szerző:
hvg.hu

A mai naptól megkezdte a Tisza Takarékszövetkezet betéteseinek kártalanítását az Országos Betétbiztosítási Alap, és várhatóan karácsonyig mindenki megkapja a pénzét. A takarékszövetkezet ügyfelei egyenként legfeljebb 100 ezer eurónak megfelelő, 30,705 millió forintot kaphatnak, függetlenül attól, hogy magánszemélyről vagy vállalkozásról van szó. Közben zajlik a Széchenyi István Hitelszövetkezet és a Széchenyi Kereskedelmi Bank ügyfeleinek kártalanítása is. Utóbbiak milliárdokat buktak, mert nagy betétjeik voltak a banknál. A három párhuzamos kártalanításban az OBA fizetési kötelezettsége mintegy 31,5 milliárd forint. Az OBA rendelkezik a gyors kifizetésekhez szükséges forrásokkal.

Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) csütörtökön megkezdte a Tisza Takarékszövetkezet betéteseinek a kártalanítását, és várhatóan karácsonyig minden betétes megkapja a pénzét - közölte a szervezet csütörtökön. A Magyar Nemzeti Bank szerdán elrendelte a takarékszövetkezet végelszámolását.

„Hasonlóan a korábbi kártalanítási esetek érintettjeihez, a Tisza Takarékszövetkezet betéteseinek sincs jelenleg teendőjük, a kártalanítást az OBA-tól automatikusan megkapják. Az érintettek pontos tájékoztatásának érdekében a honlapunkon elérhető új ügyfélportált is indítunk, amely segítségével a betétesek hamarosan nyomon követhetik a kártalanításuk folyamatát, kinyomtathatják a kártalanítási elszámolásukat és további fontos információkat is találnak” – mondta Fekete-Győr András, az OBA ügyvezető igazgatója.

A Tisza Takarékszövetkezet központja
©

A magánszemélyek minél gyorsabb kártalanítása érdekében az OBA három kifizetési csatornán keresztül juttatja el a kártalanítást:

  • Az OBA kártalanítással kapcsolatban az érdeklődők hívhatják az OBA helyi tarifával, éjjel-nappal működő ügyfélszolgálatát a 06-40-918-918-as kék számon, mely a kártalanítás teljes ideje alatt az ügyfelek rendelkezésére áll.
    100 ezer és 2,5 millió forint között a postai kézbesítőtől kapnak értesítést, hogy melyik postán tudják a betétesek felvenni az őket megillető összeget. Ezen belül 100 ezer forintig a postás házhoz viszi a kártalanítási összeget.
  • 2,5 és 5 millió között OBA Betétbiztosítási Kártya útján. A kártyát és a hozzá tartozó PIN-kódot tartalmazó borítékot, valamint a kifizetési elszámolást külön postai küldeményként állandó lakcímükön kapják kézhez a betétesek. A kártyával felvehetik az összeget az OTP Bank bankjegykiadó automatáinál (napi limit maximálisan 800 ezer forint), vagy egy összegben az OTP fiókjaiban és a postahivatalokban.
  • 5 millió forint felett az ügyfél rendelkezhet bármely OTP Bank fiókban az őt megillető kártalanításról – ez lehet betétlekötés, átutalás vagy készpénzfelvétel.

Összeghatártól függetlenül a jogi személyek, egyéb szervezetek és az egyéni vállalkozók – a kifizetési elszámolás és a tájékoztató postai átvételét követően – az OTP Banknak az ügyfél által kiválasztott fiókjában vehetik fel a kártalanítás összegét.

Széchenyi István Hitelszövetkezet: 8,9 milliárd forintot fizet az OBA

Betétes? Vagy más ügyben érinti a Tisza Takarékszövetkezet, a Széchenyi István Hitelszövetkezet vagy a Széchenyi Bank bezárása? Keressen minket az [email protected]címen. Köszönjük!

A Széchenyi István Hitelszövetkezet 2705 kártalanítható betétesének 8,9 milliárd forintot fizet az OBA. A betétesek közül 1991 magánszemély (a betétesek 74 százaléka), a betétek átlagos nagysága 3,2 millió forint. A magánszemélyeken kívül 692 vállalkozás és társadalmi szervezet (kft., bt., egyesület, egyéni vállalkozó, egyház) érintett.

A Hitelszövetkezet esetében az OBA kártalanítási értékhatárát, azaz a 30,688 millió forintot 5 betétes haladja meg, a számukra ki nem fizethető összeg összesen 16,58 millió forint.

A Hitelszövetkezet esetében a legnagyobb kártalanítási értékhatáron felüli - OBA által nem biztosított betétrész - magánszemély esetében 364 ezer forint, jogi személy esetében 10 millió forint.

A Széchenyi István Hitelszövetkezet Töröcskei István, az Államadósság Kezelő Központ vezérének érdekeltsége.
©

Széchenyi Kereskedelmi Bank: 14 milliárd forint összegű a kártalanítás

A Széchenyi Kereskedelmi Bank betéteseinek kártalanítása 1338 ügyfelet érint 14 milliárd forint értékben. A Széchenyi Bank esetében az érintettek 77 százaléka, 1033 ügyfél magánszemély. A kártalanítás 305 vállalkozást, társadalmi szervezetet érint.

A Magyar Nemzeti Bank december 5-én visszavonta a bank engedélyét és elrendelte végelszámolását, mert az intézmény működése fenntarthatatlanná vált. A bankban súlyos vezetési prroblémák lehettek, működése nem felelt meg a jogszabályi rendelkezéseknek, és súlyosan megsértette a felügyeleti hatóság határozatát is. A bank 49 százalékos tulajdonosa 2013 júniusa óta a magyar állam.

A bank szintén Töröcskei István, az Államadósság Kezelő Központ vezérének érdekeltsége. A történtek miatt a héten felajánlotta lemondását.
©

A bank esetében a betétek átlagos nagysága 13,7 millió forint. Ez messze meghaladja az országos, 1,2 millió forintos átlagot.

A Széchenyi Bank esetében hatalmas az ügyfelek vesztesége: az OBA kártalanítási értékhatárát, a 30,705 millió forintot 107 betétes haladja meg, a számukra ki nem fizethető összeg összesen 7,4 milliárd forint.

A Széchenyi Kereskedelmi Bank esetében a legnagyobb kártalanítási értékhatáron felüli - OBA által nem biztosított betétrész - magánszemély esetében 826 millió forint, jogi személy esetében 638 millió forint.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Adventi mesenaptár – december 11.

Adventi mesenaptár – december 11.

Nagyot bakiztak a fizetésekkel Orbánék, Áder a kezükre játszhatott

Nagyot bakiztak a fizetésekkel Orbánék, Áder a kezükre játszhatott

Schilling Árpád: Orbán hadsereget épít és háborúzik

Schilling Árpád: Orbán hadsereget épít és háborúzik

Nyugdíjba megy Baka András

Nyugdíjba megy Baka András

GDPR: 87 millió forint bírságot szabtak ki az idén

GDPR: 87 millió forint bírságot szabtak ki az idén

Szamurájkarddal támadt ismerősére egy pápai férfi

Szamurájkarddal támadt ismerősére egy pápai férfi