szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ukrajnának 2,44 milliárd dollárnyi rendezetlen adóssága van a korábbi orosz gázszállítások után, amit vissza kell fizetnie. Erről a Gazprom levélben értesítette a Naftohaz ukrán energiaipari vállalatot – közölte a Gazprom vezetője kedden. Alekszej Miller erről akkor beszélt, amikor fogadta őt Dmitrij Medvegyev kormányfő. A miniszterelnök a megbeszélésen emlékeztetett, hogy Ukrajna csak március végéig kap kedvezményes áron orosz földgázt.

"Hogy mi lesz azután, majd meglátjuk. A magunk részéről készen állunk minden felvetést megvitatni" – tette hozzá az orosz kormányfő. Megjegyezte azt is, hogy Oroszország csak akkor tudja majd teljesíteni Ukrajnával szembeni vállalásait, ha Kijev rendezi adósságát.

Az Európai Bizottság támogatásával tavaly októberben létrejött, és kizárólag a téli időszakra vonatkozó orosz-ukrán gázmegállapodás értelmében Oroszország március végéig ezer köbméterenként 100 dollár kedvezményt ad Ukrajnának, amely így 365 dollárt fizet a Gazpromnak.

Oroszország ugyanakkor kikötötte, hogy a korábbi gáztartozásból Ukrajnának 2014 végéig 3,1 milliárd dollár adósságot kell rendeznie, és a szállítás felújításának a feltétele az is, hogy Ukrajnának az orosz exportért előre kell fizetnie.

A 3,1 milliárd dollárnyi adósság első részét, 1,45 milliárd dollárt novemberben 4-én, a másodikat december 24-én utalta át Ukrajna. Konkrétan a 2013 novemberében és decemberében, majd a 2014-ben áprilistól júniusig leszállított orosz gáz ellenértékének egy részéről van szó.

Alekszej Miller azt mondta kedden a kormányfővel tartott megbeszélésen, hogy ezen időszak alatt a Gazprom 11,5 milliárd köbméter földgázt exportált Ukrajnának összesen 5,296 milliárd dollár értékben. Ehhez a miniszterelnök annyit tett hozzá, hogy "az adósságot rendezni kell."

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kézilabda-vb: magabiztos győzelem a brazilok ellen

Kézilabda-vb: magabiztos győzelem a brazilok ellen

Nagy segítséget kapnak a közlekedők a Google Térképtől, de csak a világ négy pontján

Nagy segítséget kapnak a közlekedők a Google Térképtől, de csak a világ négy pontján

Volt olyan magyar szülő, aki a Pandémia nevet adta volna a gyerekének

Volt olyan magyar szülő, aki a Pandémia nevet adta volna a gyerekének