milliárd dollárral, ebből csak októberben legalább 30 milliárd dollárral apasztották a tartalékokat a nyíltpiaci beavatkozások.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ötmilliót kap, aki elmondja, ki a Hummerjével és vizslájával eltűnt vállalkozó gyilkosa

Ötmilliót kap, aki elmondja, ki a Hummerjével és vizslájával eltűnt vállalkozó gyilkosa

Lapkiadók: Az FTC törvényellenesen tiltott ki újságírókat a BL-meccsekről

Lapkiadók: Az FTC törvényellenesen tiltott ki újságírókat a BL-meccsekről

27 ezer új koronavírusost találtak Olaszországban, naponta dönt rekordot a fertőzöttek száma

27 ezer új koronavírusost találtak Olaszországban, naponta dönt rekordot a fertőzöttek száma