szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szijjártó Péter a Figyelőnek adott interjúban elárulta, hogy tárgyalt a BMW-vel, de közölték, hogy nem nyitnak gyárat Magyarországon, Európában sem. Azt is elmondta, hogy Putyin csak egy délutánra jön, és csak Orbánnal és Áderrel találkozik.

Az Orbán–Merkel-tárgyalásról, és a lehetséges újabb magyarországi német befektetésekről kérdezte a Figyelő Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert.

Arra a kérdésre, hogy nyit-e gyárat Magyarországon a BMW, Szijjártó leszögezte, hogy decemberben Münchenben tárgyalt a BMW-vel és világossá tették, hogy nem akarnak új gyárat létrehozni Európában. Viszont Magyarországon így is van egy "láthatatlan gyáruk", mivel sok magyarországi beszállítójuk van, és ezt szívesen fejlesztik tovább.

©

Szijjártó azt mondja, az Orbán–Merkel-tárgyalás plenáris ülésén (vagyis nem négyszemközti megbeszélésén) is felmerült az orbáni illiberális állam témája, amelyet a miniszter szerint alig több mint egy perc alatt lezártak. Ugyancsak ilyen gyorsan lezárták Szijjártó szerint a civil szervezetek témáját, amelyben Orbán azzal érvelt, hogy fontosak a civilek, de "tőlük is azt az átláthatóságot és a közpénzek jogszerű felhasználását várjuk el, mint bármilyen más szervezettől".

Szijjártó azt mondta, a különadókról konkrétumok nem hangzottak el a megbeszéléseken, arra viszont kitérő választ adott, hogy a reklámadó felmerült-e mint téma.

Kevesebb gázt hívtunk le az oroszoktól

A február 17-én esedékes budapesti Putyin-látogatásról azt mondta, még egy 2010-es moszkvai munkalátogatást viszonoznak az orosz elnöknek. Azt állítja, négy éve zajlik az egyeztetés, és a találkozó magyar szempontból azért fontos, mert az év végén lejár az oroszokkal 1995-ben kötött hosszú távú gázvásárlási megállapodásunk. Mivel kevesebb gázt hívunk le a korábbi megállapodásban rögzítettnél, így arról is meg kell állapodni, hogy mi lesz a le nem hívott gázzal. Szerinte a feltételek jelenleg nagyon hátrányosak Magyarországnak, mert akkor is fizetnünk kell a teljes mennyiség után, ha nem is hívjuk le az egészet.

Azt mondja Szijjártó, hogy az így visszamaradt mennyiség – amelyért még nem fizettünk – garantálná az ország energiabiztonságát. Azt nem mondta, hogy mennyi időre. Viszont azt állítja, hogy szerinte nincs ok arra, hogy a paksi szerződésről tárgyaljanak, mert van erről egy kétoldalú megállapodás.

Putyin is csak pár órára érkezik Budapestre, ahogyan Merkel, és Orbánnal, valamint Áderrel találkozik, orosz befektetőkkel és civil szervezetekkel nem – mondta a külügyminiszter.

Három amerikai cég jön

Március végéig három új magyarországi amerikai befektetésről tesz bejelentést Szijjártó, ebből kettő autóipari vállalat, és összesen 510 új munkahelyet és 15,5 millió dolláros befektetést jelent ez majd az országnak. A miniszter azt mondja, az amerikai kormánnyal kialakult konfliktus ügyében – Colleen Bell nagykövet érkezésével – derűlátó, és lezártnak tekintik a politikai kapcsolatokat terhelő kérdéseket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Járványügyi szakértő a nyitásról: Most egy kis türelem nagy nyereséget hozhat

Járványügyi szakértő a nyitásról: Most egy kis türelem nagy nyereséget hozhat

Még a Matchbox is teljesen zöld lesz 2030-ra

Még a Matchbox is teljesen zöld lesz 2030-ra

Orbán is kiállt az új Szuperliga ellen, szerinte attól szép a foci, hogy nem lehet kisajátítani

Orbán is kiállt az új Szuperliga ellen, szerinte attól szép a foci, hogy nem lehet kisajátítani