szerző:
hvg.hu

A Pew Research Center kutatása szerint egy átlagos amerikai család vagyona ma 40 százalékkal kevesebb, mint 2007-ben a gazdasági válság előtt.

A pénzügyeket tekintve az amerikaiak jelentős részének még úgy fest, egyáltalán nem sikerült kikapaszkodnia a recesszióból – írja a MarketWatch. A Pew Research Center kutatása szerint ugyanis míg 2007-ben, a gazdasági válság előtt egy átlagos amerikai család vagyona (kötelezettségeket leszámítva) 135 ezer dollárt tett ki, tavaly ez az összeg ugyanakkor mindössze 81 ezer dollár volt. Az összeg 2010 óta ráadásul még kevesebb lett: ezer dolláros volt a csökkenés.

A felmérés szerint nagy a szórás a különböző csoportok között: míg a fehér háztartások medián vagyona 141 ezer dollárt tett ki tavaly (ez 26 százalékos csökkenés 2007-hez képest), addig a latinók vagyona hat év alatt 42 százalékkal 13 ezer dollárra zuhant. A feketéknél szintén 40 százalék feletti volt a zuhanás – a mutató 2013-ban 11 ezer dolláron állt.

A jelentés ugyanakkor megjegyzi, hogy az ingatlanpiac helyzete ma sokkal üdvözítőbb, mint 2011-ben, ám az emelkedő ingatlanárak, és stagnáló bérek nem igazán segítenek az ingatlanvásárlásban azoknak, akiknek nincsenek tehetős szüleik. Jelenleg 12,5 évre lenne egy átlagos amerikainak szüksége ahhoz, hogy egy átlagos ingatlan vételárához szükséges 20 százalékos önrészt elő tudja teremteni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!